vegansk græskartærte
Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Halloween: Græskartærte

Græskartærte!

Så enkel, så god, at den ikke behøver et sjovt halloween-navn. Jeg overvejede at kalde den Pumpkin King, men det er jo en af Jack Skellingtong’s navne, og jeg har allerede planer for en Nightmare Before Christmas-inspireret opskrift. Og i sidste ende har den her græskartærte intet med hverken Nightmare Before Chrismas eller Jack Skellington. Den her græskartærte er “bare” en græskartærte. Men igen så er det ikke bare… for græskartærte er den første Halloween-inspirerede opskrift, jeg lavede. Det var græskartærte, jeg lavede, da jeg første gang “tvang” min mor til at holde Halloween sammen med mig 😉

vegansk græskartærte

Inspirationen til at nu skulle Olsen-Larsen husholdningen altså holde Halloween (!) kom ikke kun fra Buffy the Vampire Slayer og Gåsehudsbøgerne af R.L.Stine, men også fra Netto-bogen Bordet og boligen. Det var der, jeg første gang så en opskrift på en græskartærte, og det var, hvad jeg ville have!

På det tidspunkt var græskar overhovedet-næsten-ikke til at støve op eller finde, for hverken græskar eller Halloween var “in”. Så jeg styrtede rundt til en masse forskellige butikker, indtil jeg til sidst endte ved en blomsterhandler, som havde akkurat 1 græskar tilbage – han har nok kun bestilt 5 hjem. Så spurtede jeg hjem, udhulede græskarret – årh, det tog lang tid! – lavede græskartærte af græskarkødet og døbte mit første græskar Olaf. Det tog timer det her, hård fødsel siger jeg bare, så selvfølgelig skulle mit græskar have et navn!

Lige et sidespring i forhold til R.L.Stine, så kan jeg virkelig anbefale de novellesamlinger, hvor han har samlet en masse gyser- og science fiction forfatteres noveller. Det er ikke kun for børn, kan jeg godt sige! Blandt andet er der en af samlingerne, som har Bram Stoker’s Dommeren, en genial novelle, som er blevet genfortalt af Stine på nutidssprog; og i en anden samling er Ray Bradbury’s Manden ovenpå, der simpelthen er genial og temmelig makaber.

Tilbage til emnet igen. Kort sagt, så har jeg hvert år, siden jeg var 12 år, spist græskartærte på Halloween. Græskartærte er det mest nostalgiske for mig i forhold til Halloween, altså udover at lave en jack’o-lantern! Så selv om jeg allerede har lavet græskartærte i år, så bliver det lavet igen d.30… medmindre jeg er totalt smadret og først får lavet tærten d.31, for græskartærte har bare godt af at stå et døgns tid inden servering.

Jeg har valgt ikke at gøre noget helt vildt ekstraordinært ud af græskartærten. Det her er min nostalgiske græskartærte, og nogle gange skal man bare beholde klassikerne, som de er!

Hvis du ikke vil have pynt på tærten, så skal du bare halvere opskriften og lade være med at halvere dejen, som det står i fremgangsmåden. Den halve opskrift vil give nok dej til bunden.

Opdateret d.28/10-22

vegansk græskartærte


Vegansk græskartærte, 8-12 portioner

Dej – klik HER

Fyld

650 g hokkaido græskar – skrællet vægt, i tern

100 g sukker

4 dl plantemælk (jeg brugte havre- og mandelmælk 50/50)

1 tsk vaniljesukker

2 tsk kanel

1 tsk stødt ingefær

1 knsp stødte nelliker

1 knsp salt

vegansk græskartærte


Start med at lave dejen efter anvisning.
 Dejen skal hvile i mindst 1 time.


Imens dejen hviler, forberedes fyldet
. Kom græskarternene i en gryde, dæk med vand og giv et opkog. Lad det simre i ca. 15 minutter, eller til græskarret er mørt.
Lad det køle af.

Blend græskarret sammen med sukker og plantemælk, til det er cremet og lindt – men ikke vandet. Rør derefter krydderierne i. Smag eventuelt til med flere krydderier.


Tænd ovnen på 180 grader.
Smør en tærteform, 25 cm, med lidt plantesmør.

Del dejen i to. Den ene halvdel skal bruges til bunden og den anden til pynt – det dejstykke der skal bruges til pynt stilles på køl, indtil pyntet laves (dette er vigtigt, ellers vil dejen være meget svær at arbejde med).

Rul dejstykket til bunden ud, så den er lidt større end 25 cm i diameter. Pres dejen ned i formen og prik den med en gaffel.

Fordel fyldet i bunden. Stil til side.


Lav nu pynten
. Rul dejen ud så den er ½ cm tyk.

Du kan skære et græskarhoved, blade, knogle eller noget helt fjerde.

Fordel pynten ovenpå tærten.

Bag midt i ovnen i ca. 55 minutter. Lad tærten køle helt af. Server gerne med en kugle is eller klat flødeskum. Nostalgiiiiii 🙂

vegansk græskartærte

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.