Svenske pepparkakor
Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Jul: Svenske Pepparkakor

Glædelig 2. advent! Og velkommen til en omgang opdaterede svenske pepparkakor!

Så er julen rigtig ankommet i form af julesmåkager.

Hvert år bager jeg mange småkager og andet julebag. Det er alt fra brunkager til æbleskiver til vaniljekranse. Om jeg kommer igennem alle mine bagværksplaner i år, er jeg ikke helt sikker på…

Pepparkakor minder i høj grad om brunkager. Men der er et par forskelle: pepparkakor indeholder ikke mandler eller andre nødder + sirupsmassen i pepparkakor varmes ikke op i en gryde ligesom med brunkager. Det gør det efter min oplevelse meget lettere at lave småkager med udstikkere, fordi dejen er lettere at arbejde med.

OBS: Småkagerne skal hvile i mindst 24 timer, så hav det i mente, når du skulle få en ubærlig lyst til pepparkakor.

Svenske pepparkakor


Svenske Pepparkakor, mange småkager

112 g margarine – blødt

60 g kokosolie

255 g sukker

4 spsk lys sirup

1½ spsk kanel

½ spsk stødte nelliker

½ spsk stødt ingefær

1½ tsk kardemomme

½ tsk stødt salt

½ spsk natron

1-1.2 dl vand

Ca. 520 g hvedemel


Smelt kokosolien
.Det kan enten gøres i mikroovn eller over radiatoren. Kokosolien skal som minimum være cremet og uden faste klumper (det lærte jeg på den hårde måde).

Rør margarine og kokosolie sammen.

Pisk derefter sukker og sirup i. Når sukker og sirup er pisket godt ind i margarine-kokosblandingen, piskes krydderierne, salt og natron i.

Pisk derefter vandet i. Dejen vil se temmelig underlig ud, men så snart du kommer melet i, vil det se normalt ud igen.

Kom melet i 100-200 gram ad gangen. Rør godt sammen.

Kom lidt mel på køkkenbordet og ælt dejen kort – kun så den samler sig ordentligt.

Kom dejen i plastikpose og stil den i køleskab i mindst 24 timer.


Når de 24 timer er gået, er du selvfølgelig klar med kagerullen
.

Varm ovnen til 200 grader.

Kom lidt mel på køkkenbordet og rul dejen relativ tyndt ud.

Du kan rulle 1/3 af dejen ud ad gangen, så hele dit køkkenbord ikke bliver overtaget af pepparkakor-dej.

Du kan også kun bage 1/3 af dejen og så lade dejen stå på køl, indtil du igen har lyst til krydrede småkager. Genialt, eh??


Find dine bedste udstikkere frem
. Stik småkagerne ud i alle mulige forskellige former.

Saml det overskydende dej og rul det tyndt ud igen og fortsæt udstikkeriet.

Kom småkagerne på en bageplade med bagepapir. Sørg for at lægge dem med en nogenlunde afstand til hinanden og bag dem midt i ovnen i ca. 6-8 minutter.

Småkagerne skal være gyldenbrune.

Lad småkagerne køle af på en rist og kom derefter i en lufttæt dåse.

Så har du julehygge!


Pssst…
Hvis småkagerne stadig er bløde efter, de er blevet kølet af, så kom dem kort i ovnen igen. Bag dem i omkring ekstra 2 minutter – men hold øje, så de ikke brænder på!


Pssst…
Hvis du også gerne vil pynte med glasur, så har jeg to råd:

1. Glasuren skal være tyk! Det gør det meget lettere at arbejde med glasuren, og dermed har du også lettere ved at “tegne” med den.

2. Kom kun glasur på de svenske pepparkakor, der skal spises samme dag. Glasuren gør ret hurtigt småkagerne bløde, og de holder sig derfor ikke godt.

Opskriften er opdateret d.5/12-2021 – præcis på 5-års dagen for opskriftens første udgivelse her på bloggen, er det ikke sjovt??!! 😉

Svenske pepparkakor

   Send article as PDF   

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.