image featured

Ditte

Categories Højtider, Opskrifter, Sødt

Vegansk Jul: Svenske Pepparkakor

Så er julen rigtig ankommet i form af julesmåkager.

Hvert år bager jeg rigtig mange småkager og andet julebag. Det er alt fra brunkager til æbleskiver til vaniljekranse. Om jeg kommer igennem alle mine bagværksplaner i år, er jeg ikke helt sikker på… i hvert fald ikke når jeg har et bachelorprojekt, som skal afleveres d. 2 januar. (hvad sker der lige for, at en bachelor skal afleveres d.2 januar??)

Udover min bachelor som i sig selv gør december til en travl måned, så er decembermåned også fyldt med andre planer.

I morgen skal jeg snakke om min bog: Vegansk for alle, på Brønshøj bibliotek! Så hvis du har lyst til at høre mig snakke om min bog og give tips til indkøb og vegansk madlavning, så kom forbi. Det starter kl.17 og varer cirka en halv time – fik jeg skrevet, at der er kage fra bogen?

Lørdag d. 10 og 17 december gæster jeg køkkenet i Magasin Kgs. Nytorv! Begge dage vil jeg lave mad og dele smagsprøver ud fra kl. 13-16. Så hvis du gerne vil have en varmende vegansk gryderet lavet med kærlighed – og få snakket lidt med mig – så kom!

Jeg håber på, at vi ses 🙂


Men hvad var det egentlig, du kom for? Det er rigtigt – en opskrift på nogle lækre svenske pepparkakor!

Pepparkakor minder i høj grad om brunkager. Men der er et par forskelle: pepparkakor indeholder ikke mandler eller andre nødder + sirupsmassen i pepparkakor varmes ikke op i en gryde ligesom med brunkager. Det gør det efter min oplevelse meget lettere at lave småkager med udstikkere, fordi dejen er lettere at arbejde med.

OBS: Småkagerne skal hvile i mindst 24 timer, så hav det i mente, når du skulle få en ubærlig lyst til pepparkakor.

pepparkakor-1


Svenske Pepparkakor, mange småkager

112 g margarine – blødt

60 g kokosolie

255 g sukker

4 spsk lys sirup

1½ spsk kanel

½ spsk stødte nelliker

½ spsk stødt ingefær

1½ tsk kardemomme

½ tsk stødt salt

½ spsk natron

1-1.2 dl vand

Ca. 520 g hvedemel


Smelt kokosolien – det kan enten gøres i mikroovn eller over radiatoren. Kokosolien skal som minimum være cremet og uden faste klumper (det lærte jeg på den hårde måde).

Rør margarine og kokosolie sammen.

Pisk derefter sukker og sirup i. Når sukker og sirup er pisket godt ind i margarine-kokosblandingen, piskes krydderierne, salt og natron i.

Pisk derefter vandet i. Dejen vil se temmelig underlig ud, men så snart du kommer melet i, vil det se normalt ud igen.

Kom melet i lidt ad gangen, 100-200 gram ad gangen. Rør godt og grundigt.

Kom lidt mel på køkkenbordet og ælt dejen kort – kun så den samler sig ordentligt.

Kom dejen i plastikpose og stil den i køleskab i mindst 24 timer.


Når de 24 timer er gået, er du selvfølgelig klar med kagerullen.

Varm ovnen til 200 grader.

Kom lidt mel på køkkenbordet og rul dejen relativ tyndt ud. Du kan rulle 1/3 af dejen ud ad gangen, så hele dit køkkenbord ikke bliver overtaget af pepparkakor-dej.

Find dine bedste udstikkere frem og stik så småkagerne ud i alle mulige forskellige former.

Som du kan se, har jeg både lavet mumi-figurer, elg-figurer, stjerner, hjerter og en masse andet.

Saml det overskydende dej og rul det tyndt ud igen og fortsæt udstikkeriet.

Kom småkagerne på en bageplade med bagepapir (sørg for at lægge dem med en nogenlunde afstand til hinanden) og bag dem midt i ovnen i ca. 5-6 minutter.

Småkagerne skal være gyldenbrune.

De bagte småkager kommes på en rist og køles af. Kom derefter de afkølede småkager i en lufttæt dåse.

Så har du julehygge!


Pssst…
Hvis småkagerne stadig er bløde efter, de er blevet kølet af, så kom dem kort i ovnen igen. Bag dem i omkring ekstra 2 minutter – men hold øje, så de ikke brænder på!


Pssst…
Småkagerne kan selvfølgelig også køle af på en bageplade – så længe den er kold og står ved et åbent vindue.

PDF24    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *