Hovedret,  Højtider,  Opskrifter,  Sundt

Vegansk Jul: Kastanje-svampe tærte

Hu-hej, hvor det går. To opskrifter på to dage! Så er det vist tid til 1 måneds pause 😉

Ej, jeg har stadig mange, mange opskrifter, jeg gerne vil dele i løbet af december måned. Så ingen pause til mig lige foreløbigt… og det er også helt fint, for det betyder, at jeg så har en masse lækker mad i køleskabet.

Du ved… hvis du gerne vil have endnu mere julemad, og du gerne vil have en opskrift på den bedste tofurkey i verden, så kan du finde mere i min kogebog Vegansk til højtider og fest. Jeg er virkelig stolt af min tofurkey, og den er helt perfekt til juleaften. Jeg har selv spist den til et par juleaftener, og den skal også på bordet denne juleaften.

Så slutter jeg for min skamløse reklamering.


Og lige en til ting inden opskriften: når der står noget med grøn skrift i indlæggene, så er det er link. Så hvis du har tænkt over, hvorfor jeg mon nogle gange skriver noget i grønt, så er det, fordi det er et link! Okay, lige med en undtagelse: jeg skriver navn på serier, bøger, film osv med grøn skrift i mine afsluttende månedsindlæg (du ved, dem der kun har månedens navn som titel).


Opskriften i dag er inspireret af madtærten på
Jamie Oliver’s hjemmeside – for den madtærte ser bare helt exceptionel ud. Jeg har kun lavet  små justeringer… men på trods af at de her to opskrifter (min og opskriften fra Jamie Oliver) minder meget om hinanden, så synes jeg alligevel, at jeg gerne ville dele den… for jeg synes, jeg har lavet denne madtærte min egen med de justeringer, jeg nu engang har gjort. Og så er min tærte, hvis jeg skal være så fræk, mere luftig… og hvis der er noget, jeg kan lide ved madtærter, så er det, når de er luftige. Siger jeg mon indirekte, at min madtærte så er bedre?? Det vil jeg lade være op til dig 😉


Kastanje-svampe tærte, 8 portioner

Dej

125 g groft mel

125 g hvedemel

½ tsk salt

120 g plantesmør

2-3 spsk iskoldt vand

Fyld

2 løg – finthakket

3 fed hvidløg – presset

1 spsk olivenolie

250 g brune svampe

2 tsk stødt timian

1 spsk sojasauce

5 mellemstore gulerødder – fintrevet

250 g sød kartoffel – fintrevet

Saft fra 1/4-½ citron

200 g tofu

2½ dl plantemælk

2 tsk sennep

200 g kastanjer – afskallet & ristede (se pssst…)

1 tsk bagepulver

Salt & peber


Saml dejen
. Rør det grove og hvedemelet sammen med saltet. Rør derefter plantesmørret i – rør det ud indtil dejen begynder at krymle. Saml dejen med vand. Ælt hurtigt dejen sammen, kom i en frysepost og på køl i 45-60 minutter.


Lav fyldet imens dejen er på køl
. Steg løg og hvidløg i olivenolie på en pande over middelhøj varme.

Tilføj svampe, timian og sojasauce og steg videre i 5 minutter.

Tilføj gulerødder og sød kartoffel og steg videre i 3-5 minutter. Sluk for varmen og smag til med citronsaft, salt og peber.

Blend tofuen til det krymler, tilføj plantesmælk og sennep, og blend til der ikke er klumper i – konsistensen vil være ret “vandet”.

Tilføj kastanjerne og blend kort, indtil kastanjerne er blendet i mindre bidder; det skal dog ikke blendes helt fint. Bidderne må gerne være i forskellige størrelser.

Rør tofu-blandingen sammen med grøntsagsblandingen. Smag eventuelt til med mere salt og peber. Stil på køl til dejen er klar.


Tænd ovnen på 180 grader
. Smør et tærtefad (25 cm i diameter) med lidt plantesmør/olie.

Rul dejen ud på en meldækket køkkenbord til dejen er omkring 2-3 mm tyk. Pres dejen ned i tærteformen.

Rør bagepulveret godt ud i fyldet og fordel derefter fyldet i tærteformen.

Bag midt i ovnen i 40-45 minutter.

Så har du en madtærte fuld af smag, der er dejlig luftig, og som bare passer helt perfekt til denne og de kommende mørke måneder. Og så smager den fantastisk sammen med selleriknoldpuréen, som jeg lagde op i går!


Pssst…
Afskallede og ristede kastanjer er ikke lige sådan at finde. Hvorfor?? Det spørger jeg også! For kastanjer er jo noget af det bedste i verden. Jeg købte mine kastanjer hos Den Kinesiske Købmand ved Nørre Voldgade (lige ved Nørreport st). De er ret dyre, men fordi det kun er noget, jeg spiser sjældent (når jeg altså ikke går amok efter at have fundet 5 kg i skovbunden), så synes jeg, at det er helt fint.

   Send article as PDF   

2 kommentarer

  • Ditte

   Hej Emma
   Kastanjerne er med til at give en bestemt smag og tekstur til tærten. Det er svært at finde friske lige nu, men du kan købe ristede kastanjer fra asiatiske supermarkeder (den Kinesiske købmand i København har dem) – men de er desværre dyre.
   Du kan selvfølgelig også bare erstatte kastanjerne 🙂 Jeg vil så anbefale, at du erstatter dem med almindelige kartofler, kogte i tern, og eventuelt lidt ristede nødder.

   Hilsen Ditte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.