Livsstil

Stockholm

Så er jeg kommet hjem fra Stockholm – og med mig har jeg en omgang forkølelse.

 Men på trods af forkølelsen, som jeg heldigvis først fik på sidstedagen, så har det været fantastisk at komme væk fra det hele og endelig opleve Stockholm.

Når jeg rejser, planlægger jeg altid udfra, hvor der er veganske spisesteder/muligheder. Man kan vel sige, at jeg går efter min mave. Hvis der er nogle attraktioner, så vil jeg da også gerne se dem – men det vigtigste punkt er altid: hvor kan jeg få noget at spise. Det er egentlig en sjov måde at opleve en by på, da spisestederne er vidt omkring. På den måde får jeg set mange forskellige områder af byen (jeg går primært) – områder der ikke altid er så kendte.

Der vil være en del billeder – både af mad og af byen 🙂

Jeg vil selvfølgelig også skrive om hvert sted, hvor vi spiste – adresse og det hele.


Stockholm

Södermalm

Vi boede på Rygerfjord Hotel – som er en båd – i området Södermalm. Vi valgte Rygerfjord fordi, det var billigt; hotellet lå i Södermalm og dermed tæt på både centrum og Gamle Stan; det er en båd!!

Noget af det første, jeg lagde mærke til (og blev forelsket i), var, at Stockholm ligger i et klippeområde. Det er særlig tydeligt i Södermalm, hvor der var en stor forskel på de forskellige planer.

Og så var vi så heldige, at det begyndte at sne, imens vi var der! Jeg elsker sne, så det gjorde Stockholm endnu mere perfekt. Jeg læste forresten i dag, at Stockholm har fået en masse sne – mere end de har haft i lidt over 100 år. Gid jeg stadigvæk var der…

 stockholm-7

stockholm-38

stockholm-63

Vi gik en masse… og når vi går, så er vores opmærksomhed ikke så meget på, at vi skal “der og der” – vi går bare, og så oplever og ser vi noget. Det sjove ved Södermalm er, at den minder om en blanding af Københavns forskellige bydele: lige fra Frederiksberg til Nordvest til Nørrebro. For eksempel så vi kun shawarma-barer i Södermalm… og det var endda ikke særlig mange og kun i et bestemt område. På den måde fik man oplevet en masse af Stockholm på nogle få km.


Gamla Stan

Gamla Stan var noget helt for sig. Selv om der var en del turistbutikker, og der var en lang gade med alle mulige butikker, så havde denne del af byen en fantastisk charme.

Alle de gamle huse og bygninger. De små og smalle gange. Brosten. Findes der noget bedre? Nej, især ikke når det sneede, og der lå sne!

stockholm-51

stockholm-19

stockholm-26

stockholm-22

stockholm-27

stockholm-18

stockholm-71

Som du måske har lagt mærke til, så var der 2 billeder med jule-halløj. I Sverige er de åbenbart helt vilde med jul – og jeg mener helt vilde! Jeg synes, at vi i Danmark også er ret crazy i forhold til jul… men det var en helt anden følelse i Stockholm. Her er det som om, at de ikke kan leve uden det. Der var julelys i gaderne (dog var de ikke blevet tændt endnu, desværre); julemagasiner i butikkerne; flere forskellige slags glögg; og en masse andet JUL.

Jeg elsker jul, men ikke når det begynder for tidligt. Meeeen… jeg syntes alligevel, at det havde sin charme i Stockholm – og jeg blev da også selv bidt af det. Så måske er jeg efterhånden blevet “en af de typer”, der er juleskøre?

Jeg har i hvert fald købt en masse kageudstikkere – både i elgforme, men også i mumiforme! Ahhh, det bliver godt at komme i gang med julebageriet i år 🙂

kageform-5

Nu hvor jeg alligevel skriver om jul, så synes jeg, at det er ret sjovt at nævne Alla helgons dag (Allehelgens dag). Det er åbenbart en større helligdag i Sverige, da nogle af butikkerne havde lukket den dag (i år var det lørdag, d.5/11), og andre havde kortere åbningstid. Jeg ved selvfølgelig ikke, om Alla helgons dag er vigtig for den almene svensker, og om den bliver fejret. Men det var lidt spøjst at se, at nogle butikker var lukkede og andre lukkede tidligere på trods af, at det var en lørdag.


