Livsstil

Boganmeldelse: Plantebaseret fars (reklame) opdateret

Jeg er gået i gang med et projekt.

Projektet skal slå to sandwiches sammen med et smæk: øge min madglæde og madentusiasme + hjælpe mig med at spise mig igennem min kogebogssamling.

Min kogebogssamling består i øjeblikket af 39 veganske kogebøger… og de er jo egentlig købt med tanke på at smage den mad, der er i dem. Og nu er det på tide!


Projektets retningslinjer?

Du kan læse mere om projektets (altså mine) retningslinjer i første boganmeldelse, som du finder lige HER.


Plantebaseret fars

Forfatter: Sofie Bild

Bogen fik jeg af forlaget som et anmeldereksemplar – alle meninger er 100% mine egne.

Så er der kommet endnu en dansk vegansk kogebog, og det er noget, jeg fejrer! Det er virkelig fantastisk, at der indenfor de sidste 3 år er kommet så mange danske veganske kogebøger. Jeg glæder mig til at se de kommende og selv komme med flere 😉

Jeg mødtes faktisk med Sofie, da hun var i gang med at lave den her kogebog for at snakke lidt om det at lave kogebøger. Det var virkelig hyggeligt, så det var spændende at se, hvordan den omtalte kogebog kom til at se ud.

Du kan købe bogen på saxo, i boghandlere og hos forlaget Muusmann. Men hvis du hellere lige vil tjekke bogen ud først, så kan du låne den på biblioteket.


Det rigtig gode!

* Der er billeder af alle opskrifterne! Kæmpe plus – og så er det nogle pæne billeder.

* Den er begynder-venlig. Hvis du skal kaste dig ud i vegansk madlavning, er den rigtig god til det. Hvis du er en (lidt mere) garvet veganer, er der stadig nogle opskrifter, som jeg tænker vil kunne blive en fast del af din madlavning!

* Du kan finde alle ingredienserne i supermarkedet.

* Opsætningen af opskrifterne er god. Fremgangsmåden er overskuelig og til at gå til – men der var et par gange, hvor der manglede lidt uddybelse.

* Bogen er perfekt, hvis du gerne vil have inspiration til at få flere linser og bælgfrugter ind i kosten 🙂


Det, jeg ville have elsket

* Nogle få gange mangler der lidt præcisering i fremgangsmåden. Jeg oplevede det to gange, hvor jeg blev i tvivl om, hvad der ville være det bedste at gøre – jeg har skrevet lidt mere om det nede i Maden-afsnittet. Men jeg ved ikke, om jeg bare var uheldig? Jeg prøvede trods alt “kun” 7 opskrifter.

* Det her er ikke dårligt, men det er lidt ærgerligt: nogle gange er billedernes fokus lidt uskarpt/forkert. Jeg ved i hvert fald med mig selv, at jeg har noget styling og fokus, der godt kunne blive fikset i min egen kogebog Vegansk til højtider og fest, som jeg er ærgerlig over.

* Det her er heller ikke dårligt, men det ville have været virkelig fedt med nogle tilbehør-opskrifter. Jeg ved godt, at bogen fokuserer på plantebaseret fars, men det ville have givet lidt ekstra “umpf” med hjemmelavede saucer, dips, dressinger, burgerboller og lignende. Der er for eksempel en dressing/dip, der ser ret nice ud på billedet til ærtedellerne, men der er ikke en opskrift til – den dressing ville jeg gerne have prøvet. Ja, jeg ved det godt: jeg er krævende!


NU til selve den mad, jeg smagte.


Maden

Lad os starte med de tre bedste måltider.

Øverst til venstre: Grønne ærtedeller med krydderurter

Det her var nogle rigtig lækre deller med en virkelig god konsistens! Det her bliver klart en delle, som jeg vil prøve igen – næste gang jeg skal lave dem, vil jeg komme noget hvidløg og chili i og se, hvordan de så bliver. Derudover var opskriften super nem, altid et plus!


Til højre: Klassiske linsefrikadeller

Nogle rigtig lækre deller! De her linsefrikadeller var sammen med quinoafyld og tofudeller mine absolut yndlingsopskrifter fra bogen. Jeg frygtede lidt, at linserne ville gøre dellerne lidt for bløde indeni – du ved, lidt ligesom kogte bønner gør deller klamme i konsistensen, 100% min egen mening, som du selvfølgelig ikke behøver at være enig i 😉

Anyways, de her deller havde en virkelig dejlig fast konsistens – så ingen grund til frygt her. Derudover smagte dellerne også rigtig godt, og det var lækkert med majsene og peberfrugten i. Mmmmm


Nederst: Sprødt quinoafyld

Det her vil blive en fast del af taco-aften herhjemme! Uhm, hvor var quinoaen sprød, lækker og fuld af smag. Jeg glæder mig allerede til at skulle lave den igen. Den fungerer perfekt som crunchy topping til salater, tacos, buddha bowls og alle mulige andre retter, der skal have lidt crunch-crunch. Yummy!


Øverst til venstre: Kartoffelbøffer

Uha, de her kartoffelbøffer kunne jeg desværre ikke snuppe. Konsistensen var helt fin, men smagen var fuldstændig forkert. Faktisk endte jeg med at lade være med at spise burgeren på grund af det 🙁 Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg valgte at rive kartoflerne fint i stedet for groft? Der stod ikke noget i fremgangsmåden om, hvordan kartoflerne skal rives… og siden jeg meget sjældent river kartofler, ved jeg bare ikke, hvad der er det rigtige valg.


Til højre: Tofudeller

Vinderen bliver tofudellerne. Jeg lavede dem med ris, som blev anbefalet som alternativ til de røde linser i opskriften – og jeg tror, at jeg valgte helt korrekt. Dellerne havde en dejlig fast konsistens, smagte super og generelt bare super yummy. Jeg ristede dog hasselnødderne for at give ekstra smag til retten, hvilket jeg tror, gav ekstra lækkerhed. De her bliver en fast del af madrotationen herhjemme.


Nederst: Flettet linsebrød

Desværre ikke noget for mig. Den lød ellers virkelig lækker og lige til, men smagen endte med at være muggen. Jeg tjekkede alle ingredienserne, om det kunne være en af dem, der gav den mugne smag, måske det kunne være de beluga linser, jeg brugte??

En anden ændring jeg lavede var at tilføje lidt ekstra smag i form af hvidløg og sojasauce i retten, fordi jeg syntes, at det så ud til, at der kunne mangle noget umami i den. Jeg vil vove pelsen og prøve retten én gang til med de grønne linser, for det kunne jo være (krydser fingre!) – når jeg har prøvet den igen med grønne linser, vil jeg opdatere indlægget, hvis resultatet bliver bedre.


Manglende billede: Karrypølser med øl

Jeg glædede mig virkelig til at prøve pølserne, men ja, jeg kunne godt se på opskriften, at der muligvis kunne opstå nogle problemer ved at anvende hvedemel i stedet for seitan-mel, som er det, man typisk bruger, når man skal lave en kødlignende ret/vegansk køderstatning. Jeg kan forestille mig, at hvedemel er anvendt i stedet, fordi at man selvfølgelig kan finde hvedemel i supermarkedet, og man derimod skal bestille seitan-mel over nettet; men det blev bare ikke et godt resultat. Konsistensen blev underlig gummi-agtig, og jeg smed faktisk hele portionen ud efter at have smagt på en pølse. Jeg synes dog, at smagssammensætningerne på de to pølser, der er i bogen, lyder virkelig god, så jeg vil prøve at lave pølserne men med seitan-mel for at give en mere rigtig kødagtig konsistens til pølserne.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.