Livsstil,  Personligt,  Sundhed

Vegansk livsstil: 5 veganske myter

Nu hvor det meste af Danmark er sat på pause, kan jeg lige så godt få skrevet et længere indlæg – jeg får brugt tiden konstruktivt, og det får du måske også 😉

Jeg har før skrevet om myter, der findes om veganisme. Nu er det på tide at skrive om myter, der opretholdes af veganere *dun-dun-dun*! For der findes ikke kun skadende myter om veganisme og veganere, næh du.. der findes i lige så høj grad skadende myter, der vedligeholdes af veganere. Det her indlæg har jeg selvfølgelig ikke skrevet for at kritisere veganisme for sin grundessens, for duh(!) jeg er selv veganer, og jeg mener derfor, at det er den perfekte livsstil – især ud fra det etiske aspekt.

Men selv om jeg elsker at være veganer og gerne vil gøre så meget som overhovedet muligt for at inspirere flere til at spise mere vegansk/tage springet og blive veganer, så betyder det ikke, at jeg vil acceptere alt det, som veganere kan finde på at sige og skrive omkring veganisme. Og der er efterhånden en del myter, der af veganere bliver holdt lidt for stædigt fast i. Det er i sidste ende skadende for veganisme.

Jeg siger heller ikke med det her indlæg, at alle veganere eller størstedelen af veganere her i Danmark tænker sådan eller fastholder de her myter. Sagen er bare den, at jeg efterhånden har  stødt ind i de her 5 myter lidt for mange gange, og jo flere gange de dukker op, jo flere mennesker vil kunne komme til at tro på, det som myterne påstår. Det vil jeg gerne hjælpe til med ikke sker.


1. B12-vitamin

Det kan findes naturligt i plantebaserede råvarer | Du behøver ikke at tage B12-tilskud

Jeg har skrevet om b12-vitamin på bloggen før, men nu skriver jeg lige det samme igen og lidt til.

Ja, b12 kan findes naturligt, men det er ikke en form, der er aktiv, og dermed får din krop ikke noget som helst ud af vitaminet. Så selv om du læser på internettet, at du bare skal spise alger for at få nok b12, så lad være med at tro på det – selv om du gerne vil leve så naturligt som muligt, undgå piller/tilskud og lignende. Mange af os vil jo gerne leve så “naturligt” som muligt, men veganisme er ikke naturligt, og derfor bliver du som veganer nødt til at leve efter det og dermed tage b12-vitamin tilskud.

Og det med ikke at behøve at tage b12-tilskud? Jo, du bliver nødt til at tage et tilskud. Hvis du ikke får nok b12 kan du risikere blodmangel, nerveskader (der kan være uoprettelige, hvis det ikke opdages i god nok tid), og for ældre kan det øge risikoen for Alzheimers og depression. Jeg tror, at den myte er opstået, fordi vi ved, at kroppen opbygger et lager af b12-vitamin i kroppen – tit står der også, at det lager kan holde i mange år. Det kan hurtigt blive til en idé om, at når vi har et lager, så behøver man ikke at supplementere, fordi kroppen jo har nok. Men problemet er jo, at du ikke kan se, hvor stort dit lager er, om du overhovedet har et lager til at begynde med, og om din krop optager b12-vitamin effektivt nok.


2. Alle veganere er sunde

Du bliver automatisk sund | Alle dine lidelser forsvinder

Jeg får lyst til at ruske i min computer, hver gang jeg læser en myte a’la det her. Det er en afvisende og elitær tilgang at have, når man påstår det her. Jo, der er mange, der oplever markante forbedringer i deres tal, vægt og sundhed, når de går over på en vegansk/plantebaseret kost, men der er eddermanende også mange, der ikke oplever forbedringer. Det er afvisende og elitært, fordi essensen af denne myte går ud på, at hvis du ikke oplever forbedringer, så gør du det ikke godt nok – så er du ikke en god nok veganer.

Hvad med alle dem, som ikke oplever forbedringer – og dem som er kronisk syge, der ikke er “sunde”* i traditionel forstand?

De kan opleve en følelse af skam/forvirring, fordi hvorfor oplever alle andre så gode resultater? Der kan hurtigt opstå tanker om, at man ikke gør det godt nok, og at man er forkert. Hvad sker der, når man bliver lovet en masse, men der ikke kommer et resultat?

Man vender det ryggen.


