
Mad i Litteraturen: Mississippi Mud Pie
I går var min kæreste og jeg (og kærestens forældres hund) ude og plukke spisekastanjer. Det er lige nu, at de første kastanjer er klar – og hvis det er ligesom sidste år, så kan man plukke (samle op fra jordbunden) kastanjer 2 uger endnu. Måske endnu længere.
Vi endte med 3 kg kastanjer efter kun 20 minutter! Det bedste af det hele? Det flød stadig med kastanjer i jordbunden bagefter – vi skal jo huske vores med-skovdyr.
Vi spiste selvfølgelig kastanjer, da vi kom hjem – og vi skal selvfølgelig spise kastanjer de næste par dage. Her er min opskrift på bagte kastanjer.
Hvis du gerne selv vil ud og finde kastanjer i jordbunden, så husk handsker! Vi glemte dem i går, og det gør seriøst naller, når man uundgåeligt stikker sig på sine fingre, når man vil have kastanjerne ud af deres højborg. Heldigvis ligger man kastanjer også udenfor deres fæstning, men selvfølgelig ikke alle sammen.
Efter billederne (har prøvet at begrænse mig) er det selvfølgelig bog- og opskrifttid!
Så tager vi hul på endnu en bog. Denne gang er opskriften inspireret af bogen: The Thief of Always af Clive Barker (ham der står bag gyseren Hellraiser!).
Det her er endnu en af mine yndlingsbøger (jeg kan lige så godt være ærlig, jeg kommer kun til at dele mad fra de bøger, jeg elsker). Og på trods af at forfatteren har stået bag en af de mest underlige, klamme og uhyggelige gyserfilm, så er det her en ungdomsbog. Så selvfølgelig er bogen også underlig og uhyggelig, men på en lidt mere “børnevenlig” facon.
Den handler om Harvey, der keder sig helt ufatteligt i den grå februar-måned. En dag får han så besøg af en meget mærkværdig mand, eller rettere: en gullig, lavstammet, mærkværdig mand står pludselig inde på hans værelse. Og her bliver Harvey tilbudt at komme til Mr. Hood’s Holiday House for børn, der keder sig ufatteligt meget. Et helt vidunderligt, fantastisk og eventyrligt hus, hvor hver dag er fyldt med sommerdage, oktober-aftener der emmer af Halloween og en sød og magisk juleaften, der kan give alt det, hjertet begærer.
Det er måske et hus, der er lidt for vidunderligt, fantastisk og eventyrligt? Der er i hvert fald et eller andet helt galt, og det finder Harvey også ud af… og mere vil jeg ikke skrive. For det er en bog, du bliver nødt til at læse.
Den første gang Harvey ankommer til huset, er der alt, hvad en mave kan begære. Husholdersken Mrs. Griffin har sørget for et overdådigt frokostbord:
“I’m sorry,” she said, covering her melancholy with a tiny smile. “You didn’t come here to listen to my dirges. You came to enjoy yourself, didn’t you?”
“I guess I did,” Harvey said.
“So let me tempt you with some treats.”
Harvey sat himself down at the kitchen table, and within sixty seconds Mrs. Griffin had set a dozen plates of food in front of him: hamburgers, hot dogs and fried chicken; mounds of buttered potatoes; apple, cherry and mud pies, ice cream and whipped cream; grapes, tangerines and a plate of fruits he couldn’t even name.
Clive Barker: The Thief of Always, side 25
Det her er en rigtig amerikansk tærte. Den er fyldt med sukker, chokolade og sojafløde – og bunden er lavet på oreos! Den tager lidt (læs: meget) tid at lave. Det er ikke fordi, at man skal stå aktivt i køkkenet i flere timer og knokle, det er køletiden, der gør det. Køletiden er på ialt 1½-2 timer, og så er der bagetiden på 40 minutter. Men det aktive, hvor du skal lave noget, er måske kun på omkring 30 minutter ialt.
Så det er lidt en tærte, der skal laves, når man gerne vil hygge lidt omkring madlavningen… og når man gerne vil spise rigtig, rigtig meget chokolade, sukker og sojafløde. Mmmmmm…
Mississippi Mud Pie
Bund
300 g oreos – knust (“pulveriseret”)
75 g plantesmør – smeltet
Fyld
85 g plantesmør – smeltet
85 g sukker
1 dl sojafløde
65 g æblemos
65 g hvedemel
85 g mørk chokolade
1½ tsk bagepulver
Fudge
150 g mørk chokolade
1½ dl sojafløde
3 spsk lys sirup
100 g flormelis
Topping
2½ dl sojapiskefløde
Tænd ovnen på 180 grader.
Bland oreos og plantesmør sammen i en skål. Fordel det i en springform (22 cm diameter) og kun 2 cm op ad siderne. Pres godt til. Stil på køl, imens fyldet laves, og ovnen varmer op.
Lav fyldet: pisk plantesmør, sukker, sojafløde, æblemos og mel sammen. Pisk derefter den smeltede chokolade i og rør til sidst bagepulveret i.
Kom det i springformen. Bagt midt i ovnen i 40 minutter.
Lad tærten køle helt af i køleskabet – det vil tage omkring 1-1½ times tid.
Når tærten er kølet af, laves fudgen. Varm alle ingredienserne op i en lille gryde. Pisk rundt i det indtil fudgen er skinnende og glat. Lad den køle af i 5 minutter, hvor den vil blive tykkere.
Hæld ovenpå tærten og stil på køl i 20 minutter (eller indtil tærten skal serveres).
Lav flødeskum når tærten skal serveres. Pisk sojapiskefløden til flødeskum og fordel den over tærten.
Server! Gerne med en god kop the eller stærk kop kaffe, for som du kan se, så er det en ren sukker-fløde-fest.
Pssst… Du kan også lave mindre flødeskum og i stedet servere det ved siden af, hvis du ikke orker så meget sukker og fløde på én gang 😉


6 kommentarer
Jenny
This pie sounds amazing! I’d definitely spread the cream all over too, there’s no point pretending to be healthy when you’re having something like this!
Ditte
Thank you 😀
And thank you yet again! When you eat something like this, why not go all in? 😉
Love your site btw
Kristian Sorgenfri Hansen
Hej Ditte.
Lynhurtigt spørgsmål, har du ovnen på normal varme eller varmluft?
Dhb,
Kristian 🙂
Ditte
Hej Kristian
Det er normal varme 🙂
Jeg har faktisk tænkt på at skrive lidt om, hvilke indstillinger jeg laver min mad på + lidt mere om hvordan man “aflæser” opskrifterne.
Så tusind tak for at minde mig på det!
Hilsen Ditte
IM
Jeg kan SLET IKKE vente med at lave denne på fredag!!!
Ditte
Uhmmmmm, du skal glæde dig 🙂
Tag mig endelig på instagram ditte_gad (hvis du har det), så jeg kan se, hvordan det blev!
Hilsen Ditte