Livsstil

Boganmeldelse: Vegan With a Vengeance

Jeg er gået i gang med et projekt.

Projektet skal slå to sandwiches sammen med et smæk: øge min madglæde og madentusiasme + hjælpe mig med at spise mig igennem min kogebogssamling.

Min kogebogssamling består i øjeblikket af 39 veganske kogebøger… og de er jo egentlig købt med tanke på at smage den mad, der er i dem. Og nu er det på tide!


Projektets retningslinjer?

Du kan læse mere om projektets (altså mine) retningslinjer i første boganmeldelse, som du finder lige HER.


Vegan With a Vengeance

Forfatter: Isa Chandra Moskowitz

Nu er vi endelig nået til en kogebog af en af mine absolut yndlingskogebogsforfattere! Og vi er nået til den bog, der endeligt overbeviste mig om, at vegansk mad er lækkert og ikke kun består af salater – jeg var total anti-salater, da jeg startede ud som vegetar og sidenhen veganer.

Du kan købe bogen på saxo. Der kan du både få den gamle og den nyeste udgave for 10-års jubilæet (den er fra 2015) – og det virker endda til, at der er billeder af rigtig mange af opskrifterne i den nyeste. Min egen version er den første udgave, som har absolut ingen billeder.

Hvis du hellere lige vil tjekke bogen ud først, så kan du låne begge udgaver på biblioteket – husk at låne den nyeste udgave med billeder 🙂


Det gode

* 99% af retterne jeg lavede fra bogen var virkelig lækre! Jeg tweakede på få af dem, men det var mere, hvis jeg havde glemt at købe noget ind til retten. Faktisk var det kun én ret, hvor jeg var lidt “meh”, men selv dér smagte maden godt.

* Opsætningen af opskrifterne er god, og fremgangsmåden er generelt overskuelig, nem og forståelig.

* Der er opskrifter fra morgen/brunch til desserten efter aftensmaden 😉 De kapitler, der er flest opskrifter i er: brunch + little meals, sandwiches and finger foods, the main act (hovedretter) og slået sammen: cookies and bars + desserter. Men der er også “tilbehør”, pizza, supper osv.

* Der er en masse råd og tips til opskrifterne og generelt vegansk madlavning.


Det dårlige

* Der er ingen billeder. MEN som jeg skrev tidligere, så indeholder den nyeste udgave fra 2015 billeder – og det virker endda til at være billeder af mange af opskrifterne.

* Tofu, seitan og tempeh bliver anvendt i høj grad. Efter min mening er det per definition ikke dårligt, men det kræver, at du har det derhjemme eller får det købt hjem (her tænker jeg primært på tempeh og seitan). Så der var tit, hvor jeg lige skulle tage en omvej hjem for at få købt tempeh, eller jeg skulle sørge for at lave seitan aftenen før – det kunne godt være en anelse irriterende nogle gange. Heldigvis kan man jo få alle tre varer på internettet.

* Nogle få gange er fremgangsmåden mere kompliceret, end den behøver at være.


NU til selve den mad, jeg smagte.


Maden

Lad os starte med de tre første lækre måltider.

Øverst til venstre: Madpandekager m. sød kartoffel-fyld & koriander-tamarind sovs

Det her var så lækkert! Jeg så første gang opskriften, da jeg så Post Punk Kitchen på youtube (du kan læse og se mere HER), og jeg syntes dengang, at den så virkelig fancy og pæn ud. Well, den er virkelig fancy og pæn OG lækker, og så er den faktisk også nem at lave. Koriander-tamarind-dressingen var yummy, og jeg spiste (som jeg åbenbart tit har gjort på det sidste?) 1 spiseske ren.


Til højre: Pasta m. tomat-oliven tapanade + Fyldt peberfrugt m. amarant, bønner og svampe

Det her var et af måltiderne, hvor jeg tweakede lidt, fordi jeg ikke syntes, at fremgangsmåden gav mening; det var i forhold til de fyldte peberfrugter, hvor jeg gjorde det lidt lettere for mig selv. Men nok om det, for maden var lækker – især pastaen var så lækker, men bliver alt ikke bare meget bedre med hjemmelavet tapanade?


Nederst: Kolde udon nudler m. peanut sovs & stegt seitan + Mango-agurkesalat

Oh my gaaaaawd! Hvor var det her bare godt! Jeg kan slet ikke… sætte ord på det. Jeg tweakede en del på opskriften ved at blande to opskrifter sammen for at lave denne episke skål nudelsalat. Sådan her skal alle nudelsalater mere eller mindre være fra nu af, og jeg vil komme med min egen version inspireret af den her. Jeg kan ikke leve uden den i mit liv, og derfor skal du, kære læser, heller ikke. Og så var der også lige peanut sovsen, som var latterligt, crazy, afhængighedsskabende god.Og så de næste fire, hvoraf én af dem var en anelse “meh”. Som du kan se, så mangler der et billede – det skyldes, at billedet af “meh”-måltidet blev så satans grimt, at jeg besluttede mig for, at det ikke fandtes.

Øverst til venstre: Brooklyn pad thai + Grønne bønner m. svampe

Yummy, yummy! Det var, hvad det her måltid var. Det var især de grønne bønner med svampe, som var vinderen – de sprødstegte svampe gav bare det bedste spark af umami! Pad thai’en kunne have været lidt bedre, men det var på grund af, at jeg valgte at bruge de forkerte risnudle; jeg havde allerede de store risnudler derhjemme, og dem ville jeg hellere bruge end at købe nogle nye mindre. Så næste gang jeg skal lave retten, vil jeg anvende de mindre risnudler, for så tror jeg også, at pad thai-saucen virkelig vil komme til sin ret (og den sauce var afsindigt lækker).


Til højre: Tempeh Reuben

En virkelig skøn sandwich – desværre med en virkelig dårlig saurkraut. Hvis jeg kan få taget mig sammen til at lave en god hjemmelavet saurkraut (dovenskaben vil nogle gange ingen ende tage, på trods af at jeg har tænkt på at lave hjemmelavet surkål i godt og vel 5 år nu), så er jeg sikker på, at den her sandwich kommer i top 5 af mine yndlingssandwich!


Nederst: Kartoffelmos m. punk rock kikærte-gravy + græskar-crusted tofu + tranebærkompot + hvidløgs-grønkålssalat m. tahini-dressing

Comfort food, anyone? Du kan måske genkende billedet fra den her opskrift? Well, det var det her måltid, der inspirerede mig til at lave min egen version af tofuen – endnu en gang var fremgangsmåden lidt for indviklet i forhold til, hvad den burde være. Det her var et vindermåltid. Total hyggemad… og så smagte kikærte-gravyen virkelig godt, på trods af at jeg var en anelse(læs: total) skeptisk overfor sovs lavet på kikærter.


Manglende billede: Spansk omelet m. rød peberfrugt-mandelsauce + ristede rosenkål m. bagt hvidløg

Og så var der meh-måltidet. Ej, nu skal jeg ikke være så hård, for faktisk smagte peberfrugt-mandelsaucen rigtig godt, og de ristede rosenkål var også lækre. Men når selve hovedmåltidet i måltidet er lidt kedelig, så bliver det hele husket, som værende en anelse meh… Jeg vil fremover bare kun nøjes med at lave saucen og rosenkålene, og så servere det til min egen quiche fra min kogebog Vegansk til højtider og fest 😉

   Send article as PDF   

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.