Mad i Litteraturen: Finskbrød & Varm chokoladedrik
Uh! Det har været rigtig efterårsvejr i dag. Blæsten har suset igennem trætoppene og taget løse blade med sig. Flere gange blev mig og min søster næsten væltet omkuld på grund af blæsten, da vi var ude og gå med den lille. Det stod ned i stride strømme her hos mig… tja, det var kun et par minutter, men stadig!
Efterår!
Det er faktisk ret skønt. Især når det enten er en solrig dag med en frisk blæst, eller når det er mørkt, blæsende og det styrter ned – det sidste kan jeg kun lide, når jeg er indenfor 😉
Mon ikke der snart kommer en rigtig efterårsstorm?
I dag vender jeg blikket ned i bogen Amuletten fra Samarkand. Endnu en fantasy-bog.. ahem, endnu en fantastisk fantasy-bog!
Amuletten fra Samarkand er en del af Bartimæus-trilogien, hvor man følger djinnien Bartimæus. En rapkæftet og underholdende dæmon, der i trilogiens tre bøger tjener troldmandslærlingen (og derefter troldmanden) Nathan.
Det her er også en bog, jeg først fik fingrene i, da jeg havde passeret min 20 års fødselsdag. Og det er jeg glad for.
Amuletten fra Samarkand er den første bog i trilogien. Det er her, Bartimæus for første gang bliver tilkaldt (=slavebundet) af Nathan. I den her verden er troldmænd ikke gode, faktisk undertrykker de resten af befolkningen og skaber derved et enormt skel mellem troldmænd og “lægmændene”.
Nathan har tilkaldt Bartimæus for at “straffe” en (udlært) troldmand, fordi han ydmygede Nathan – problemet er bare, at Nathan ikke har tænkt hele sin plan igennem, og det betyder, at både Nathan og Bartimæus kommer ud for et større eventyr.
Det underholdende ved bogen er først og fremmest Bartimæus, og Jonathan Stroud formår virkelig at vise samme sag fra Bartimæus’ og Nathans vinkel. Så selv om Nathan er godt på vej til at blive en hjerteløs troldmand, så holder man stadig af ham – fordi man ved, at han inderst er god og gerne vil gøre det bedste.
Og så er det underholdende at læse Nathans og Bartimæus’ skænderier 😉
Det følgende uddrag er fra, da Nathan første gang kommer hjem til den troldmænd, som skal lære ham alt om at blive og være en troldmand. Nathan er blevet efterladt 5 år gammel af sine forældre, fordi regeringen giver forældre penge for at efterlade deres børn til denne, så børnene kan blive til troldmænd.
Underwoods kone tog imod dem i gadedøren. I hænderne holdt hun en tallerken med småkager og et krus dampende varm chokolade, og hun gennede straks drengen ind i den hyggelige dagligstue, hvor ilden knitrede i kaminen.
Jonathan Stroud: Amuletten fra Samarkand, side 51
Småkagerne er i min version blevet til finskbrød. Ja, jeg synes også selv, at finskbrød er mere en julesmåkage. Men den er åbenbart rigtig lækker sammen med varm chokolade, så finskbrød it is.
Den varme chokoladedrik er fyldig, og jeg mener fyldig. Der er godt med chokolade i den, så den er rigtig tyk og cremet. Mmmmmmm… hvis du er mere til lidt mere tynde og lette chokoladedrikke, så brug kun 75-100 gram chokolade og eventuelt også lidt mindre sukker.
Finskbrød, 30 stk
190 g hvedemel
45 g sukker
1/4 tsk salt
140 g plantesmør
30 g marcipan – groft revet
1-2 spsk perlesukker
Rør hvedemel, sukker og salt sammen i en skål. Rør derefter plantesmørret i, til dejen begynder at krymle.
Rør marcipanen i og saml dejen hurtigt på et køkkenbord dækket med mel. Dæk til med husholdningsfilm/i en pose og stil på køl i 1 time.
Tænd ovnen på 180 grader, når der næsten er gået en time. Beklæd en bageplade med bagepapir.
Del dejen i to og rul hver del ud i en pølse med 2-2½ cm diameter. Skær 2-2½ cm stykker af pølsen. Form dem til små rektangler på ca. ½ cm højde.
Læg finskbrødene på bagepladen og pensl med lidt sojamælk. Fordel perlesukkeret ovenpå finskbrødene.
Bag midt i ovnen i ca. 15 minutter, eller til småkagerne begynder at blive gyldne. Lad dem køle helt af.
Opbevar overskydende finskbrød i en lufttæt beholder.
Chokoladedrik, 1 liter
7 dl plantemælk (jeg brugte soja- og mandelmælk 50/50)
100 g chokolade, 50-60%
1 knsp salt
2-3 spsk sukker
Varm plantemælk, chokolade, salt og sukker op i en gryde.
Pisk hele tiden indtil chokoladen er opløst.
Lad chokoladedrikken varme indtil den næsten begynder at boble. Sluk for varmen og smag eventuelt til med lidt mere salt og/eller sukker.
Server i kopper. Der er nok til 4 personer.
En kommentar
Pingback: