Brød,  Hovedret,  Opskrifter,  Sundt,  Supper & Gryderetter

Chili gryde & Majsbrød

Hver gang, og jeg mener hver gang, jeg skal starte et nyt indlæg, har jeg lyst til at skrive om: hvordan vinden rusker i os, at det øser ned, at det er hundekoldt, og hvordan vi alle bør sidde indenfor med en kop the, et tæppe over os og enten nyde vores yndlingsserie(r) på Netflix eller læse i Harry Potter for 12. gang (jeg overvejer i øjeblikket at gå i gang med Harry Potter for 12. gang. Do or do not??)

Imens vi venter på at den lækreste, varmeste og hyggeligste gryderet/suppe/kage/brød/andet står og simrer på komfuret eller bager inde i ovnen.

Men jeg kan da ikke starte hver evig eneste indlæg, indtil det bliver forår. Vel?

Jeg har lyst til at starte hver evig eneste efterår-vinter-indlæg på den måde, men jeg føler, at jeg gentager mig selv.. og så er sandheden også, at det ikke blæser en halv pelikan, det øser ikke ned, og det er ikke hundekoldt. I dag skinner solen (dog bag en sky), det er okay-lunt, og det regner ikke.

Så derfor går jeg direkte videre til Chiligryde og Majsbrød efter, at jeg lige har fejret (endnu en gang), at det er dagen for udgivelsen af min nye kogebog Vegansk til højtider og fest!

Men I DAG er det udgivelsen for min elskede bog! Jaaaaaaaaaa! Det er i dag, og jeg er bare super glad. Jeg er super spændt.

Og jeg er super, super smadret. Jeg ved ikke engang, om jeg orker at lave noget de næste mange måneder, og jeg har faktisk svært ved at lave mad.

Jeg synes, det er svært at få gejsten op for madlavning, hvis jeg skal være helt ærlig. Så i øjeblikket vil jeg gerne have mad, der er nem at lave og hurtig overstået. Og det er præcis, hvad chiligryden og majsbrødet her er: nemt at lave og hurtigt overstået.

Derudover smager det også bare så lækkert, det er mættende, og det er rigtig varmende og hot!

Hvis du er lidt vaks i køkkenet, og ligesom mig bare ikke rigtig orker at være længere tid i køkkenet ad gangen i øjeblikket, så kan du have begge dele klar indenfor maks. 40 minutter! I like 😉

Chiligryden er spækket med 4 stk semi-stærke chilier – siden det er dig og ikke mig, som skal lave din version af chiligryden, så kan du selv bestemme, hvor stærk gryderetten skal være. Skal den være ondskabsfuld stærk eller bare lidt have et lille pift af hot-ness?

Og så er der majsbrødet. Opskriften tager udgangspunkt i amerikanske majsbrød. Det betyder selvfølgelig, at majsbrødet minder mere om kage i konsistens, end det minder om brød. Det har en skøn sødme på grund af sukkeret og lidt hot-ness fra chilierne, som får majsgrynenes majssmag til at træde frem, OG majskernerne nærmest eksploderer i munden – fantastisk! Jeg brugte friske majs til brødet, hvilket er (tror jeg) derfor, at majskernerne nærmest eksploderede i en symfoni af friskhed, saft og sødme. Hvis du bruger dåsemajs, som også er rigtig godt, vil du ikke få samme eksplosion. Men majsbrødet smager stadigvæk helt perfekt!


Chiligryde & Majsbrød

Majsbrød

125 g hvedemel

95 g majsgryn

40 g sukker

1 tsk salt

2 tsk bagepulver

2½ dl plantemælk

½ dl neutral olie

1-2 chipotle i adobosauce – finthakket

230 g majskerner (2 stk majskolber)

Chiligryde

1 spsk olivenolie

1 rødløg – finthakket

6 fed hvidløg – presset

3-4 chili i adobosauce – finthakket

350 g majskerner (ca. 3 stk majskolber)

2 dåser cannellini bønner eller anden slags bønner (480 g)

1½ tsk spidskommen

½ tsk koriander pulver

2 tsk røget paprika

1 spsk sojasauce

2 dåser hakkede tomater

2 dl vand

140 g tomatpuré

Salt & peber


Start med at lave majsbrødet.
Tænd ovnen på 200 grader. Beklæd en rugbrødsform (25×11 cm) med bagepapir.

Pisk alle de tørre ingredienser sammen, pisk derefter plantemælk og olie i og vend til sidst chili og majskerner i.

Kom dejen i bageformen og bag midt i ovnen i ca. 25 minutter, eller til brødet er gyldent og en kniv kommer ren (men lidt fugtig) op.

Stil til side.


Lav gryderetten imens majsbrødet bager.

Steg løg og hvidløg i olien i en gryde. Steg det ved middelhøj varme i ca. 5 minutter, til løgene bliver bløde og klare.

Tilføj chili, majskerner, bønner, krydderier og sojasauce. Steg videre i 5 minutter.

Tilføj tomater, vand og lidt salt og peber. Læg et låg over og lad det simre i 20 minutter.

Når gryderetten har simret, tilføjes tomatpuréen. Sluk for varmen. Smag til med salt og peber – og eventuelt lidt mere af krydderierne.


Server
gryderetten og majsbrødet. Så kommer varmen tilbage i kroppen!

Det smager bare rigtig lækkert med nogle friske krydderurter som koriander(!!) eller persille og måske en klat vegansk creme fraiche, hvis det skulle lokke.


Pssst…
Du kan sagtens bruge anden chili end chili i adobosauce! Anvend den slags chili du bedst kan lide, og selvfølgelig alt efter hvor stærk du vil have, at chiligryden skal være. Når du bruger en anden chili, skal du tilføje endnu 1-2 tsk røget paprika, da chili i adobosauce har en dejlig røget smag.

Og du kan selvfølgelig tilføje meget mere chili! Det er jo en chiligryde 😉

   Send article as PDF   

4 kommentarer

  • Ditte

   Hej Emma Sofie!
   Tusind tak for de fine ord 🙂
   Jeg har set det i en grønthandler, der hedder Bazaren i Brønshøj (lige ved siden af en fakta på frederikssundsvej). Men har faktisk ellers kun set den i en specialitetsbutik, der nu er blevet en webshop… men kan forestille mig, at andre grønthandlere i København eventuelt godt kunne have det 🙂
   Rigtig god fornøjelse med chiligryden!
   Hilsen Ditte

    • Ditte

     Hej Emma Sofie
     Ellers kan du erstatte chili i adobo med almindelig chili og røget paprika 🙂 Det giver selvfølgelig ikke den helt samme smag og dybde, men det er en god erstatning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.