Livsstil,  Personligt

September & Vegan MoFo

I dag er det officielt 1. oktober (jeg er en af de der mennesker), og dermed er september et overstået kapitel. Men det er også den første dag i Vegan MoFo. Hvis du gerne vil se oversigten med alle de bloggere, instagrammere og youtuber + andre, der deltager, så klik her.

Vegan MoFo er en årlig “begivenhed”, hvor bloggere, instagrammere, youtubere og andre skønne mennesker deler alt, der har med veganisme og vegansk mad at gøre. Og der skal blive delt hver dag… eller det er i hvert fald formålet med det.

Jeg har fulgt Vegan MoFo i rigtig mange år, og jeg har deltaget i det 2 gange – dette er min tredje. Sidste år var ikke så vellykket (hvis det overhovedet var vellykket), og det har jeg tænkt mig at ændre på i år. I år har jeg besluttet mig for, som jeg også skrev lidt om før, at jeg vil lave mad fra skønlitterære bøger og dele Halloween-opskrifter!

Jeg er en kæmpe bognørd. Jeg har flere bøger, end jeg kan tælle – og på trods af det så bliver jeg ved med at købe flere. Jeg køber næsten bøger hver måned, for jeg kan ikke lade være. Og når jeg ikke køber bøger (primært fordi jeg ikke har råd til sådanne luksuriøse tilbøjeligheder, men også fordi jeg prøver at være lidt mere voksen), så går jeg på biblioteket og slæber så mange bøger, jeg kan have i min taske, med hjem. Sådan har det være lige siden, jeg var en hesteglad (besat) pige på 10 år, og jeg selv kunne gå på biblioteket.

Så bøger og jeg har fulgt hinanden i mange glade og mindre glade år, og jeg har derfor også læst en masse bøger. Rigtig mange af de bøger, jeg har læst, har nævnt eller gået helt ned i detaljer (looking at you Haruki Murakami) omkring den mad, som hovedpersonen/-personerne, bipersonerne eller magiske væsener har spist… og det har fået mig til at drømme om alle de skønne måltider. Det er nogle måltider, jeg rigtig gerne vil opleve i virkeligheden – så de måltider har jeg besluttet mig for at lave, og de måltider vil jeg selvfølgelig dele med jer 🙂

Der kommer til at være mad fra Haruki Murakami’s Norwegian Wood; J.K. Rowling’s Harry Potter; Jonathan Stroud’s Bartimæus-trilogi; J.R.R. Tolkiens Hobbitten og mange andre bøger og forfattere – og nok også nogle gengangere. Jeg glæder mig især til maden fra The Savages af Matt Whyman! Åh ja.

Jeg vil også skrive lidt om bogen, hvis maden ikke skulle kunne lokke dig nok til at komme i gang med bogen.

Den sidste uge i oktober, vil jeg så dele opskrifter (stadigvæk hver dag), som er lidt mere (u)hyggelige og derfor helt perfekte til Halloween. For jeg er en tosse med Halloween. Jeg har endda besluttet mig for, at jeg skal se en gyser hver dag i oktober. Kryds fingre for at jeg ikke får alt for mange mareridt – selv om jeg har set mange af dem mange gange før (jeg er også en gyser-tosse), så ved man aldrig, hvornår ens hjerne beslutter sig for at lave et mareridt.

Så ja. Sådan kommer oktober til at se ud herpå Vegansk for alle. Mad fra bøger og Halloween-mad. Opskrifter alle dage – med undtagelse af i dag.


Fordi jeg ikke deler en opskrift i dag, vil jeg i stedet dele det her. Jeg har i et stykke tid tænkt, at det ville være sjovt at dele, hvad jeg har lavet/interesseret mig for/læst/set/alt muligt andet i løbet af en måned. Jeg kan i hvert fald godt selv lide at læse blogindlæg, som netop laver en opsummering af en måned… man kommer på en måde til at lære personen “bedre” at kende, og måske bliver man endda også inspireret!

Jeg deler links, der hvor jeg synes, det giver mening. Og nej, ingen af disse links er affiliated eller sponsoreret. Hvis de var, skulle jeg nok sørge for at gøre det meget, meget tydeligt.

Jeg håber, du vil nyde, det jeg deler, blive inspireret eller fatte interesse.


