Bøger,  Opskrifter,  Sødt

Harry Potters Æbletærte

Kom du forbi i går i håbet om en opskrift? Så undskylder jeg mange gange!

Jeg havde faktisk planlagt at lægge en opskrift op, og jeg havde også stået og kokkereret i køkkenet, da “katastrofen” indtraf. Planen var en æbletærte – det der kom ud, var ikke en æbletærte… eller i hvert fald ikke en, jeg havde lyst til at dele.

Det første tegn på, at det ikke var, som det skulle være, var æbletærtens top. Den var brændt på. Men jeg tænkte for mig selv, at hvis jeg bare drysser noget flormelis over, så kan I jo ikke se det. Så var det hele jo fint… tja, i hvert fald indtil jeg skulle skære tærten ud. I stedet for at sidde fast og flot, flød den udover springformens kanter. Åh… det var hårdt at se og opleve – for jeg havde selvfølgelig sat snuden op efter, at jeg også skulle spise noget æbletærte i går!

Jeg kunne vitterligt ikke forstå, hvad der var gået galt. Og jeg var tæt på at blive Hulk. Jeg måtte gå lidt slukøret i seng (efter en lækker omgang sushi), for jeg ville så gerne have lagt en opskrift op i går. En æbletærte opskrift vel og mærke.

Jeg overvejede at lave et kort indlæg i går her på bloggen om, hvilken katastrofe det havde været og samtidig vise et billede af monsteret. Men det var en seriøs grim kage, og lige meget hvad jeg prøvede, så ville æbletærten ikke se ud som andet end noget, der ikke burde være på en tallerken.

I morges da jeg vågnede, besluttede jeg mig for, at jeg ville have en æbletærte, og den skulle udgives i dag. Jeg tænkte så over, hvad jeg skulle lave og købe, og der gik et lys op for mig.

Jeg havde glemt at komme tærtedejen i springformen i går!!

D’oh! Som Homer siger, hver gang han ikke har brugt sin ærtehjerne… og det sagde jeg også i dag, imens jeg manisk grinede i sengen over min Homer-hed.


Nå, men i dag er der en opskrift. Det er en æbletærte opskrift. Det er en opskrift med inspiration fra Harry Potter.

Jeg elsker Harry Potter-serien. Den har sammen med mig været igennem tykt og tyndt. Fra jeg var 10-11 år og helt indtil i dag – og vi vil følges ad indtil, jeg bliver en gammel dame, og jeg ikke kan læse mere. Hvis det nogensinde skulle ske, at jeg ikke ville kunne læse mere, så er der heldigvis lydbøger! Så mig og Harry, Ron og Hermione vil nok følges helt til graven.

I løbet af Harry Potters liv på Hogwarts, får han eller Ron (primært Ron) serveret og spist æbletærte 3 gange. (jeg har kun talt én æbletærte pr. bog, selv hvis de har fået æbletærte flere gange i løbet af samme bog)

“Hun kunne ellers godt bruge en opmuntringsbesværgelse,” bemærkede Ron, da hele klassen gik ned til frokost med brede smil og højt humør. Opmuntringsbesværgelserne havde opfyldt dem alle med en følelse af velvære og tilfredshed.

Hermione viste sig heller ikke ved frokostbordet. Da de havde spist deres æbletærte, og eftervirkningen af opmuntringsbesværgelserne var ved at klinge af, begyndte Harry og Ron at blive urolige.

J.K. Rowling: Harry Potter og fangen fra Azkaban, side 278

Ah, nu får jeg lyst til at gå i gang med Harry Potter igen!

Det er faktisk altid i efteråret, at jeg går i gang med serien… og det er næsten hvert efterår, at jeg går i gang.


Æbletærte

Dej

250 g hvedemel

½ tsk salt

200 g plantesmør

evt et par spsk vand for at samle dejen

Fyld

100 g sukker

50 g brun farin

2 spsk hvedemel

1½ tsk kanel

1/4 tsk salt

1 spsk citronsaft

700 g æbler – tynde skiver (gerne sød-syrlige æbler)


Start med at lave dejen
. Rør hvedemel og salt sammen. Rør derefter plantesmørret i med en ske – brug ikke fingrene til at få smørret ud i melet.

Hvis dejen ikke samler sig af sig selv, så røres 1-2 spsk vand (muligvis mere) i. Saml hurtigt dejen med hænderne, pak ind i husholdningsfilm/frysepose og stil på køl i 1 time.


Imens laves fyldet
. Pisk sukker, farin, hvedemel, kanel, salt og citronsaft sammen i en skål. Vend derefter æbleskiverne i.

Stil på køl til dejen er klar.


Tænd
ovnen på 200 grader. Tag et bagepapir og tegn en 25 cm cirkel på – brug tærteformen (25 cm i diameter) til at tegne på.

Del dejen i to. Rul den ene halvdel ud på bagepapiret, så det bliver lige så stort som cirklen – det gør ikke så meget, hvis den bliver lidt større. Men sørg for ikke at rulle den for tyndt ud, da dejen er temmelig porøs.

Fordel dejen i tærteformen og pres den op ad siderne. Læg det overskydende dej sammen med den anden dej-halvdel.

Fordel fyldet i tærteformen.


Rul derefter den anden halvdel (sammen med mulig overskydende dej) ud på et meldækket bord.

Det skal rulles ud til, du har et dejstykke, der er stort nok til, at du kan skære 8 rektangler ud ud, der er 25 cm lange og ca. 1-2 cm brede.

Form lattice-flet ovenpå fyldet, så du ender med et flet-låg.

Bag midt i ovnen i 10 minutter. Skru ned til 170 grader og bag videre i ca. 60 minutter. Låget skal være sprødt og let-gylden og fyldet skal boble.

Lad tærten køle af inden, den serveres. Hvis det skal være lidt ekstra, så server med soja- eller kokosflødeskum eller en klat vaniljeis! Det tror jeg, at Ron ville værdsætte 😉


Pssst… 
Du kan sagtens lave dejen dagen før. Jeg er ikke helt sikker på med fyldet, da jo længere det står, jo mere vådt vil det blive.

Hvis du har lyst til lidt ekstra-luksus, så fordel 50-100 g marcipan i bunden af tærtedejen og læg så fyldet ovenpå. Mmmmm…

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.