Brød,  Opskrifter,  Snack,  Tilbehør

Rosmarin-olivenolie kiks | Vegan MOFO

Så er august ankommet, og de tre første dage har da været ret gode, i morgen skulle også blive god… og så kommer der næste uge. Ikke nok med at jeg skal starte op igen efter ferie, så bliver der også lovet en masse regnvejr. Uf!

Det bliver en hård start. Kan jeg ikke få en uges ferie mere?

Generelt bliver august en lidt “hård” måned for mig (tror jeg), men alt sammen er fordi, at jeg har igangsat en masse ting. Der er til at starte med Vegan MOFO, som jeg håber på, at jeg vil deltage aktivt i og dermed kunne give en masse nye opskrifter – forhåbentligt hver dag i hele august! Kryds fingre; det gør jeg i hvert fald selv. Men det er selvfølgelig en udfordring i sig selv at komme med et nyt indlæg hver dag.

Så er der det med, at jeg er gået i gang med at tage et kørekort! Tanken om at tage kørekort havde jeg efterhånden droppet helt, så nu skal jeg til at vænne mig til at tanken om, at jeg skal ud i den mest aggressive trafik i Danmark: Københavns trafik og ikke køre mennesker over, ikke køre ind i andre biler og stadig følge fartgrænsen. Oh my god! Men helt ærligt, hvad skal en der bor i København med en bil?! Well… så på næste linje:

Vi er i gang med at gøre os klar til at flytte på landet!! Så Københavner-kvinden her er forhåbentligt ikke meget længere i København, men nyder derimod livet på landet. Så jeg tager kørekort for at kunne gøre livet lidt lettere, når det er nødvendigt. Anyways, vi har fundet en landejendom, og vi har budt på den. Så nu håber vi bare, at det hele går op i en højere enhed, og at vi om ca. 3 måneder kan flytte. Det er skræmmende! Det er spændende! Det er helt ufatteligt! Jeg føler mig pludseligt meget, meget voksen.

Så! Der er godt gang i tingene, og bare ved tanken er jeg ved at løbe helt tør for energi – og det er ikke en joke. Ergo: Jeg håber virkelig, at jeg vil kunne komme med en opskrift hver dag i august, men jeg kan ikke love noget… for der er nogle vigtigere ting, jeg skal have styr på – såsom at lære at køre i bil! Yikes!

Men jeg kan da love, at hvis det hele går til, så er der stadig de typiske 2 ugentlige indlæg. Verden går trods alt ikke under – kun mig 😉


Nå, nok om det! Videre til nogle lækre, saltede og aromatiske kiks.

Første prompt er: Biscuits – give us your best biscuit/cookie!

Det er, hvad jeg vil gøre… well, hvis jeg skulle give min bedste og mest elskede cookie eller kiks, så er de allerede på bloggen. Det er da lidt kedeligt sådan bare at linke, ikke? Så jeg valgte i stedet for at prøve noget helt nyt, og endda gå over i den mere savoury-del af bagningen fremfor at lave de typisk søde cookies eller kiks.

De her kiks er selvfølgelig perfekte som en snack, men de er også rigtig gode som tilbehør til suppe, gryderetter og tja, med smørelse på. Rosmarinen gør kiksen dejlig aromatisk, gærflagerne giver en snert af “ostet” smag, og olivenolien gør kiksen blød og fyldig i smagen… så det er vigtigt, at du for en gangs skyld er lidt en madsnob og vælger at anvende den bedste olivenolie, du har. Olivenolien er lidt det hemmelige våben i de her kiks.

Og konsistensen? De er faste, men smuldrer i munden med en flaget konsistens – lidt ligesom verdens bedste tærtedej, hvor man hellere vil spise tærtedejen end fyldet… eller er det bare mig?


Altså… ser de her kiks ikke bare helt vildt landlige ud? De ser ud til at høre til i et landkøkken med høns i haven, vasketøjet hængt mellem to æbletræer og en gylden kornmark i baggrunden.


Rosmarin-olivenolie kiks, ca. 16 stk

170 g margarine

170 g speltmel

50 g hvedemel

½ dl olivenolie

1 spsk sukker

½ tsk salt + til drys

1½ spsk gærflager

1½-2 tsk frisk rosmarin – finthakket (stilken fjernet!)


Rør margarine og speltmel sammen
. Når det krymler, røres de resterende ingredienser i. Saml dejen – den må ikke være for klæg, hvis den er, kommes lidt mere mel i.

Stil dejen på køl i 1 time.


Når timen er fået, tændes ovnen på 180 grader
. Gør en bageplade med bagepapir klar.

Rul dejen ud på et meldækket bord, til dejen er omkring ½ cm tyk. Skær dejen ud i firkanter – hvor store eller små du nu engang vil have kiksene – og læg på bagepladen med lidt mellemrum. Drys med lidt salt.

Bagt midt i ovnen i ca. 15 minutter, til kiksene er gyldne.


Pssst…
Gør det hele meget lettere for dig selv ved at komme det i en foodprocessor – hvis du har sådan én. Følg fremgangsmåden i forhold til hvornår ingredienserne skal i, og så er det hele klaret på et par minutter.

Pssst… Dejen kan sagtens stå på køl helt op til 1-2 dage, inden du går i gang med at bage den. Hvis der nu skulle være noget, der trak dig væk fra køkkenet og en lækker omgang hjemmelavede kiks – men hvad i alverden kunne det dog være? Eller hvis du nu bare skulle være meget mere forberedt og time manageable end mig (det er ikke så svært).

   Send article as PDF   

2 kommentarer

    • Ditte

      Thank you so much! Drove on a road for the first time today – so terrifying and yet exciting 😉
      Yeah, especially when you’re used to being close to everything all hours at the day, but can’t wait.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.