Livsstil

Boganmeldelse: 500 Vegan

Jeg er gået i gang med et projekt.

Projektet skal slå to sandwiches sammen med et smæk: øge min madglæde og madentusiasme + hjælpe mig med at spise mig igennem min kogebogssamling.

Min kogebogssamling består i øjeblikket af 39 veganske kogebøger… og de er jo egentlig købt med tanke på at smage den mad, der er i dem. Og nu er det på tide!

Hvis du læste min sidste anmeldelse, så vil du muligvis lægge mærke til, at antallet af bøger er steget med hele 1 bog! Jeg siger dig, du skal ikke slippe mig løs i en boghandel.

Denne gang vil du ikke læse om Vegan With a Vengeance, som jeg ellers reklamerede med (typisk mig), men du kan derimod læse om, hvordan et måltid gav mig lyst til at brænde en bog og kyle den langt væk! Spændende ikke?


Projektets retningslinjer?

Du kan læse mere om projektets (altså mine) retningslinjer i sidste boganmeldelse, som du finder lige HER.

NU er det tid til første bog og dermed et indlæg om første uge af mit projekt: Spis mad fra 38 veganske kogebøger.


500 Vegan

Forfattere: Celine Steen & Joni Marie Newman

Endnu en muffe-dreng der er på 512 sider, og som indeholder over tja, 500 opskrifter!

Og endnu en gang er der opskrifter til resten af mine dage. Så der er godt med opskrifter til hele dagen – hele ugen – hele måneden – hele året!

Du kan stadigvæk købe Vegan Planet, men det er dog kun via Amazon (den amerikanske koster bogen ca. 220 kr, og hos den tyske koster den 700 kr – seriøst, du skulle se mit ansigt, da jeg tjekkede den tyske Amazon, lol!). Du kan desværre ikke låne bogen hos et af de danske biblioteker… så du kan håbe på at finde den hos antikvaren 🙂

Lad mig afsløre med det samme: Vegan Planet og 500 Vegan minder meget om hinanden i forhold til det gode og det dårlige, så jeg har tilladt mig selv den luksus at genbruge en del sætninger/meninger 😉


Det gode

* Alle, eller 83% af opskrifterne, jeg lavede fra bogen, var virkelig gode! Jeg tweakede lidt på få af dem, men det var mere for at skifte/fjerne noget. Maden smagte godt!

* Opsætningen af opskrifterne er god, og fremgangsmåden er forståelig.

* Der er noget for enhver smag. Hele det veganske køkken er dækket.

* Du kan mere eller mindre finde alle ingredienserne til opskrifterne i supermarkedet. Jeg tror kun, at det var tempeh, som jeg købte et andet sted fra.


Det dårlige

* Der er ingen billeder – medmindre du tæller dem på bagsiden med, men hvilken opskrifter billederne er af, kan man ikke vide. Så der er absolut ingen – nada – none! Endnu en gang så har jeg selv ikke forfærdeligt meget imod kogebøger uden billeder, men jeg foretrækker kogebøger med – og gerne kogebøger med billeder af hver opskrift/ret! Så det trækker ret meget ned efter min mening.

* Der er latterligt mange opskrifter. Chancen for at man kommer igennem alle opskrifterne er ret lille – og chancen for at en kogebog med mange opskrifter er gennemtestede og gode hele vejen er også ret lille (jeg var måske heldig med at vælge de gode opskrifter?).

* Oversigt over opskrifterne mangler i starten. Du skal altså slå op på hvert kapitel for at få en oversigt over opskrifterne i det pågældende kapitel.

* Du kan ikke rigtig få den mere. Er det dårligt eller ej? Det vil jeg lade dig bestemme.


NU til selve den mad, jeg smagte.


Maden

Lad os starte ovre i det lækre hjørne i bogen. Det her er opskrifter, jeg vil lave igen fra bogen!

Øverst til venstre: Pasta gratin m. blomkålscreme & verdens bedste topping + Italienske bønner + Oliven

Uh! Den der pasta gratin var lækker. Jeg var skeptisk overfor den, men formålet med projektet er egentlig også, at jeg skal prøve noget, jeg måske ikke altid falder i svime over, når jeg læser opskriften. Den der topping var alt, alt for lækker, og ja… jeg spiste to spiseskeer af den; det var tørt, men det godt! De italienske bønner var helt fine, men hvad kan man som italienske bønner gøre, når pasta gratinen vælger at tage spotlyset?