Lidt blandet

Stockholm var speciel og smuk.

Når jeg er i byer, så er noget af det meste interessante for mig gamle bygninger og kirker. Der er noget tankevækkende ved at forestille sig livet og tiden omkring opførelsen af disse bygninger og kirker. Ofte er vi så optaget af vores eget liv og verden lige nu, at det er rart at blive opmærksom på, at der har været så meget og mange før os.

stockholm-9

stockholm-16

stockholm-69

stockholm-61

stockholm-60

Af en eller anden grund talte denne statue virkelig til mig. Den var så trist…

 

stockholm-68

Der lå 2-3 andre bådhoteller lige ved siden af det, som vi boede på.. og af en eller anden årsag fik jeg aldrig taget et billede af vores bådhotel, men jeg fik taget af to andre. Måske var det fordi, at når vi endelig kom tilbage til hotellet, så var det efter en dagsvandring – så jeg orkede ikke at tage kameraet op af tasken.

 

stockholm-41

Dette hyggelige kvarter var tæt ved restauranten Hermans – og nu er det endelig på tide med spiseguiden 😉


Stockholms Veganske Spiseguide

I Stockholm er der en del grønne spisesteder. Der er nogle veganske. En del vegetariske. Og en masse veganer-venlige. Så det er ikke svært at finde et sted at spise.

Alle stederne er i Stockholm – men jeg har i spiseguiden skrevet om, det er i Södermalm, Gamla Stan eller ved stationssiden (med stationssiden mener jeg, at spisestedet ligger på den side af broen, hvor centralstationen også ligger).

Nogle af spisestederne er en kæde og ligger derfor flere steder i byen. Klik på navnet og du vil komme til spisestedets hjemmeside, hvor du kan tjekke stedet nærmere ud 🙂


Zócalo – mexicansk-inspireret

stockholm-30

Regeringsgatan 20, stationssiden

Mandag-fredag: 11-21. Lørdag: 12-21. Søndag: 12-18

Det var et fint nok sted. Men hvis du nogensinde har prøvet Dolores i Berlin (jeg ved ikke, om denne kæde også findes andre steder i verden), så var Zócalo en temmelig tam/”dårlig” oplevelse.

Portionen var ikke speciel stor, og jeg blev ikke ordentlig mæt af den. Derudover var det lidt for dyrt i forhold til portionen. Og fajitaen var bare rå grøntsager – overhovedet ikke hvad ægte fajita er.

Af den grund spiste vi der kun én gang.


Feca – italiensk

stockholm-33

stockholm-55

stockholm-56

Torkel Knutssonsgatan 35, Södermalm

Mandag-fredag: 15-23. Lørdag: 12-23. Søndag: 12-22.

Mums! Vi kunne virkelig godt lide Feca!

Maden var lækker. Der var hyggeligt. Betjeningen var rigtig god.

Feca har et vegansk menukort, så det var “let og hurtigt” at finde noget, man kunne spise… eller ja, hvor let og hurtigt er det lige, når der er frit slag fra alle hylder på menukortet? Men det var dejligt ikke at skulle forklare eller erstatte.

Hvidløgsbrødet var fænomenalt! Jeg tænker stadigvæk på det… og hvis jeg kunne, ville jeg leve af det (i hvert fald for en periode).

Det eneste minus var deres panna cotta. Vi skulle selvfølgelig prøve den, når vi endelig kunne få en vegansk version – men den var desværre ikke særlig god og ikke prisen værd. Men udover det var det et rigtig godt spisested, hvor vi spiste 2 gange.


Steam – asiatisk/dumplings

stockholm-65

Krukmakargatan 19, Södermalm

Mandag-fredag: 11-20. Lørdag: 12-17. Søndag: 13-20

På Steam spiste vi (som du kan se) suppe og dumplings. Det er et okay-billigt sted, hvor du bliver mæt for pengene. Vi fik 8 dumplings og en stor portion suppe for 98 svenske kroner. Det var måske ikke lige det hyggeligste sted, men som en hurtig frokost, så er Steam rigtig god – især hvis du gerne vil have asiatisk.

