image featured

Ditte

Categories Højtider, Opskrifter, Sødt

Græskartærte

Nope, i dag er der ikke en sjov eller Halloweensk titel til opskriften. Jeg overvejede at kalde den Pumpkin King, men det er jo en af Jack Skellingtong’s navne (du ved, ham der skelettet fra Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas).. og jeg har allerede planer for en Nightmare Before Christmas-inspireret opskrift. Og i sidste ende har den her græskartærte intet med hverken Nightmare Before Chrismas eller Jack Skellington.

Den her græskartærte er “bare” en græskartærte. Men igen så er det ikke bare… for græskartærte er den første direkte Halloween-inspirerede opskrift, jeg lavede. Det var græskartærte, jeg lavede, da jeg første gang “tvang” min mor til at holde Halloween sammen med mig 😉

Inspirationen til at nu skulle Olsen-Larsen husholdningen altså holde Halloween (!) kom ikke kun fra Buffy the Vampire Slayer og Gåsehudsbøgerne af R.L.Stine, men også fra Netto-bogen Bordet og boligen. Det var der, jeg første gang så en opskrift på en græskartærte – og det var, hvad jeg ville have! På det tidspunkt var græskar overhovedet-næsten-ikke til at støve op eller finde, for hverken græskar eller Halloween var “in”. Så jeg styrtede rundt til en masse forskellige butikker, indtil jeg til sidst endte ved en blomsterhandler, som havde akkurat 1 græskar tilbage – han har nok kun bestilt 5 hjem. Så spurtede jeg hjem, udhulede græskarret – årh, det tog lang tid! – lavede græskartærte af græskarkødet og døbte mit første græskar Olaf. Det tog timer det her, hård fødsel siger jeg bare, så selvfølgelig skulle mit græskar have et navn!

Lige et sidespring i forhold til R.L.Stine, så kan jeg virkelig anbefale de novellesamlinger, hvor han har samlet en masse gyser- og science fiction forfatteres noveller. Det er ikke kun for børn, kan jeg godt lige sige! Blandt andet er der en af samlingerne, som har Bram Stoker’s Dommeren, en genial novelle, som er blevet genfortalt af Stine på nutidssprog; og i en anden samling er Ray Bradbury’s Manden ovenpå, der simpelthen er genial og temmelig makaber.

Tilbage til emnet igen. Kort sagt, så har jeg hvert år, siden jeg var 12 år, spist græskartærte på Halloween. Græskartærte er det mest nostalgiske for mig i forhold til Halloween, altså udover at lave en jack’o-lantern!

Så selv om jeg allerede har lavet græskartærte i år, så bliver det lavet igen d.30… medmindre jeg er totalt smadret og først får lavet tærten d.31, for græskartærte har bare godt af at stå et døgns tid inden servering.

Jeg har valgt ikke at gøre noget helt vildt ekstraordinært ud af græskartærten. Det her er min nostalgiske græskartærte, og nogle gange skal man bare beholde klassikerne, som de er!

Hvis du ikke vil have pynt på tærten, så skal du bare halvere opskriften og lade være med at halvere dejen, som det står i fremgangsmåden. Den halve opskrift vil give nok dej til bunden. Gå ned til Pssst…, hvis du ikke har kabochi græskar og går en smule i panik!


Græskartærte, 8-12 portioner

Dej – klik HER

Fyld

1 kabochi – skrællet, kerner fjernet, skåret i tern

100 g sukker

4 dl plantemælk (jeg brugte havre- og mandelmælk 50/50)

1 tsk vaniljesukker

2 tsk kanel

1 tsk stødt ingefær

1 knsp stødte nelliker

1 knsp salt


Start med at lave dejen efter anvisning på Harry Potters æbletærte.
 Dejen skal hvile i mindst 1 time.


Imens dejen hviler, forberedes fyldet
. Kom græskarternene på en bageplade med bagepapir, drys lidt salt over og dæk ternene med sølvpapir. Bag midt i ovnen ved 200 grader i 30 minutter, eller til græskarret er mørt.

Tag 650 gram græskar til selve fyldet – hvis du har mere, så kan du gemme det til blandt andet den her lækre græskarsuppe 🙂

Lad græskarret køle af.

Blend græskarret sammen med sukker og plantemælk, til det er cremet og lindt – men ikke vandet. Rør derefter krydderierne i. Smag eventuelt til med flere krydderier.


Tænd ovnen på 180 grader. Når dejen har hvilet, deles den i to.
Den ene halvdel skal bruges til bunden og den anden til pynt – det dejstykke der skal bruges til pynt sættes på køl, indtil pyntet laves (dette er vigtigt, ellers vil dejen være meget svær at arbejde med).

Rul dejstykket til bunden ud mellem to stykker bagepapir. Det er en god idé at tegne omridset af tærteformen (tærteformen skal være 25 cm i diameter) på bagepapiret med en blyant. Rul dejen ud til den er lidt større end de 25 cm i diameter.

Det er lettere at få dejen op i tærteformen, hvis du bruger det nederste stykke bagepapir, hvor dejen er på. Bare vend papiret om, så dejen vender ned mod tærteformen, pres dejen ned i formen og pil forsigtigt bagepapiret af.

Fordel fyldet i bunden. Stil til side.


Lav nu pyntet
. Rul dejen ud mellem de to stykker bagepapir – kom godt med mel på det nederste stykke bagepapir. Rul ikke dejstykket for tyndt ud, dejen må gerne være op til ½ cm tyk.

Skær enten et græskarhoved ud af dejen, skær blade ud af dejen eller skær noget helt tredje.

Fordel pynten ovenpå tærten.

Bag midt i ovnen i ca. 55 minutter. Lad græskartærten køle helt af. Server gerne med en kugle is eller klat flødeskum. Nostalgiiiiii 🙂


Pssst…
Du kan sagtens anvende hokaido, butternut eller udskæringsgræskar i stedet for kabochi! Så skal du blot tilføje mindre væske til fyldet, og eventuelt også mindre sukker! Det skyldes, at kabochi er et meget mere stivelsesholdigt græskar i forhold til de andre græskar, og der derfor skal en del væske til for at gøre det cremet og lind, men ikke vandet.

Og du kan sagtens erstatte i hvert fald 1/3 af hvedemelet med groft mel 🙂

PDF24    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *