Opskrifter,  Personligt,  Sødt

Brunsviger | Efterårstur

I dag holder jeg en pause fra bøgerne, ligesom jeg holdt en pause fra det daglige trommerum (eller hvordan det nu staves).

Min kæreste og jeg var ude og gå en rigtig dejlig lang tur i skoven, for det var lige, hvad vi havde brug for! Vi var også ude i går og gå tur i et helt fantastisk naturområde, men i dag skulle vi prøve et nyt. Og det blev til Store Dyrehave.

Jeg er blevet forelsket i den skov!

Men inden jeg kommer for godt i gang. Hvis du bare gerne vil have opskriften, så scroll forbi alle efterårs-skovtursbillederne. Så lover jeg dig en fantastisk opskrift på brunsviger, med et brød der er fluffy som en sky, og så meget snasket fyld at du drukner i det.

Tilbage til skoven. Den her skov er fantastisk! Den er en gammel jagtskov, hvor alle 8 hovedstier mødes på midten i en slags stjerne. Det kan man selvfølgelig ikke se, når man kommer ind i “midten”, men det er ret cool at se alle 8 hovedstier mødes.

Arh, jeg lader bare billederne tale for sig selv – selv om de ikke engang kan vise, hvor fantastisk den skov er!

Den smukke, men dødbringende rød fluesvamp. Jeg er så fascineret af den…

Vild lyng! Det er første gang, vi har set det i en skov

Det perfekte gamle træ. Jeg tænker altid på ‘Sleepy Hollow’, når jeg ser sådan nogle træer


Da vi så var på vej hen til bilen, drømte vi om, hvad vi mon kunne spise, når vi kom hjem. Min kæreste nævnte så brunsviger. Åh brunsviger! Jeg elsker det. Det er for mig en af de “kager”, der sammen med æbletærte og kanelsnegle er de søde sagers svar på efteråret. Jeg tror, at det må være kanelen, der gør det?

Men ja, brunsviger er perfekt efter en 2 timers gåtur i skoven. Og hvis du ikke har gået i skoven? Så er den også perfekt! Den er perfekt, når man har en søndag (eller helt almindelig hverdag) foran tv’et, eller imens man chiller Netflix. Den er perfekt, når man skal drikke en kop the eller kaffe, men mangler lidt mundgodt. Den er perfekt, når man sidder under tæppet og varmer ens krop. Den er perfekt.


Brunsviger, 12-16 portioner

Dej

½ liter fingervarmt vand

100 g plantesmør – smeltet

50 g gær

75 g sukker

2 tsk kardemomme

1 tsk salt

ca. 900 g hvedemel (du kan godt erstatte 250-300 g med fuldkornsmel)

Topping

150 g plantesmør – smeltet

500 g brun farin

2 spsk lys sirup

2 tsk kanel

1 knsp salt


Lav dejen
. Opløs gæret i vandet og plantesmørret. Rør 200 gram af melet ud i og pisk derefter sukker, kardemomme og salt i.

Tilføj melet til dejen begynder at blive fast og ikke nær så klistret. Ælt derefter dejen på et meldækket bord, til den bliver glat og elastisk.

Rul dejen ud til den er på størrelse med bageformen, den skal i (34×24 cm). Beklæd bageformen med bagepapiret og fordel dejen i den.

Lad dejen hæve i 30 minutter.


Tænd
ovnen på 175 grader de sidste 10 minutter af hævetiden.

Prik en masse huller i dejen med fingrene.

Forbag brødet i midten af ovnen i 15 minutter.


Lav toppingen imens brødet er i ovnen.
Pisk plantesmør, brun farin, sirup, kanel og salt sammen i en skål.

Når brødet har forbagt, fordeles toppingen på brødet.

Bag brunsvigeren færdig nederst i ovnen i 20 minutter.

Lad brunsvigeren køle lidt af inden servering. Server gerne med en kop te, kaffe eller et glas æblemost. Mmmmm…


Pssst…
Det er rigtig meget (lækkert) snask, der kommer på toppen. Så hvis du ikke vil drukne i det, som jeg gerne vil, så brug i stedet 3/4 af ingredienserne i stedet. Så er der stadigvæk godt med snask, men det er ikke overdøvende.

Jeg ved, at I mennesker, der ikke vil have for meget snask, findes 😉

   Send article as PDF   

6 kommentarer

  • Sara

    This look so delicious! I’m a big lover of cinnamon buns, so I must love this cake as well, and it seems even easier to make :).
    (Also, I’m very thankful for google translate! Loving your recipes + photos!)

    • Ditte

      Thank you so much! You just made my day 🙂
      I’m working on translating all of my recipes to English, but yeah… it takes time 😉 Hopefully all of my recipes will be in English in max. 6 months

  • Luna Reimer

    Er det ikke noget med at man skal lave huller i dejen? Har aldrig lavet brunsviger, men er tilflyttet til Fyn så det skal jo prøves! Hvornår giver det mening, før man sætter den til hævning eller lige før man smører topping på, eller er det slet ikke noget du gør?

    • Ditte

      Hej Luna
      Jo, det har du helt ret i. Jeg havde glemt at skrive det i fremgangsmåden, men det er rettet nu 🙂
      Jeg laver prikker i dejen efter hævning, hvorefter jeg kort bager brødet for til sidst at komme topping på og bage brunsvigeren en sidste gang.
      Tak for at gøre opmærksom på, at fremgangsmåden ikke var fuldstændig.

      Hilsen Ditte

    • Ditte

      Hej Nanna
      Det kan den 🙂
      Jeg kan bedst lide blot at lade den tø op natten over i køleskabet – men den smager også ret godt efter at have fået lidt varme igen
      Hilsen Ditte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.