Brød,  Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Påske: Knuder m. marcipan, mandler & citron

Okay, jeg havde vitterligt troet, at jeg i løbet af denne uge villet have lagt i hvert fald 2 opskrifter op – men så kom livet.

Livet var denne gang, at vores en vuf: Kiko, blev syg. Han er i et behandlingsforløb nu, og et helt enkelt af slagsen, heldigvis! Men jeg var så bekymret, fordi vi så blod i hans afføring – fokus lå selvfølgelig hos ham og hans velvære. Ifølge dyrlægen har han nok med høj sandsynlighed tarmbetændelse, hvilket ikke er så ualmindeligt – især ikke med en hvalp som smager på alt, og Kiko smager på absolut alt. Det handler virkelig for os om at holde øje med den store ædedolk. Især når vi åbenbart har overtaget en gård, hvor der ligger alt muligt i haven – det mest bizarre indtil videre er nok, at vi bliver ved med at finde “bunker” af lyst hår, nogle dyreknogler, og forleden fandt min kæreste nogle briller. Det er en helt lille krimi, vi er kommet ind i… men ja, som du nok kan regne ud, er der meget liggende i den have, som kommer op til overfladen i ny og næ, så selv om jeg holder øje med vufferne, når de er udenfor, så er det muligt at holde øje med det hele.

Med blodet i afføringen i onsdags fik mig noget af en forskrækkelse, og derfor kom der aldrig noget op her på bloggen.

MEN jeg har noget rigtig lækkert til dig i dag, og jeg har 2 opskrifter udover det, som er planlagt. De kommer i hvert fald op i næste uge – så burde du og jeg have nok påske- og forårs-inspirerende opskrifter at vælge imellem 🙂


Tid til det søde!

Jeg gik alle mine koge- og livsstilsbøger igennem for at finde lidt inspiration til noget påske-lækkeri, og inspiration fandt jeg. I en af mine Sif Orellana-bøger (jeg er seriøst besat) fandt jeg en opskrift på knuder med pistacienødder og citron, og det lød som noget lige efter min mave. Så med inspirationen på højeste indstilling, valgte jeg at lave mine egne knuder med lidt mere sukker og snask 😉

Mine knuder er bløde og luftige boller med kardemomme, og de er fyldt med marcipanremonce med citronskal og snittede mandler. Det er sødt, det er lækkert, og det er frisk! Hvis der er noget, som skriger forår og påske hos mig, så er det citron og citronskal. Det er som at spise solen, og med det her alt for lækre vejr, som vi (heldigvis) har haft i længere tid nu, er det bare perfekt.

Aaaaah… jeg kan altså kun anbefale dig at spise de kæmpe knuder med iskold lavendel lemonade – just saying.


Knuder m. marcipan, mandler & citron, 12 stk

Dej

75 g plantesmør

5 dl plantemælk

50 g gær

2 spsk sukker

1 tsk kardemomme

1 tsk salt

ca. 750-800 g hvedemel + til æltning

Remonce

100 g plantesmør

75 g brun farin

50 g marcipan – fintrevet

75 g mandler – finthakket/snittet

Skal fra 2 øko citron, mellemstore


Beklæd to bageplader med bagepapir
– stil til side.


Varm plantesmør og 3 dl af plantemælken op til det fingervarmt
– jeg brugte mikroovn.

Rør blandingen sammen med det resterende plantemælk i en stor skål. Pisk gæret i.

Når gæret er udrørt, piskes 200 gram af melet i – når du har fået en lind og cremet dej, piskes sukker, kardemomme og salt i.

Rør nu det resterende mel i, ca. 200 gram ad gangen.

Ælt dejen til den er blød og elastisk. Stil til side.


Rør remoncen sammen
. Start med at røre plantesmør og farin sammen til det er cremet. Rør derefter de resterende ingredienser i.


Rul dejen ud til den er en firkant på 40×30 cm
. Smør remoncen helt ud til kanterne og læg derefter dejen over sig selv på den lange side, så du ender med en smallere, men lang firkant.

Skær 12 strimler ud á 2-3 cm tykkelse. Sno strimlerne let om sig selv og slå derefter knude på dem.

Læg 6 knuder, med godt afstand, på hver bageplade og læg et fugtigt viskestykker over.

Lad knuderne hæve i 45 minutter.


Tænd ovnen på 200 grader varmluft
de sidste 20 minutter af hævetiden
.

Pensl knuderne med plantemælk – jeg brugte sojamælk med vanilje, fordi sukkeret hjælper med at skabe en maillard effekt.

Bag bagepladerne samtidig i ovnen i 15-17 minutter, til knuderne er gyldne.

Lad dem køle af og guf!


Pssst…
Du kan sagtens bruge almindelig ovn ved 220 grader. Enten skal du bage én plade ad gangen, eller også kan du bage begge, men så skal du rykke rundt på dem efter halvdelen af bagetiden er gået.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.