Veganske Doughnuts m. chokolade glaze
Jeg er stor fan af tv-serien The Simpsons.
Serien er så skør og fyldt med dejlige og sjove historier – og ikke mindst en fantastisk og til tider meget dysfunktionel familie. Noget serien altid falder tilbage på er Homer’s kærlighed til mad og specielt doughnuts. Om det er hvor han spiser al maden i en restaurant, eller hvor han i et Halloween-afsnit får forvandlet sit hoved til en doughnut og spiser af sig selv!
Jeg må ærligt indrømme, at jeg altid får lyst til doughnuts, når jeg ser Homer spise en (og mange gange flere doughnuts ad gangen)… derfor var det nødvendigt, at jeg fandt en måde, hvorpå jeg kunne tilfredsstille lysten.
Så her er min opskrift på veganske doughnuts, som jeg da i ny og næ laver, når jeg har set for meget Simpsons 😉
Doughnuts m. chokolade glaze, 12 stk
Doughnuts
320 g hvedemel
100 g sukker
1 spsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
½ tsk salt
2 dl sojamælk
55 g margarine – smeltet, kølig
Chokolade glaze
200 g mørk chokolade
55 g margarine
4 tsk sojamælk
1 liter neutral olie – til fritering
Doughnuts
Rør alle de tørre ingredienser sammen. Rør derefter sojamælk og margarine i.
Ælt dejen til den er glat og elastisk.
Stil på køl i 1 time.
Efter timen æltes dejen kort og skæres derefter ud i 12 lige store stykker.
Form dejstykkerne runde og tryk dem ned, så de er cirka ½-1 cm høje.
Brug et flaskehoved til at trykke midten af ringen ud – gem de udstukkede dejstykker, de kan jo også spises!
Varm den neutrale olie op i en 1½ liter gryde.
Imens olien varmes op (husk: olie må aldrig begynde at ryge!!).
Når olien er klar, går du bare i gang! (du kan teste om olien er klar ved at tage et lille stykke dej og komme det i olien – når dejen straks kommer til overfladen, er olien varm nok – skru gerne lidt ned, så olien ikke bliver overophedet)
Kog 2-3 doughnuts i olien ad gangen – de skal koge ca. 45 sekunder på hver side. Doughnuts’ene skal være gyldne, men ikke brune.
Stil de friterede doughtnuts på en tallerken med papir, så olien kan dryppe af.
Chokolade glaze
Kom alle ingredienserne i en skål, der kan tåle mikroovn.
Smelt chokoladen og de andre ingredienser ca. 3-4 gange á 20-25 sekunder: rør rundt i chokoladen efter hver omgang, så ingredienserne samles.
Hvis det ser ud som om, glazen begynder at skille, så pisk glazen sammen med et piskeris.
Hvis du ikke har mikroovn/ikke vil bruge mikroovn:
Kom alle ingredienserne i et vandbad. Pisk det ofte, så mælk og margarine bliver inkorporeret i chokoladen.
Doughnuts
Når doughnuts’ene er kølig, dyppes den øverste del i chokolade glazen – tryk endelig ned, så siderne på doughnuts’ene også bliver dækket med glazen.
Stil til side, så glazen kan stivne.
Mmmmm…. doughnuts!
Pssst… Hvis du har en 2 liter gryde, så brug 1½ liter neutral olie. På den måde er der nok olie i gryden, og doughnuts’ene vil ikke ramme bunden.
Pssst… Hvis du anvender 75%+ chokolade til glazen, så kom 1-2 tsk sukker i.
3 kommentarer
Kathrine Friis Goul
Kan de bages i en donutform i stedet? 🙂
Ditte
Hej Kathrine
Det er jeg sikker på, at de kan 🙂
Måske vil de have godt af omkring 20 g ekstra plantesmør/margarine for at sørge for et fed nok konsistens.
Skriv endeligt tilbage når du får prøvet det af – er meget spændt på, hvordan de bliver med en donutform i stedet for 🙂
Pingback: