Brød,  Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Påske: Hot cross buns | Engelske påskeboller

Så er jeg tilbage fra en lille pause. Jeg havde ellers forestillet mig, at jeg ville have delt en til opskrift i sidste uge, og at jeg ville have delt en opskrift i går… men ja, det blev ikke til noget. I stedet valgte jeg at nyde dagene, som de var og trække stikket en anelse ud.

Men jeg vil gerne klemme mindst en til påskeopskrift ind inden påskedagene rigtig går i gang, og det er opskriften i dag… og måske, et lillebitte måske, vil jeg dele en til opskrift på fredag. Men måske vil jeg hellere nyde påskefreden.

Anyways, her er min opskrift på hot cross buns – men først lidt info om disse skønne boller 🙂

Hot cross buns er en rigtig påskeklassiker i England, men også i Australien, New Zealand, Irland og Sydafrika (altså nogle af de steder, hvor England besatte området, og hvor de eventuelt sendte fanger hen, fordi de ikke gad at have dem derhjemme).

Hot cross buns markerer afslutningen på fasten, som oprindeligt varede lige fra askeonsdag (onsdagen efter fastelavn) til påskesøndag. I dag er det jo ikke sådan, at bollerne kun nydes de sidste dage i påsken, for hvis folket kan lide noget, så skal det gerne kunne spises i så lang tid som muligt – ligesom vores fastelavnsboller der bliver solgt en måned før fastelavn og gerne ugen efter.

Bollerne er typisk krydrede og lavet enten med sukat eller rosiner, men da jeg ikke er til hverken sukat eller rosiner i bagværk, så er mine uden – det kan du jo altid selv komme i, hvis du er sådan en hedning! Men faktisk har en del af selve bollen en symbolsk betydning; krydderierne symboliserer de krydderier, der blev brugt til at balsamere Jesus, og korset symboliserer selvfølgelig korset Jesus blev korsfæstet på.

Så du spiser Jesus’ død – men det smager rigtig godt 😉

Yum, yum, yum! Og rigtig god påske!


Hot cross buns | Engelske påskeboller, 10 stk

1½ dl plantemælk – lunt

1½ dl vand

25 g gær

1 spsk olivenolie

50 g sukker

1 tsk salt

1 tsk kanel

ca. 400 g hvedemel

Plantemælk til pensling

Korset

45 g hvedemel

½ dl vand + 1 spsk

½ tsk vaniljesukker

Glaze

45 g appelsinmarmelade/abrikosmarmelade

½ dl vand


Bollerne

Pisk plantemælk, vand og gær sammen. Når gæret er udrørt, piskes 50 gram af hvedemelet i – dette er for at sikre, at gæret ikke dør på grund af kontakt med saltet.

Pisk olivenolie, sukker, salt og kanel i.

Rør det resterende mel i lidt ad gangen. Når dejen er fast, men klistret, æltes den på et meldækket bord. Dejen skal føles glat.

Lad dejen hæve i 1 time.


Når dejen er færdighævet, æltes den igen
. Del dejen i 10 stykker og form til boller.

Beklæd en bageplade med bagepapir og læg bollerne på – de skal stå tæt op ad hinanden.

Lad bollerne efterhæve i 45-60 minutter, til de er omtrent dobbelt så store. Pensl bollerne med plantemælk.

Tænd ovnen på 200 grader – men kom ikke bollerne ind endnu!


Korset

Pisk mel og vand sammen. Kom det i en sprøjte-/frysepose og sprøjt dejen ud på bollerne. Det kan være i flere forskellige forme – jeg har sprøjtet det ud som et “kors” på bollerne.

Bag midt i ovnen i 15-20 minutter.

Kig gerne til bollerne når halvdelen af bagetiden er gået. Hvis korset er forsvundet, så sprøjt mere dej på som kors – på den måde får du det meget fremtrædende kors.


Glaze

Imens bollerne er i ovnen, laves glazen.

Kog marmelade og vand op i en lille gryde. Lad det simre i 3-5 minutter – glazen skal være

Når bollerne er færdigbagte, pensles de straks med glazen. Lad dem køle af.

Enjoy!


Pssst…
Du kan sagtens erstatte noget af hvedemelet med groft mel – jeg regner med, at du vil kunne erstatte med op til 150 gram, men du skal være opmærksom på, at der så skal mindre hvedemel i dejen.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.