Bøger

Stephen King: Om at skrive. Jeg er ikke helt færdig endnu, men jeg er virkelig fascineret af den her bog. Jeg elsker Stephen King’s bøger, og jeg har efterhånden lavet et lille indhug i hans kæmpe forfatterskab. Mange af dem går jeg igen og igen tilbage til. Men Stephen King har rigtig mange gange givet mig en udefinerbar trang til at skrive og taste løs på tastaturet… jeg skrev rigtig mange noveller, da jeg var yngre, og det har siddet i mig lige siden. Jeg har ikke skrevet noveller i alt for mange år – i stedet har jeg skrevet digte og sangtekster. Men jeg vil altså gerne i gang med at skrive noveller og måske endda en roman, og derfor er det fantastisk at kunne læse, hvad der har hjulpet og stadigvæk hjælper Stephen King med at skrive. Det er heldigvis ikke “sådan skal du gøre”, og det er heller ikke prædikende. Det er derimod en slags åbenbaring for, hvad der kan hjælpe og faktisk hjælper, hvor han opfordrer til, at man tager udgangspunkt i sig selv og ikke bliver for prætentiøs eller urealistisk; men selvfølgelig kommer King med sine egen meninger, men jeg føler ikke, at han skriver disse meninger for, at man skal følge dem eller være enig. Det er blot hans meninger – for det er trods alt en personlig bog, han har skrevet.

Hvis du er interesseret i Stephen King og det at skrive, så lån/køb den her bog. Den er en blanding af en kort selv-biografi og hjælpe-bog i forhold til at skrive.


Hjemmesider

Goodreads. Det er først for nyligt, at jeg har fundet den her sociale platform, som minder ret meget (og så alligevel ikke) om Pinterest. Jeg elsker Pinterest, og da jeg fandt ud af, at der er en side kun for bøger, så blev jeg nødt til at tjekke den ud. Man kan lave sine egne læse-udfordringer, følge med i læseklubber eller debatter, lave lister over de bøger man har læst, har læst rigtig mange gange, de bøger man har, de bøger man gerne vil læse osv. Det er egentlig bare en god hjemmeside for læsehesten og bognørden, der gerne vil have mere inspiration – og så er det gratis.

MyNoise. Jeg elsker den her side – og den har reddet mig ufattelig mange gange, når jeg har været lidt for tæt på et panikanfald. Der er lyde for enhver smag; endda også nogle mere uhyggelige lyde, der nok skal få dig til at kigge dig selv over skulderen. Det fantastiske ved denne side er netop alle de her lyde. Rigtig mange af dem er naturlige lyde, der har en afslappende effekt (i hvert fald for mig), andre lyde er rigtig gode “noise blockers”, andre er gode til meditation og yoga, og der er mange, mange flere lyde endnu – til enhver situation. Det er en person, som står bag den her side, og han knokler for det; og det er noget, man kan mærke. Det er gratis at lytte til lydene, men du kan ikke prøve en masse lyde efter hinanden uden at skulle vente et vist antal minutter, eller prøve nogle af de ting, som dem der støtter siden økonomisk.

Jeg er en af dem, som støtter siden økonomisk, fordi jeg har fået og stadig får så meget ud af siden. Det er ikke specielt dyrt (man vælger selv hvor meget, man vil donere), og det er ikke månedligt – faktisk behøver du kun at betale én gang, og så kan du nyde lydene og alle de ekstra tilføjelser, der er, selv når din donation er opbrugt. Jeg kan nu godt lide at give støtte, hver gang, mine stjerner falder ned til 3. Når man har doneret (lige meget hvor meget), får man 5 stjerner, og efter rigtig, rigtig lang tid falder ens support level og dermed stjerner… men det betyder ikke noget for ens oplevelser.


Film/TV-serier

Samurai Gourmet (Netflix). Okay, det er ikke en vegansk mad-serie, men det er jeg egentlig også ligeglad med. Det er en serie om madkultur og en mand, der lige er blevet pensionist. En mand der har lidt svært ved at finde sit fodfæste, sin stemme og sine grænser/behov i Japan – men heldigvis får han hjælp af en samurai, der dukker op i hans syner. Det lyder måske underligt, og den er også ret underlig (især i starten hvor man ikke ved, hvad man skal forvente); men den er fantastisk. Jeg holder så meget af den ældre herre, og jeg er altid spændt på, hvad han nu kommer ud for, imens han venter på eller spiser sin mad. For hele omdrejningspunktet er mad.

Selvfølgelig ville jeg da ønske, at det var vegansk mad, den ældre herre spiste (især når der bliver zoomet helt ind på maden), men det er det ikke.. og det kan jeg faktisk godt overleve. For jeg ser først og fremmest serien på grund af madkulturen, den ældre herre og samurai’en – for den samurai er mega-sej og skal nok sige, hvad han mener. Det er noget, jeg godt kan lære af.. og det er måske derfor, jeg er så glad for den ældre herre, for jeg kan faktisk se lidt af mig selv i ham 😉


Hvis du har lyst til at dele, hvad du har lavet/interesseret dig for/læst/set/alt muligt andet i september, så læg en kommentar eller send mig en besked 🙂

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.