Brød,  Opskrifter

Pretzels

Oktober er snart overstået.

Derfor vil jeg med de 3 sidste indlæg for denne måned fejre både Oktoberfest og Halloween – rul helt ned for at se, hvad jeg mon kan finde på. Oktoberfest, hvis jeg skal være helt ærlig, fejrer jeg ikke.. for jeg drikker ikke øl. Men det jeg derimod fejrer er mad!

Og er der noget, man ikke kan sige, så er det Oktoberfest og øl uden også at sige: Pretzels!

Jeg elsker brød i alle afskygninger. Brød og mig er bedste venner. Derfor har jeg altid gerne ville smage pretzels og selvfølgelig spise dem. Så jeg satte mig for at komme med en vegansk opskrift på pretzels – én uden margarine og plantemælk.

Det er ikke, fordi jeg har noget imod hverken margarine eller plantemælk, men nogle gange er det skønt at kunne lave lækre sager uden disse. Jeg vil godt indrømme, at margarine og plantemælk normalt er i (her snakker jeg om veganske pretzels), fordi det giver sødme og en blød krumme… men jeg vil samtidig påstå, at mine pretzels er mindst lige så gode – hvis ikke bedre!

Så har du en rigtig god øl eller cider derhjemme, så bliver du simpelthen nødt til at lave de her pretzels – match made in heaven!

Hvis du ikke drikker hverken øl eller cider, så er det ikke noget problem. Pretzels er fantastiske lige meget hvad.. men hav noget at drikke tæt på, for du vil blive tørstig.


Pretzels, 14 stk

½ liter vand – lunt

25 g gær

1½ spsk sukker

300 g groft mel

3 spsk olivenolie

1 spsk salt

½ kg hvedemel

Groft salt – til topping


Rør vand og gær sammen. Når gæret er rørt ud, tilføjes sukkeret.

Rør det grove mel i. Når det er udrørt, tilføjes olivenolien og den ene spsk salt.

Tilføj hvedemelet lidt ad gangen. Når dejen er samlet og fast, æltes den. Ælt indtil dejen er elastisk og glat.

Lad dejen hæve i 60 minutter.


Varm ovnen til 200 grader.

Beklæd 2 bageplader med bagepapir.


Sæt en stor gryde med vand i kog – få vandet hurtigere i kog ved at koge noget af vandet i en elkedel. Jeg brugte en 5 liters gryde og kom 3 liter vand i – det passede helt perfekt.


Del dejen i 14 stykker. Ælt hvert stykke uden mel og rul derefter dejstykket ud, så det er en 40-50 cm lang pølse.

Form hvert stykke til en kringle.

pretzels-3

pretzels-4

Når vandet koger, kommes 2 af kringlerne i.

Lad dem koge i ca. 45 sekunder. Det gør ikke noget, hvis de får lidt længere tid.

Det er faktisk kogningen, der gør, at pretzels’ene får det skønne bid, der er lidt sejt i det!


Kom de kogte pretzels op på en af bagepladerne (kom 7 på hver) og drys noget groft salt over.

Når der er 7 pretzels på bagepladen, kommes den midt i ovnen. Bag i 30 minutter.


Imens den første omgang pretzels er i ovnen, koges de resterende.

Gør som tidligere skrevet: kog i ca. 45 sekunder – kom på bageplade – drys groft salt over.

Når alle pretzels er bagt, har du et skønt og salt brød med et fantastisk bid!

Nyd det – og hav noget ved hånden som kan slukke tørsten 😉

pretzels-2


De 2 næste indlæg i denne måned (og dermed også de 2 sidste i denne måned) vil kun fokusere på Halloween. For jeg elsker Halloween!

Det første Halloween-indlæg vil være en lækker græskarkage med nogle (u)hyggelige chokolade-kryb!

Det andet Halloween-indlæg er jeg faktisk ikke helt sikker på endnu! Så hvis du har et forslag, så læg en kommentar 🙂


I næste uge rejser jeg til Stockholm. Så jeg regner ikke med at lægge nogle nye indlæg op før tidligst d.9 november. Men det kan selvfølgelig godt være, at jeg ikke kan lade være og alligevel kommer med et 😉

Jeg vil selvfølgelig lave et kæmpe indlæg om Stockholm, mine oplevelser og alle det veganske jeg får guffet mig igennem.

God appetit – og husk! Hvis du har et forslag til mit andet Halloween-indlæg, så skriv!!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.