Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Halloween: Krydret græskarkage m. chokolade

Jeg havde faktisk regnet med, at jeg ville have udgivet indlægget med græskarkagen i går – men så kom livet og dets glæder og tog mig i stedet forbi Tivoli 🙂

Så jeg brugte dagen i går i godt selskab fyldt med smukke lys, utroligt mange græskar, æblebryg og spændende snakke – jeg endte faktisk med at snakke helt vildt meget om mad. Men det er næsten mig i en nøddeskal: Jeg lever og ånder for maden. Dagen og aftenen i går var i hvert fald fantastisk og lige, hvad jeg havde brug for.


Nå, men det blev ikke til noget indlæg i går – og i dag har jeg besluttet mig for, at jeg alligevel ikke helt havde lyst til at lave græskarkagen med chokoladekryb… et år er gået siden, jeg sidst lavede den, og jeg havde i år mere lyst til en fyldig og fugtig kage.

alle

Det er ikke, fordi min oprindelige græskarkage var dårlig – men den kunne ærlig talt godt trænge til lidt forandring. Så den holder jeg for mig selv indtil videre.


I stedet giver jeg dig en lækker, svampet, fugtig og krydret græskarkage med chokolade!

Græskarkødet har jeg fra en af de store jack-o’-lantern græskar, man kan købe i butikkerne. Jeg har prøvet at lave søde græskarretter med butternut squash og hokaido, men jeg synes ærlig talt ikke om smagen.. men så er det jo herligt, at græskarkødet i de store græskar er helt perfekt til at lave søde græskarretter ud af 😉

Desuden er det også perfekt at lave græskarkage og alt muligt andet ud af de her jack-o-lantern græskar, for så mindsker du madspild. Mit græskar gav omkring 900 g græskarkød – så der er jo til meget mad, hvis man beslutter sig for at skrabe det meste af kødet ud. Det kan være en lidt langvarig affære, og jeg synes særligt, det gik lidt trægt, de første par år hvor jeg lavede græskarhovedet – men det kan måske også skyldes, at jeg var omkring 11-12 år første gang, jeg udhulede og lavede mit eget græskarhoved. Meeen som med alt andet så bliver man bedre med øvelse – selv om den øvelse kun er 1-2 gange om året.


Krydret græskarkage m. chokolade

Græskar

300 g hokkaido græskar – skrællet vægt

lidt salt – ikke mere end ½ tsk

sukker – ikke mere end ½ tsk

Græskarkagen

1½ dl plantemælk

½ dl neutral olie

2 tsk æblecidereddike

75 g sukker

75 g brun farin

½ tsk salt

1 tsk vaniljesukker

2 tsk kanel

½ tsk ingefær

1/4 tsk stødte nelliker

140 g hvedemel

2 tsk bagepulver

1 tsk natron

120 g mørk chokolade – små tern


Græskar

Varm ovnen til 200 grader.

Kom græskarkødet på en bageplade med bagepapir. Drys salt og sukker over – det får smagen mere frem.

Bag græskarkødet i 30 minutter.


Græskarkagen

Skru ovntemperaturen ned til 175 grader.

Blend græskarkødet med en stavblender, til det bliver cremet. Pisk derefter plantemælk, olie, æblecidereddike, sukker, farin, salt, vaniljesukker og krydderier i.

Når det hele er blandet godt sammen, røres hvedemel, bagepulver og chokolade i.

Hæld kagedejen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir (min form var 25×12 cm).

Bag i midten af ovnen i 45 minutter.


Så har du en fugtig og krydret græskarkage – så kan Halloween vel ikke blive bedre?


Pssst…
Hvis du hae udhulet et græskar og vil anvende græskarkødet ligesom mig, vil du med stor sandsynlighed ende med mere end 300 gram.

For at få mest ud af græskarret og pengene, så bag al græskarkødet i ovnen, imens du bager græskarkødet til selve kagen. Det resterende græskarkød blender du derefter med en stavblender i en skål og lader det køle af.

Når græskarkødet er afkølet, kan du komme det i fryseposer og derefter i fryseren – det kan holde sig i flere måneder. På den måde vil du have græskarpuré til en masse fremtidige lækkerier, om det er endnu en græskarkage, græskarsuppe eller noget helt tredje.

Hvis du er sikker på, at du (og kæresten/familien) sagtens kan spise det resterende græskarkød indenfor de næste 7 dage, så kan græskarpuréen holde sig i 1 uge i køleskab.

graeskarkage-1

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.