Brød,  Opskrifter,  Snack

Pirogger m. veg-fars, gulerod & peberfrugt

Hvad er perfekt i madpakken?

Hvad er perfekt som en snacker?

Det er pirogger!

Jeg har altid været meget glad for pirogger. Jeg har mange glade minder, der omhandler mad og mine forældre, og én af dem er min mors pirogger. Jeg elskede dem. Og jeg tror ærlig talt ikke, at jeg har fået pirogger i mange, mange år… det er i hvert fald 8 år siden. Men mindet er der, og det bedste er nogle gange at gå ned ad sådan en minde-sti. Nogle gange er det ikke så godt, men jeg vil vove at påstå, at en minde-sti til noget mad, som man har elsket, altid er værd at gå ned ad.

Så det gjorde jeg. Først var det på arbejdet, hvor jeg syntes, at børnene skulle have lidt mere interessante madpakker end kun dem bestående af rugbrød – men det er måske min egen projicering? Jeg var ikke specielt vild med rugbrødsmadder, da jeg var lille, hvad jeg derimod var ellevild med var alt andet. Men børnene er vilde med rugbrødsmadder, de bliver faktisk nogle gange gladere for at få rugbrødsmadder end så meget andet – med undtagelse af mine supper. Men det skyldes nok også, at jeg prøver at rykke lidt på deres grænser i forhold til mad 😉 Anyways, de var ellevilde med de pirogger, jeg lavede til dem forleden.

Og derfor endte jeg med at ville lave nogle herhjemme – tilpasset mine smagsløg. Det er selvfølgelig disse lækre, snackede håndbidder. De er baseret på den klassiske version med oksekød og gulerødder, og jeg har bare veganiseret den – for nogle gange skal man ikke pille for meget ved klassikerne (i hvert fald ikke når det er lang tid siden, at man har spist sådan en piroggi).

Brødet er virkelig lækkert, og jeg kan anbefale det som både boller og til pølsehorn. Det må være ølandshveden…

Der er egentlig ikke så meget at skrive om dem andet end, at de mætter dejligt, de smager dejligt, og de er helt enkle og ligetil – du ved, hvad du får.

Det var en god tur ned ad minde-stien.


Pirogger m. veg-fars, gulerod & peberfrugt, ca.22 stk

Dej

5 dl lunt vand

25 g gær

400 g ølandshvedemel

1 spsk salt

1 spsk sukker

3 spsk olivenolie + ekstra til pensling

400 g hvedemel + ekstra til æltning

Fyld

1 løg – finthakket

3 fed hvidløg – presset

100 g svampe – små tern

2 spsk olivenolie

2 mellemstore gulerødder – små tern

½ grøn peberfrugt – små tern

200 g vegansk hakket fars

2 tsk sød paprika

1 spsk sojasauce

1 spsk siracha/chilisauce

1 spsk tomatpuré

1 spsk sesamfrø


Pisk vand og gær sammen i en stor skål
. Når gæret er udrørt, piskes ølandshvedemelet, sukker, salt og olivenolie i. Rør hvedemelet i lidt ad gangen – ælt dejen til den er elastisk og glat.

Lad dejen hæve i 45 minutter.


Lav fyldet imens dejen hæver
. Steg løg, hvidløg og svampe i olivenolien på en pande i 5 minutter. Tilføj gulerødder og peberfrugt og steg videre i 5 minutter.

Tilføj de resterende ingredienser og steg det i 5 minutter. Lad fyldet køle af.


Tænd ovnen på 180 grader (varmluft), når dejen har hævet
. Beklæd to bageplader med bagepapir.

Skær dejen ud i 22 stykker og rul dem til cirkler, der er omkring 10 cm i diameter.

Læg 2 tsk fyld på midten af cirklen og fold dejen indover, så du har en halvmåne/halv cirkel. Luk kanterne ved at presse en gaffels tænder ned.

Fordel piroggerne på bagepladerne og pensl med lidt olivenolie. Drys med sesamfrø.

Bag midt i ovnen i ca. 20-25 minutter.

Opbevares på køl. Eller frys dem ned – så har du til at stille sulten hurtigt en anden dag 🙂


Pssst…
Du kan sagtens erstatte den veganske fars med 200 gram kogte bønner eller linser. Hvis du bruger bønner, vil jeg anbefale sorte bønner.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.