3. Veganere bliver aldrig syge

Du bliver aldrig syg

Vi er ovre i computer-ruskeri igen og himmelvendte øjne nonstop i 5 minutter. Selvfølgelig bliver veganere syge. Selvfølgelig bliver veganere forkølede og får influenza. Og jo, veganere kan også godt få kræft, blødning og blodprop i hjernen og forhøjet kolesterol. Veganere er ikke immune. Veganere er ikke super-mennesker.

Jeg kan godt forstå, hvor myten kommer fra. Tit er en vegansk kost fuld af antioxidanter, vitaminer og mineraler, og veg-folk er ofte meget mere sundhedsbevidste. Når kosten typisk er så næringsrig, og der er en høj grad af sundhedsbevidste tendenser i denne gruppe, så burde det give sig selv, at man ikke bør blive syg. Men sådan er det ikke.


4. Mennesket er herbivore

Mennesket er ikke skabt til at spise kød og andre animalske produkter

Mennesket har kun overlevet, fordi det har kunnet tilpasse sig. Mennesket har spist kød for at overleve, og med en befolkning på omkring 7,5 milliarder mennesker vil jeg mene, at mennesket på en kost bestående af både plantebaserede og animalske råvarer har formået at overleve ganske godt. Hvis mennesket ikke var skabt til at spise kød og dermed fordøje det, var vi ikke blevet til så mange mennesker på jorden.

Derudover er denne idé om, at kød evigt og altid er dårligt for mennesket baseret på samme tendens, som Trump og hans latterlige Fake news: at det kun er dit verdensbillede og -forståelse, der er rigtigt. NOPE! Bare se på alle de “blue zones” der findes i verden, hvor en befolkningsgruppe lever markant længere og sundere end resten af befolkningen: de spiser primært plantebaseret, men de spiser typisk også en smule kød.

Nå, men tilbage til at mennesket ikke er en herbivore. Siden jeg ikke hverken biolog eller læge, så jeg har ikke en dyb viden om menneskekroppen, hvad jeg har viden om er sundhed og ernæring i forhold til praktiske såsom madlavning såvel som det mere teoretiske såsom kostens betydning for kroppen, diskurser, psykologi, sociologi osv. Så jeg vil anbefale, at du læser denne artikel af Vegan Biologist, der har skrevet spændende og dybdegående om netop, hvorfor mennesket ikke er en herbivore.

Men jeg vil dog slutte af med, at blot fordi mennesket tåler kød og ikke dør af at spise kød (obs: i ekstremt begrænsede mængder i forhold til, hvilke mængder der spises i verden i dag), så gør det ikke veganisme mindre vigtigt eller rigtigt at leve efter.


5. Det er super-nemt at være veganer

Bliv veganer natten over

Det kan godt læses lidt som om, at jeg modsiger mig selv i forhold til, hvad jeg tidligere har skrevet. Men som jeg har skrevet, og som jeg skriver igen, så kan livsstilsændringer være en udfordring i sig selv, fordi du ændrer på dine (og muligvis familiens) etablerede vaner, mønstre og tanker. Det kræver energi, det kræver tålmodighed, og det kræver overblik – det kan dræne ens energi og overskud, og måske endda også motivation hvis man igen og igen støder på udfordringer og manglende støttende.

Så jeg bliver virkelig træt, når veganisme bliver solgt som en livsstil, der er ligetil. For nej, veganisme er ikke ligetil for langt de fleste nye/kommende/allerede eksisterende veganere. Veganisme ændrer på den måde, som langt de fleste af os her i Danmark er vokset op. Du skal finde nye produkter at bruge i din hverdag, og du skal måske også ændre den måde, du laver mad på.

   Send article as PDF   

2 kommentarer

  • J

    Tak for dette indlæg.
    Jeg er vegetar, når jeg er alene, men spiser alt sammen med kærestern.
    Disse fordomme er dog essensen af, hvad jeg har imod det meste af veganermiljøet.

    • Ditte

      Hej J!
      Jeg synes, at det er så fedt, at du er vegetar, når du kan det 🙂 Det vigtigste er, at du gør det, som du føler, er rigtigt for dig!
      Det er præcist derfor, at jeg skrev dette indlæg, så jeg er glad for, at det ræsonnerede. Jeg bliver så trist over, at en medkærlig livsstil skal virke så umulig, fordi at nogle få (men alt for larmende) veganere ødelægger og forvrænger veganismens budskab.
      Hvis du har haft andre oplevelser, så må du meget gerne skrive – eller hvis du har forslag til andre indlæg 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.