Livsstil,  Personligt

Forår på Gården

Foråret er godt i gang, og det er jeg så heldig at opleve hver dag på gården.

Det er fantastisk at se, hvordan det er blevet grønnere og frodigere for hver dag. Jeg glæder mig til at se alle de forandringer, der vil ske i løbet af de sidste par uger i foråret – og så er det tid til at opleve sommeren.

Forhåbentligt får vi en dejlig varm og solrig sommer, for jeg kan simpelthen ikke overskue, hvis vi skal have endnu en sommer som sidste år… men på den anden side så er jeg omgivet af skove, marker og planter og duften er himmelsk, når det har regnet!

Men her er lidt om, hvad der er sket i løbet af foråret her på Gården.


Kattene

Nori og Artmeis har det helt fantastisk. De skulle lige vænne sig til det store hus (det skulle jeg også), men nu farer de op og ned ad trappen, og de er endda begyndt at lægge og slænge sig på gulvet – hvor vufferne befinder sig! Artemis aka The rough muff er blevet meget mere tilpas og rolig, jeg tror, at hun har haft brug for et større område at boltre sig på… og hun er blevet virkelig kælen. Det bedste hun ved er at lægge sig ovenpå os og blive kælet.

Nori har tabt sig! Vores lille Fat cat er blevet slank, og han har også fået lidt af en personlighedsforandring: han vil ikke finde sig i noget som helst mere… nu skal vi indfinde os under hans styre (det sker selvfølgelig ikke).


Vufferne

Kiko og Aiko har det også helt fantastisk. Kiko er stadig en slikke-maskine, der skal slikke hele tiden og overalt – han har dog forstået, at vi ikke vil slikkes hele tiden og overalt. Aiko aka The beast er stadig en bestemt lille dame, men samtidig er hun også en forsigtig lille én. Det sjoveste er, at hun “hyler” af glæde, når hun spiser, og vi skal ud og gå tur

Derudover er vi begyndt at træne dem til at følge efter os. Det klarer de virkelig godt! De har deres seler på, men indtil videre følger de efter os, når vi går rundt på grunden; og hvis de ikke følger efter, kommer de lige så snart, vi kalder på dem. Det er jeg meget spændt på… ønsket er helt klart, at vi kan lade dem gå frit rundt, når vi arbejder i køkkenhaven.


Vores vilde have

Vi er i gang med at lade haven vokse sig vild. Så passer den også lidt bedre til mini-skoven, der er.

Det er særligt i løbet af de sidste par uger, at jeg har opdaget en masse små urter, der bryder frem fra græstæppet. En af dem er citronmelisse, som vi kan finde overalt i haven (det er skønt at dufte til). En anden er døvnælde, som jeg fandt ud af er en ikke-stikkende nælde, og hvor man ligesom med syrener kan suge nektaren ud.

Formålet med vores vilde have er at sikre så høj en biodiversitet, som vi overhovedet kan. I år kommer vi nok ikke til at se det helt store, men jeg kan forestille mig, at vi allerede til næste år eller året efter vil kunne se en stor forskel – det håber jeg i hvert fald på 🙂

Jeg har læst lidt af hvert på nettet omkring vilde haver, og jeg har besluttet mig for tilgangen om, at lade haven genoprette balancen selv. Så til september vil vi første gang slå græsset, fjerne det (bruge det til kompost) og ellers lade det vokse vildt igen indtil midt-vinter og igen indtil den sene vinter/tidlige forår.

Jeg er meget spændt på at se, hvad der kommer op af jorden.


Køkkenhaven

Køkkenhaven begyndte vi at anlægge i marts.

Den ene halvdel af køkkenhaven består af vores hjemmelavede højbede, hvor vi primært vil have krydderurter, jordbær og forskellige vandholdige grøntsager, såsom salater. Jordbærrene har allerede sat masser af bær, så nu skal jeg til at finde ud af, hvornår jeg skal fjerne nogle af bladene, så vi kan få endnu flere bær. Vi har også plantet blåbær, men jeg tror ikke, at vi skal regne med det helt store udbytte i år – ikke desto mindre er det skønt at se de grønne planter, når jeg kører ind på gårdspladsen. Ellers har vi sat en masse forskellige krydderurter: 3 slags mynte, dild, citronverbena (dufter skønt!), ananas salvie og nogle andre (som jeg ikke lige kan huske navnet på).

Vores plan er at det meste af gårdspladsen skal fyldes op med højbede.

Forbi gårdspladsen har vi anlagt køkkenhaven, der er i jorden. Her går vi efter Skovlandbrugsprincippet.

Vi har plantet 6 hindbærbuske(2 af hver slags) og endnu flere blåbærbuske, som er nogle helt andre end dem i højbedet. Derudover har vi fået sat et par æbletræer, kirsebærtræer og et blommetræ. Og vi mangler stadig at sætte solbær, stikkelsbær og to blommetræer.

Egentlig breder køkkenhaven sig også udover selve “køkkenhave-arealet”, for i vores vilde have har vi også ramsløg og (håber vi!) rigtig mange hyldetræer. Jeg glæder mig så meget til at lave flere liter hyldeblomstsaft, for det har vi i hvert fald nok træer til at kunne lave – de er mere eller mindre at finde på hele vores grund.

Vores plan for køkkenhaven, der er i jorden, er at lave rækker med grøntsager mellem de plantede frugtbuske og -træer. Det er vi ikke kommet til endnu, men vi har jo masser af år.

I vores ene drivhus vil vi fokusere på chili, tomat, aubergine, meloner og alle de andre frugter/grøntsager, der har brug for en masse varme, og så har vi indtil videre udvalgt et lille stykke af grunden til at skulle have nogle forskellige nøddetræer.

Rundt om vores køkkenhave, der er i jorden, har vi anlagt levende hegn. Allerede nu kan vi se en masse liv i form af insekter, men vi ser frem til, at fuglene opdager insekterne, så der virkelig kan komme gang i biodiversiteten. Og hvis vi kunne være så heldige, håber vi også på en lille pindsvine-familie 😉

Og de lyserøde blomster, ved du, hvad det er??? FERSKEN! Der ligger en masse ferskensten fra sidste år, så jeg håber, håber, håber af hele mit hjerte, at vi får ferskener i år. Det ville være fantastisk med bare 4 ferskener, men jeg vil da gerne have flere.


Hygge

Med hundene er det tidligt op hver morgen, kl.5. Det er hårdt, og nogle gange er jeg helt træt ind i min sjæl. MEN det er dét værd! Det er nogle fantastiske solopgange, vi får set – og på helt stille og specielle morgener, kan vi også være heldige at se Mosekonen brygge på foldene. Rundt om foldene er træerne sprunget ud med de sødeste blomster.

Når vi ikke lige har løbet efter hundene og ordnet have, har det stået på skovture, bål og hygge indendørs – og en masse madlavning til min kommende Harry Potter-kogebog.

Det er dage, hvor der gang i den, fra vi står op, til vi går i seng. Hvis jeg havde vidst, at mine dage ville se sådan ud, inden vi flyttede, ville jeg ikke have troet, at jeg kunne klare det… men jeg klarer det, og jeg har rent faktisk aldrig haft det bedre.

Vi ses snart igen – og så skal jeg nok lægge en opskrift op 😉

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.