Hovedret,  Højtider,  Opskrifter,  Sundt

Vegansk Halloween: Jack Skellington pie | Madtærte

Halloween, Tim Burton og især The Nightmare Before Christmas (NBC) går hånd i hånd. I hvert hos den her husholdning.

Normalt reserverer jeg oktober og især d.31 til gyserfilm, men NBC sniger sig en gang imellem mellem de gyserfilm, jeg skal se. Det sjove er egentlig, at NBC både er en film perfekt til Halloween og Jul. Så normalt plejer jeg mere at se den i december måned, men i år tror jeg, at jeg skal skråle med på alle sangene to gange i år.

Jeg kan huske, da jeg så filmen første gang. Jeg har ikke været mere end 5-6 år, da den blev vist i TV. Jeg var helt vild med den, selv om det, jeg primært kunne huske, var The Mayor, som med sine skiftende hoveder var temmelig freaky og uhyggelig. Så “glemte” jeg filmen, indtil jeg har været omkring 13-14 år, da jeg kom i tanker om… tja, noget med en dukkefilm… hvad var det nu???!…. nåh jo, en person der hele tiden skiftede ansigt…. og derefter total blank i hukommelsen.

Gudskelov for Google! NBC bliver åbenbart tit genopdaget på grund af den freaky og uhyggelige mayor. I dag synes jeg ikke, at The Mayor er specielt uhyggelig, men han er altså stadig temmelig freaky. Men freaky på den underholdende måde.

Og lige siden jeg fik min mor til at købe NBC på dvd (og derefter købte min egen version), har jeg skrålet med på sangene, lært nogle af replikkerne udenad og generelt bare hygget mig gevaldigt i selskab med Jack Skellington, Sally, Zero, Ooogie Boogie og alle de andre. Hvis du hader, at folk synger med på sange og siger de samme replikker som figurerne i en film, så skal du ikke se The Nightmare Before Christmas med mig – det samme gælder for Grease 😉

Nå, men fordi jeg nu engang er virkelig barnlig, og jeg elsker traditioner, så besluttede jeg mig for at smække min kærlighed til NBC sammen med mad. Og ta-daaaa, så har vi en Jack Skellington madtærte.. eller rettere madtærter.


Opskriften giver til 4 mini-tærter, som er perfekt til en person, hvis der også serveres lidt grønt til. Du kan sagtens lave en stor tærte i stedet – mængderne i opskriften passer også til en stor madtærte. Dejlig let 🙂

Fyldet giver til mere end kun mini-tærterne/tærten. Så har du nogle rester til en doven aften, eller når du gerne vil have en hurtig frokost.


Jack Skellington pie | Madtærte, 4 personer

Dej

285 g groft mel

1 tsk salt

2 tsk stødt rosmarin

95 g plantesmør SKAL EVT ÆNDRES

ca. 1½ dl iskoldt vand

Fyld

½ hokaido eller kabochi græskar (ca. 250 g) – skrællet, kerner fjernet, små tern

2 rødløg – finthakket

4 fed hvidløg – presset

1 spsk olivenolie

2 mellemstore gulerødder – små tern

½ knoldselleri – små tern

250 g brune svampe – mellemstore tern

480 g sorte bønner (andre bønner kan sagtens bruges)

2 tsk stødt rosmarin

2 tsk røget paprika

1 spsk balsamico eddike

Salt og peber


Start med at lave dejen
. Rør mel, salt og rosmarin sammen. Rør derefter plantesmørret i, til det er godt udrørt. Saml dejen med vandet – tilføj lidt ad gangen. Saml dejen hurtigt, pak ind i husholdningsfilm og stil på køl i mindst 1 time.


Lav fyldet imens dejen er på køl
. Tænd ovnen på 180 grader. Beklæd en bageplade med bagepapir. Kom græskarret på bagepladen, drys lidt salt over og bag midt i ovnen i ca. 20 minutter – det kan også være længere tid, alt efter hvor store dine tern er.

Steg løg og hvidløg i olien i en gryde til, løgene er bløde. Tilføj gulerødder, knoldselleri, svampe og bønner. Drys lidt salt og peber over og lad det stege ved medium varme i ca. 20 minutter.

Tilføj græskarternene, krydderier og eddike. Steg videre i 5 minutter. Stil til side.

Fordel fyldet i fire ovnfaste skåle på ca. 12 cm i diameter. Hvis du vil lave en stor tærte, så skal du bruge en tærteform på ca. 30 cm i diameter.


Rul dejen ud, når den har hvilet færdigt
. Tænd ovnen på 180 grader.

Hvis du laver 4 mini-tærter, så deles dejen i 4 lige store stykker.

Rul hvert dejstykke ud mellem to stykker bagepapir. Tegn gerne diameteren på tærteformene af på bagepapiret med en blyant. Rul dejen ud så den er mindst 3 cm større i diameter end tærteformen.

Skær Jack Skellingtons hoved ud på hvert dejstykke (eller bare nogle lufthuller). Fordel dejstykket ovenpå fyldet og skær overskydende dej af.

Pensl med lidt vand. Bag midt i ovnen i ca. 45-55 minutter, eller til dejen føles sprød. Lad den køle lidt af inden servering.

Server gerne en lækker salat til; det kan f.eks være denne lækre salat – hvis du gerne vil gøre lidt ekstra ud af det.

   Send article as PDF   

2 kommentarer

  • Jenny

    They look amazing! What a great idea! I’m ashamed to see I’ve never seen this film. I think I’d always mentally filed it as a Christmas film too, because of the title!

    • Ditte

      Hi Jenny!
      Didn’t see this comment from you somehow it got into the spam-filter? Weird…
      But thanks a lot 😀 You should see it! It’s so innocent and wonderful, but at the same time also quite deep (I just realised, after watching it on Halloween, that it’s about identity crises and how to be(come) content).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.