image featured

Ditte

Categories Hovedret, Opskrifter

Galette m. fennikel & tomat | Vegan MOFO

Der forsvandt jeg lige i et par dage, men nu er jeg her igen!

Jeg lovede jo nærmest også, at jeg ville forsvinde lidt en gang imellem på grund af aaaalt det, der sker i øjeblikket. Det betyder bare, at jeg desværre ikke fik lavet hverken cake, pastry eller bread, som de daglige prompts lagde op til, men jeg synes nu, at jeg gør ret godt op for det med den her opskrift.

Technical challenge: Quiche – let’s see if everyone can make an amazing quiche, with no soggy bottoms in sight! Don’t worry, you can use a recipe…

Det her kan måske ikke kaldes en quiche, faktisk overhovedet ikke. Men en quiche minder lidt om en tærte, og en galette minder lidt om en tærte. Tærte er dermed den universelle form på krydret mad i dej. Så det er okay, at jeg er gået lidt rogue.

Men denne galette er fantastisk, og det er nærmest umuligt at få en våd bund. Så har jeg ikke opfyldt kravene for denne dags prompt? Inspirationen til galetten er at finde i min bog Vegansk til højtider og fest.  Hvis du kigger overordnet på de to opskrifter, vil du måske mene, at jeg da bare har kopieret opskriften fra bogen, men den her opskrift alligevel sin helt egen. Dejen er lidt anderledes, og det er fyldet også. Det er vel en gammel opskrift i nyere klæder. Galetten er oprindeligt i Nytårsaften-kapitlet, hvor den er en del af den franske nytårsmenu. Husk du kan låne bogen på biblo, hvis du gerne vil tjekke den ud 🙂

Hvedemelet, jeg bruger til dejen, er Finax stenformalet hvedemel, som jeg synes er lidt mere groft og giver en bedre bid.


Galette m. fennikel & tomat, 4-6 personer

Dej

280 g hvedemel

70 g mandelmel

1 tsk salt

1 tsk sukker

100 g plantesmør/margarine

1 dl iskoldt vand

Fyld

1 fennikel

1 spsk olivenolie

3 tomater – skiver

75 g zucchini – tynde skiver

1 spsk frisk estragon – hakket

2 spsk rasp

25 g mandler – groft hakket

Salt & peber


Start med at lave dejen
. Rør alle de tørre ingredienser til dejen sammen, rør derefter plantesmørret i – når det er rørt godt ud, og dejen krymler, samles dejen med vandet.

Ælt hurtigt sammen og stil på køl i 30 minutter.


Tænd ovnen på 200 grader
. Gør en bageplade med bagepapir klar.

Skær bunden af fenniklen og skær derefter i skiver. Fordel på bagepladen, hæld olivenolien over og drys med lidt salt.

Bag midt i ovnen i 15 minutter. Tag ud og stil til side.


Når tærtedejen er klar, rulles den ud, til den nogenlunde kan dække bagepladen
.
Du kan gøre det lettere for dig selv og rulle dejen ud på et stykke bagepapir – husk at drysse lidt mel på, så dejen ikke hænger fast.

Det gør ikke noget, hvis dejen er skæv og har lidt flossede kanter. It’s galette, baby – that’s how it’s supposed to be 😉

Kom dejen med bagepapir over på bagepladen og pres en tallerken (25 cm diameter) ned i midten af dejen for at markere en cirkel.

Fordel raspen indenfor cirklen på dejen, læg derefter fennikel og til sidst tomater og zucchini. Drys med salt, peber og estragon.

Fold siderne indover fyldet, så du har en midte, der ikke er dækket. Drys med mandlerne.

Bag midt i ovnen i ca. 30-35 minutter, til galetten er sprød.

Bon appétit!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.