Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Jul: Sprøde klejner

Sprøde klejner.

Ifølge min farfar var der (næsten) ikke nogen jul uden. Jeg kan i hvert fald tydeligt huske, hvordan vi altid købte klejner med hjem fra bageren ved det lille “center”, når vi holdt jul hos ham og min farmor. Og jeg var selvfølgelig altid så heldig at få en eller to som en lille godbid på vejen. Det var nogle rigtig gode klejner, og man kunne smage, at de var lavet samme dag.

Klejner minder mig om alle de juleferier, vi holdt, hjemme hos min farmor og farfar i Roskilde. Det var næsten hvert år, at vi holdt jul dernede, og hver gang jeg kører forbi Roskilde eller lige slår et smut forbi, vælter alle juleminderne og sommerferie-minderne frem.

Så her er min version af sprøde og dyre-kærlige klejner, der nok skal få dig og dem du holder af i julestemning. Men det var ikke uden kamp, at jeg fik formået at dele de her klejner – siger jeg bare lige 😉 Jeg har næsten grædt tårer over, hvor besværlige de her klejner har været. Altså ikke lige de her klejner, for den her opskrift er toppen af jule-poppen… men derimod grædt over de forfejlede forsøg jeg lavede to dage i træk, hvor klejnerne ikke ville, som jeg. Første portion klejner faldt fra hinanden, lige så snart de kom ned i den kogende olie. Anden portion klejner fik lidt justeringer, men faldt også fra hinanden i olien – dog ikke lige så aggressivt som første portion, der nærmest forsvandt. Tredje portion var lykkens gang; og den som sikrede julefreden i min sjæl. Tredje portion blev justeret med både fedtstof, indhold af væske og hjortetaksalt.

Trods det, så er det jo ikke jul uden et lille julemirakel – og her er mit (indtil videre) julemirakel fra mig til dig.


Lige et par ord, inden du går i gang
:

1. Det er meget vigtigt, at du ikke bruger smørbar, men at du bruger AMA margarine (måske kan Naturli’s blok godt bruges, jeg har ikke prøvet den endnu). Ellers falder dine klejner fra hinanden, og du ender med ingenting.

2. Klejnernes størrelse afhænger af, hvor store du laver ruderne/mønsteret. Jeg lavede lidt forskellige størrelser; nogle var store, nogle små og nogle midt i mellem… jo større du jo, desto bedre, men dermed også færre. Sådan er livet lidt uretfærdigt.

3. Klejnerne er allerbedst samme dag, som de er lavet – men de er også rigtig lækre dagen efter… derefter går det ned ad bakke for dem.


Sprøde klejner, ca. 35 stk

250 g hvedemel

1 spsk majsstivelse

60 g sukker

Skal fra 1 øko citron

1/4 tsk hjortetaksalt

1 tsk kardemomme

½ tsk salt

½ tsk vaniljesukker

80 g margarine

7 spsk plantefløde

3-4 spsk vand

1 liter solsikkeolie/1 kg palmin – til stegning


Rør hvedemel, majsstivelse, sukker, citronskal, hjortetaksalt, kardemomme, salt og vaniljesukker sammen
. Når det er rørt godt sammen, smuldres margarinen ud i – bare gøre det med dine fingre.

Når dejen begynder at have en smuldre-konsistens, samles den først med plantefløde. Når plantefløden er rørt ud i, kommes vandet i 1 spiseske ad gangen. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for våd (=klistret), men at den heller ikke kun lige akkurat er samlet, for så bliver den for tør. Så når den føles glat og blød, og den let kan æltes, er den klar.

Stil dejen på køl i 1 time.


Kom solsikkeolien/palminen i en 1½ liter gryde
. Gør en bagerist klar med køkkenrulle, som klejnerne kan dryppe af på.

Varm olien op ved middelhøj varme. Imens olien varmes op, laves klejnerne.


Ælt dejen sammen et par gange, inden du begynder at rulle den ud
. Rul derefter dejen ud til den er omkring ½ cm tyk.

Skær dejen ud i ruder/harlekin mønster og lav et snit i midten af hver klejne.

Tag den ene spids af klejnen og fold den igennem snittet og hiv let i spidsen – så ender du med en rigtig fin klejne. Hvis det, jeg lige har skrevet, er fuldstændig volapyk (om du så har lavet klejner før eller ej), så følg den her video.

Du kan koge 4 klejner ad gangen i olien i en 1½ liter gryde. Det kan være, at klejnerne ser lidt “porøse” ud, men bare lad dem hygge sig nede i olien.

Kog klejnerne til de er gyldne på den ene side – lad være med at røre ved dem inden da. Vend dem og kog videre, til de er gyldne på begge sider. Det tager lidt tid i starten, men derefter går det hurtigt – skru eventuelt lidt ned for varmen.

Når klejnerne er færdigkogte, lægges de på bageristen med køkkenrulle.

Lad klejnerne køle af – nyd dem med en kop the/kaffe og en dejlig klementin.

De klejner der ikke bliver spist, skal opbevares i en lufttæt beholder.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.