Til højre: Stegte ris + Sur-sød tofu + Syrlig agurk-gulerodssalt m. sesamfrø

Endnu en helt vild lækker ret! Den sur-søde tofu var ufattelig lækker, smovset og bare Mmmm-mmmm! De stegte ris lavede jeg i ovnen, fordi jeg kan simpelthen ikke finde ud af at stege ris sprøde på en pande/i en wok – og det virker! Hvis du er ligesom mig, så lav dine stegte ris i ovnen fra nu af, det er godt. Salaten var dejlig frisk og sprød og perfekt til.


Nederst: Løgtærte m. verdens bedste topping no.2 + Stegte grønne bønner m. svampe

Altså, jeg kan heller ikke få armene ned efter at have spist den her tærte! Den ser ikke så lækker ud (Deadpool, anyone?), men mums hvor var den lækker (hvornår er løgtærte ikke lækker??). Toppingen, uh, toppingen… jeg kan ikke sætte ord på, hvor lækker den var – og ja, jeg spiste også 1 spiseske af den, for den var for god. De stegte grønne bønner med svampe lød ikke af så meget, og jeg var lidt “æh”, da jeg læste opskriften – men jeg blev gjort til skamme. Stegte svampe gør så meget mad lækkert.

.

Så er i ovre i det andet hjørne, hvor kun én ret kunne måle sig med de tre foregående. Og hvor en anden ret var SÅ dårlig, at jeg seriøst overvejede at brænde bogen.

Øverst til venstre: Fajita pita + Stegt tempeh

Det her blev en ganske udmærket pita. Tempeh’en er faktisk ikke fra bogen, så den skriver jeg ikke mere om (andet end den var lækker). Hvis jeg skal lave den igen, er der noget, som skal tweakes, men når det så er gjort, så vil sådan en pita blev rigtig lækker! Jeg ved ikke helt, hvad der ikke var så tilfredsstillende? Måske var det cashew-chili cremen? Måske var det, at fajita-grøntsagerne og bønnerne bare kan finde bedre, såsom i min egen kogebog (hvis jeg skal være så fræk!).


Til højre: Bedstemors meatloaf + Bagte portobellos m. kartoffelmos + Karry-coleslaw

Den her ret kan måle sig med de tre første! Alle tre opskrifter var virkelig gode, og med mine egne små tweaks blev det så lækkert! Den der meatloaf skal jeg helt klart prøve at lege lidt med i køkkenet, og hvem ved? Måske kommer min helt egen version op på bloggen.


Nederst til venstre: Linsetærte + Broccolisalat m. veg-bacon og kandiserede cashewnødder

“Brænd bogen! Brænd bogen!” og “Giv den væk? Næh, det er sgu for tarveligt overfor den, som får den!”, det var to tanker, der røg igennem mit hoved, da jeg endelig satte mig ned for at spise det her måltid. Fy faen, hvor var det grelt. Jeg ved ikke, om kombinationen af de to opskrifter gjorde, at min krop og smagsløg blev sønderbanket? Men sønderbanket blev jeg. Og jeg endte ikke kun med blasfemiske tanker, jeg endte også med en kvalme, der varede i næsten 24 timer! Det eneste gode ved det her måltid var de kandiserede cashewnødder.

Det “sjove” var, at det her var andet måltid fra bogen, så jeg var pænt skeptisk overfor alle de efterfølgende opskrifter.


Til højre: Aubergine ragout + cashew-hvidløgsspread + bruschettabrød

To retter som var okay. Jeg var ikke ellevild med måltidet, men det er måske også fordi, at når jeg laver opskrifter fra bøger, så vil jeg gerne opleve noget nyt. Det kan være en ny fremgangsmåde, nye/anderledes ingredienser i en velkendt ret, nye smagskombinationer og alt det der, men det her kunne jeg selv have fundet på at lave uden hjælp fra en kogebog.


Endnu en bog gennemspist og endnu en anmeldelse skrevet. Jeg kan ikke love så meget, men jeg kan love dig for, at næste gang så bliver det altså Vegan With a Vengeance, som jeg anmelder.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.