
Vegansk Halloween: Gravsten | Timiankiks m. chokolade
Hvor blev jeg af i går? Tjo… jeg hyggede mig da helt vildt med min kæreste, mor, søster, hendes kæreste og deres søde lille ny baby. Jeg havde lavet det her indlæg klart, og jeg havde taget billede af gravstenene. Men ja, så kom vi sent hjem, og vi ville selvfølgelig hellere se den nye sæson af Stranger Things!
Her er de sidste bøger, som jeg på den ene aller anden måde finder uhyggelige.
A head full of ghosts: Paul Tremblay – Det her er bogen, der fik mig til at overveje at sove med lyset tændt. Som læser følger man Merry, der fortæller (både som en kvinde i tyverne og som otteårig) om hendes families oplevelse med at deltage i reality tv-showet “The Posession”. Merrys storesøster menes af deres far at være besat, fordi hun pludselig begynder at opføre sig mærkværdig, skræmmende og truende. Det var især efter to scener i bogen, hvor Merry ser sin søster ude på gangen og i forældrenes soveværelse, der gjorde lyset specielt tiltrækkende 😉 Den her bog er ikke kun skræmmende, men den ender med at have et twist, man slet ikke kan forudsige (eller det kunne jeg i hvert fald ikke). Og så slutter forfatteren af med “den løftede pegefinger” i forhold til, at man som læser og menneske ikke altid kan se eller ønske at læse om det mere tragiske i livet.
Parfumen: Patrick Süskind – Historien hvor man følger en morder i jagten på den perfekte duft. Bogen handler om Jean-Baptiste Grenouille, der slet ikke er som alle andre i det 18. århundredes Frankrig. Han har en helt ekstremt perfekt lugtesans, der gør, at han begynder at hungre efter den perfekte duft. Det uhyggelige ved den er, at man som læser (selv om man måske ikke er bevidst om det) får et indblik i et fordærvet sind, hvor moral, etik og grænser ikke kendes. Og sådanne mennesker findes jo i virkeligheden…
Laura Palmers hemmelige dagbog: Jennifer Lynch – Da jeg opdagede for små 10 år siden, at Twin Peaks serien ikke stoppede med de to sæsoner, men at der var en bog inden serien begynder, skulle jeg selvfølgelig have den (tak kære biblioteksudsalg!). Man får “hele” Lauras liv at læse via dagbogssider fra, hun er 12 år, til hun bliver fundet dræbt. Ret hurtigt får man et indblik i, hvilken betydning BOB har på Laura, og hvordan hun kommer ud i mere og mere ekstreme ting for at flygte fra ham.
1984: George Orwell – Hvordan ville det mon være at bo i et land, hvor alt og alle er overvåget? Hvor man skal leve og ånde for regimet? Hvor man ikke må have forhold? Ja, jeg synes, at det er en skræmmende tanke, og hver gang jeg læser bogen, mærker jeg altid den paranoia og frygt, som hovedpersonen Winston Smith oplever.
Mustachen: Emmanuel Carrére – Det her er en virkelig spøjs og surrealistisk bog, som jeg læste for nogle år siden. Det er en af de bøger, jeg aldrig har glemt… men det betyder også, at jeg ikke kan huske helt vildt meget fra den andet end det følgende. Bogen handler om den (unavngivne?) mand, der bor sammen med sin kæreste. Han har “altid” haft mustache, og han kan ikke huske, hvordan han ser ud uden et; en dag joker han med sin kæreste om at barbere det af (hun har heller ikke set ham uden mustache). Da han endelig barberer det af, får han ingen reaktion fra hverken sin kæreste eller deres venner. Langsomt bliver han mere og mere paranoid over det faktum, at han absolut ingen reaktion får. Jeg kan ærlig talt ikke huske slutningen, men det, jeg kan huske, er, hvor mindf*cked jeg blev af hele bogen. Tanken om at man gør noget, uden at det får en reaktion – især når man gør noget, der faktisk fjerner en del af ens identitet!
Gravsten | Timiankiks m. chokolade, ca. 45 kiks
350 g hvedemel
1 tsk salt
1 tsk stødt timian/rosmarin
2 tsk bagepulver
90 g plantesmør
ca. 1½ dl vand
50 g mørk chokolade – smeltet (dette er chokolade til alle kiks, hvis de serveres samme dag)
Rør hvedemel, salt, timian og bagepulver sammen. Rør derefter smørret ud i melet, indtil … saml dejen med vandet – det kan godt være, du skal bruge lidt mere vand.
Ælt kort dejen, pak ind i husholdningsfilm og stil på køl i 1 time.
Tænd ovnen på 180 grader. Gør 3 bageplader med bagepapir klar.
Del dejen i 3 (det vil gøre udrulningen lettere). Rul hvert dejstykke ud til det er et par mm tykt. Skær gravsten ud af dejen – jeg gjorde det ved at skære hvert udrullede dejstykke i tre og derefter skære gravstenene ud, det gav et bedre overblik for mig.
Hvis du har udstikkere, der ligner gravsten, så brug endelig dem!
Fordel gravstenene på bagepladerne. Bag en bageplade ad gangen i ovnen i 20 minutter. Hold øje med at de ikke brænder på.
Det overskydende dej kan du samle og enten lave flere gravsten eller bare lave “helt almindelige” kiks ud af det. Jeg samlede bare mine overskydende dejstykker, rullede det samlede dejstykke ud og skar derefter nogle firkanter ud på et stykke bagepapir uden af fjerne dem fra hinanden.
Lad kiksene køle af. Når kiksene er kolde, skrives der på gravstenene RIP med den smeltede chokolade. Lad chokoladen størkne og server.
Hvis kiksene ikke er blevet helt sprøde efter afkøling, kan du komme dem i ovnen igen i ca. 5 minutter.
Pssst… Hvis du ikke serverer alle kiksene samme dag, så lad være med at komme chokolade på de resterende. Så kan du opbevare dem i en lufttæt beholder og først komme chokolade på, når de skal serveres (hvis du lægger dem med chokolade i beholderen, vil de ikke forblive sprøde).

