Brød,  Højtider,  Opskrifter,  Snack,  Sundt,  Tilbehør

Vegansk Jul: Butternut squash-æble bruschetta

10 dage til Juleaften!

Hvad skal jeg sige? Jeg er også overrasket. Lige pludselig gik det op for mig, at der kun er 10 dage tilbage til Juleaften. Og det betyder, at der kun er 17 dage (lidt over 2 uger) til, at vi ringer 2018 ind.

Holy-moly.

Men det er ikke tid til et indlæg om mit år med 2017 – det kommer, men ikke i dag. For det er stadigvæk jul, og det skal nydes 100%.


Retten i dag, eller skal jeg være mere ærlig og kalde det for snacken, er helt vanvittig lækker! Jeg ved godt, at jeg altid skriver, at den mad og de søde sager, jeg laver, er skøn; lækker; smagfuld; fantastisk; og alt det der… og jeg mener det! Men nogle gange så formår jeg at lave noget, der er så lækkert, at det overrasker mig. Jeg går altid i gang med at lave min mad og søde sager udfra, at det skal være lækkert… men udover det så har jeg ikke rigtig nogen idé. Selvfølgelig bruger jeg nogle gange noget, jeg er blevet inspireret af, og andre gange så dukker maden op i mine drømme, og så bliver jeg nødt til at prøve det i virkeligheden.

Nogle gange går det godt, og andre gange går det ikke så godt. Og så er der nogle gange, hvor det går rigtig, rigtig godt! Græskar-æble bruschettaen er en af de gange, hvor det er gået rigtig, rigtig godt.

Der er en skøn balance mellem knas og cremethed: det ristede brød og mandler bryder den skønne cremethed, som butternut squash og æble giver.

Der er en skøn balance mellem smagene: sød, syrligt, salt, umami og bitterhed.

Og så er det en ret, der kan serveres hele efteråret og vinteren med (sådan næsten da).

Den er hyggelig, hvis man bare har brug for en eftermiddagssnack eller midnatssnack, når man sidder til ud på de sene timer og spiller brætspil.

Den er en smule elegant, og jeg overvejer kraftigt at servere den til nytårsaften! (men samtidig så overvejer jeg også at lave en mexikansk-inspireret nytårsmenu. Så mange valg!).

Den er let i maven, men mætter alligevel ganske fint.

Det lyder måske lidt underligt at servere kanel-timian bagt græskar og æble ovenpå ristet ciabatta smurt med en butterbean spread, der emmer af umami. Jeg frygtede faktisk selv at tage en bid, da jeg endelig havde smækket det hele sammen… men det smager sååååå skønt!

Og så er det jo en snack, der er færdig på 25 minutter. Det er altid godt.


Butternut squash-æble bruschetta, 8-10 portioner

1 mellemstor butternut squash, ca. 400 g uden skræl & kerner – små tern

1½ mellemstort æble – tern (jeg brugte Ingrid Marie)

1 tsk kanel

2 tsk timian

½ tsk hvid peber

Salt & i peber

Butterbean spread

1 dåse butterbeans, 240 g

1-2 fed hvidløg

1 spsk olivenolie

1 spsk tahini

Saft fra ca. ½ citron

Salt & peber

2 spsk vand

evt 1 spsk gærflager

1 ciabatta brød eller andet

Balsamico/balsamico glaze

1 lille håndfuld mandler – ristet, groft hakket


Tænd ovnen på 200 grader
. Gør en bageplade med bagepapir klar.

Bland græskar, æble og krydderier sammen i en skål. Fordel det på bagepladen – men spred det ikke for meget ud.

Bag midt i ovnen i 25 minutter.


Lav butterbean spread imens
. Kom butterbeans, hvidløg, olivenolie, citronsaft, salt, peber og eventuelt gærflager i en blender/foodprocessor/mini-hakker. Blend til det er helt cremet – hvis det får lidt svært ved at køre rundt, eller du gerne vil have det mindre fast, så tilføjes vandet. Smag til. Stil til side.


Når græskar-æble blandingen er færdig, skæres brødet i skiver og ristes
.

Smør omkring 1 spsk bønne spread på hver skive brød og læg 1-2 spsk græskar-æble blanding ovenpå.

Kom lidt balsamico(glaze) ovenpå og til sidst lidt mandler.

Så har du en rigtig fin forret, snack eller tilbehør til aftensmaden.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.