image featured

Ditte

Categories Brød, Højtider, Opskrifter, Sødt

Vegansk Jul: Juleboller m. marcipan & kandiseret appelsin

Nogle gange sker det, at en idé kommer fra et helt uventet sted. Sådan er det med disse boller.

Inspirationen til bollerne kom fra en 7/11 reklame – af alle steder! Jeg går forbi en 7/11 hver morgen, når jeg skal handle ind til arbejdet, og i et godt stykke tid har de selvfølgelig reklameret for deres julebag. En dag kunne jeg ikke lade være med at stoppe op og kigge lidt nærmere på reklamen, og der så jeg, at de sælger en julebolle. Ikke vegansk, hvad jeg kunne se – og der stod intet om, hvad der egentlig er i… men jeg kan godt lide idéen om en julebolle. Jeg gik glad videre for at købe ind og i stedet for at tænke alt for meget over alt det, som arbejdet skulle have, tænkte jeg over, hvad der ville være lækkert i sådan én.

Jeg er kommet frem til, at en julebolle skal indeholde følgende:

Kanel.

Kardemomme.

Vaniljesukker.

Marcipan.

Appelsin – i min version er det så kandiseret appelsinskal.

Jamen, så kan det da ikke blive mere julet? Ikke når bollerne også bliver toppet med mandler og perlesukker, og dejen er en rigtig blød, luftig og ikke for sød, der er fyldt godt op med plantemælk og plantesmør. Så bliver det altså ikke bedre.

Så smæk dejen sammen, stil til hævning, gå en dejlig tur i den ruskende vintervind, tænd ovnen, form dejen til boller, efterhæv, bag. SPIS.

Jeg håber, du bliver fyldt op med lige så meget julestemning som mig, når du sætter tænderne i de fløjlsbløde, krydrede boller.


Juleboller, 12 stk

2½ dl plantemælk – lun

75 g plantesmør – smeltet

25 g gær

1 tsk kanel

1 tsk vaniljesukker

½ tsk kardemomme

½ tsk salt

3 spsk sukker

50 g marcipan – groftrevet

100 g kandiseret appelsinskal

ca. 500 g hvedemel + til æltning

Topping

2 spsk mandler – hakket

Perlesukker


Pisk plantemælk, plantesmør og gær sammen
.
Når gæret er rørt godt ud, røres kanel, vaniljesukker, kardemomme, salt, sukker og 200 gram af hvedemelet i.

Når der ikke er klumper i dejen, tilføjes marcipan, kandiseret appelsinskal og ca. 150 g hvedemel. Rør godt sammen.

Rør det resterende mel i lidt ad gangen.

Når det har samlet sig til en dej, og den ikke føles alt for klistret, æltes den på bordet med lidt hvedemel. Ælt dejen indtil den føles blød og elastisk – det gør ikke noget, hvis den føles lidt fugtig.

Lad dejen hæve under et viskestykke i 1 time.


Tænd ovnen på 210 grader/200 grader varmluft, når dejen er færdighævet
. Gør en bageplade klar med bagepapir.

Ælt dejen igen og skær 12 lige store stykker af. Form stykkerne til boller og placer dem med omkring 2 cm afstand på bagepladen.

Lad bollerne efterhæve i ca. 20 minutter under et fugtigt viskestykke.


Når bollerne er færdige med at efterhæve, pensles de med plantemælk
. Pynt bollerne med perlesukker og mandler.

Bag bollerne midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyldne.

Server med det samme – sådan næsten da – med en god kop the eller kaffe.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.