Hermans – vegansk buffet

stockholm-46

stockholm-49

Fjällgatan 23B, Södermalm

Mandag-søndag: 11-21

Frokost-buffet: 11-15 (130 svenske kroner). Aften-buffet: 15-21 (195 svenske kroner)

Åhhhh, Hermans! Vi ankom til Hermans i den tro, at det var en vegetarisk buffet med nogle veganske retter – sådan virkede det for os på hjemmesiden. Men da vi ankom, fik vi hurtigt af vide, at alt var vegansk, også kagerne!

Maden er virkelig lækker. Surdejsbrødet var skønt – og det hjemmelavede veganske urtesmør var perfekt. Der var nogle varme retter og en del salater. Alt sammen smagte så godt… og der var en dejlig stemning.

Jeg kan kun anbefale at tage forbi Hermans!


Vete-katten – bageri/café

stockholm-72

Kungsgatan 55, stationssiden

Mandag-fredag: 7.30-20. Lørdag-søndag + helligdage: 9.30-19

Da jeg fandt ud af, at man kan købe veganske kanelbullar hos Vete-katten, skulle jeg derhen – med det samme!

Når jeg har været i Sverige og har gået forbi et bageri med kanelbullar, så har det altid været med sørgmodighed. Jeg elsker kager og bagværk, men jeg vil jo ikke spise det, hvis der er æg og/eller mælk i… hvilket der jo er i kanelbullar.

Men den sørgmodige tid er ovre – i hvert fald hvis man er i Stockholm og går forbi Vete-katten.

Deres veganske kanelbullar hedder: Leokanelbulle/leobulle.

Jeg spiste mange, virkelig mange leobullar i de få dage, vi var i Stockholm – og jeg fortryder intet.

Nu skal jeg bare finde ud af at lave dem herhjemme.


Citykonditoriet – konditori

stockholm-73

Adolf Fredriks Kyrkogata 10, stationssiden

Mandag-lørdag: 10-18

Da jeg gik ind på Citykonditoriets hjemmeside, troede jeg, at jeg var lidt for “u-fin” til at kunne spise der – men hvor tog jeg fejl! Citykonditoriet er i nogle utroligt smukke lokaler, men der er en afslappet og rigtig hyggelig stemning med plads til alle.

På hjemmesiden står der, at der er 1 vegansk kage/andet bagværk hver dag – men da vi var der, var der 3 slags veganske kager/bagværk. Så jeg ved ikke, om vi var heldige, eller om det er normalt.

Prinsessekagen og solsikkesnitten (som du kan se på billedet) smagte rigtig godt – og prisen var helt i orden.

Da jeg stod i køen for at hente Prinsessekagen og solsikkesnitten, kom jeg i snak med en af kunderne. Hun fortalte mig, at selveste Sir Duke Ellington har spillet der, og det er frikirken, som har stået for renovationen af bygningen (der er ikke en religiøs stemning, og man bliver ikke påduttet religion. Men der er nogle hints til, at det er en kirke, som står bag stedet: i indgangen var der et citat fra biblen og nogle kristne foldere).


Gojo – etiopisk

Ringvägen 161/Renstiernasgatan 48, Södermalm (ligger på hjørnet hvor de to veje mødes)

Mandag-torsdag: 17-23. Fredag: 16-01. Lørdag-søndag: 13-01.

Jeg håber altid, når jeg rejser, at der er en etiopisk restaurant. Jeg er helt vild med etiopisk mad, som seriøst er det mest fantastiske og smagsfulde køkken!

Første gang jeg prøvede etiopisk var for nogle år siden på en restaurant i København (den er desværre lukket ned nu). Maden var fænomenal, og hende der ejede stedet var fantastisk. Så lige siden har jeg været hooked.

Vi skulle selvfølgelig forbi Gojo – for at sige nej tak til muligheden for etiopisk er ikke en mulighed.

Men jeg må sige, at det ikke var den bedste oplevelse. Man skal åbenbart reservere, hvilket vi ikke vidste. Men på trods af at vi ikke havde reserveret, så fik vi dog et bord – selv om vi fik følelsen af, at vi dermed trængte os på. Generelt fik vores tjener os til at føle os uvelkommen, og hun virkede sur og irriteret på os.

Maden var dog virkelig god – præcis som etiopisk skal være.


Vi ses igen Stockholm

stockholm-70

stockholm-76

 

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.