image featured

Ditte

Categories Bøger, Hovedret, Opskrifter, Supper & Gryderetter

Stroganoff

Jeg bliver altid overrasket, når jeg ligefrem begynder at crave salte (og sunde) retter, for jeg er seriøst en sød gris. Er det overhovedet en talemåde, eller tænker jeg bare på, at jeg har en sød tand? Det er egentlig lige meget, for grise er søde.

Når jeg får det sådan, så ved jeg, at det er fordi, jeg har spist lidt for mange søde sager det sidste stykke tid. Jeg ved allerede nu, at jeg ikke vil komme til at spise mindre søde sager i den her måned… der skal jo laves mad fra bøger! Og hvis jeg skal være ærlig, så var den første grund til, at jeg begyndte at skrive retterne fra bøgerne, fordi jeg gerne ville spise alle de søde sager og desserter, som hovedpersonen/-personerne også spiste. Det betyder, at der vil være en del søde sager på plakaten den her måned.. men jeg lover at balancere det med nærende retter.

Nu er det tid til at balancere de søde retter – og det har jeg valgt at gøre med min veganske version på bøf stroganoff. Hvor har jeg så fået inspiration til den her opskrift?

Gæt én gang.

“Hvad er det?” spurgte Ron og pegede på et stort fad med noget, der lignede sammenkogte muslinger, som stod placeret ved siden af en ordentlig omgang god gammeldags bøf stroganoff.

“Det er bouillabaisse,” sagde Hermione.

“Prosit!” sagde Ron.

“Det er fransk,” sagde Hermione. “Jeg fik det, da vi var på ferie forrige sommer. Det smager vældig godt.”

“Det gør det sikkert,” sagde Ron og kastede sig over det sikre valg – bøf stroganoff.

J.K. Rowling: Harry Potter og Flammernes Pokal, side 238

Hvis jeg skal være ærlig, så ville jeg nok også have reageret som Ron, da jeg var 14. I hvert fald hvis jeg havde valget mellem de to retter – og hvis jeg var så heldig at være elev på Hogwarts 😉

I dag er jeg ikke så kræsen – fordi jeg elsker al vegansk mad. Så måske vender jeg tilbage en af dagene og laver bouillabaissen? Selvfølgelig bare med skønne grønne sager.


Det her er lidt af en “saga” at lave. Men på den gode side så får du to opskrifter i én: seitan og stroganoff. Seitanen kan selvfølgelig laves et par dage før, og så er det ikke lige så meget køkkentid, du skal bruge. Det vil jeg helt klart anbefale.

Derudover smager seitanen bare mums! Den er perfekt til andre gryderetter, wok-retter, i sandwich og bare at spise den for sig selv (ja, jeg har spist et stykke af seitanen for sig selv). Den er perfekt til alt.

Jeg har serveret kartoffelmos til denne omgang stroganoff, selv om jeg tænker, at perlebyg kunne være fænomenalt!


Stroganoff

Seitan

290 g seitan pulver/vital wheat gluten (kan købes hos bl.a Greenos og Meny)

30 g gærflager

60 g kikærtemel

1½ tsk hvidløgspulver

2 tsk løgpulver

2 spsk bouillonpulver

3 dl koldt vand

2 spsk olivenolie

– Seitan-bouillon –

7½ dl koldt vand

2 spsk bouillonpulver

1 tsk tørret timian

Stroganoff

2 rødløg – finthakket

1 spsk olivenolie

250 g brune svampe – skiver

5 stykker seitan, ca. 500 g – halve strimler

1½ tsk røget paprika

2 tsk paprika

3 dl grøntsagsbouillon

2 spsk tomatpuré

2½ dl sojafløde

Salt & peber


Lav seitan først
. Tænd ovnen på 150 grader. Pisk vand, bouillonpulver og timian sammen til seitan-bouillonen i et firkantet fad (33×23 cm). Rør seitan pulver, gærflager, kikærtemel, løg- og hvidløgspulver og bouillonpulver sammen.

Rør derefter vand og olivenolie i. Rør kraftigt rundt i skålen med en ske – når dejen begynder at samle sig, hældes seitanen ud på bordet: ælt seitanen i 5 minutter, til den bliver (nogenlunde) fast og spændstig.

Del seitanen i 10 deller. Ælt dellerne kort og rul dem derefter med en kagerulle mellem to stykker bagepapir, så dellerne er omkring ½ cm tykke.

Kom dellerne i fadet – det gør ikke noget, hvis dellerne ligger lidt ovenpå hinanden. Dæk fadet med sølvpapir. Bag midt i ovnen i 1 time.

Når timen er gået, tages sølvpapiret af. Bag videre i 1 time. Tag derefter ud af ovnen og lad seitanen køle af i bouillonen.


Lav stroganoffen
. Steg rødløg i olivenolien i en gryde i ca. 5 minutter, til rødløgene er bløde. Tilføj svampene og steg videre i 5 minutter. Tilføj seitan og de to typer paprika. Lad det stege indtil paprikaen begynder at dufte.

Tilføj bouillon, tomatpuré og sojafløde. Giv det et hurtigt opkog, og lad det derefter simre under låg ved lav varme i ca. 20 minutter.

Smag til med salt og peber.

Server med kartoffelmos – eller perlebyg, hvis du ligesom mig tænker, at det kunne være rigtig lækkert!


Pssst…
Hvis du ikke har bouillonpulver, så bruger du bare bouillonterning og opløser den i vandet – dette gælder for både seitanen og seitan-bouillonen. Men du skal sørge for, at bouillonen er kold; dette gælder også, når du laver seitanen, og når du lægger seitan stykkerne ned i seitan-bouillonen.

www.pdf24.org    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *