Drikkelse,  Opskrifter

Syrensaft

Imens vi venter på at hyldeblomsten springer ud – i hvert fald nok til at der kan plukkes – har jeg kastet mig over syrenerne.

Langs grænsen til vores baghave og marken, der er på den anden side, har vi tættest på marken en række bøgetræer og derefter en række syrentræer. Imellem bøgetræerne og syrenerne er der en sti, som er virkelig hyggelig at gå igennem, og det er især skønt her i foråret (og garanteret også sommeren), hvor de grønne blade nærmest danner en mur og loft.

Så vi har en del syrener, og jeg elsker syrener! Indtil nu har det altid været, at jeg har grebet et par blomster på vejen og suget nektaren ud – men nu er jeg så heldig, at vi har masser af syrener rundt omkring på grunden, og det betyder, at jeg kan lave lækkerier med syrener 🙂

Problemet er selvfølgelig nu, at sæsonen for blomsterne er ved at gå på hæld… medmindre du har et par træer, der primært står i skyggen, for så blomstrer blomsterne (i hvert fald her) stadigvæk smukt. Blomsterne, der er mere udsatte for solen, er ved at visne. Men blot fordi de smukke og søde blomster er ved at være fortid indtil næste forår, betyder det ikke, at man ikke godt kan bruge opskriften. Jeg glæder mig allerede til næste forår, hvor jeg vil lave lidt flere portioner. Jeg vil nyde den ene portion, jeg fik lavet – og så vil jeg se frem til min årlige hjemmelavede hyldeblomstsaft, der er lige rundt om hjørnet!

HUSK at du altid skal fordele din samling af blomster fra flere træer. Lad være med at plukke det hele fra et eller to træer, da der også skal være nok føde til bier og insekter 🙂


Syrensaft, 1½ liter

20 klaser syrenblomster

900 g sukker

25 g citronsyre

½ øko citron – i skiver

2 øko lime – i skiver

1½ liter kogende vand


Klip de største grønne stilke af syrenerne
. Kom blomsterne, sukker, citronsyre, citron- og limeskiver i en stor skål.

Hæld det kogende vand over og rør i det, indtil sukkeret er opløst.

Stil saften på køl i 5 dage og rør hver dag i det.


Når saften skal serveres blandes den op med vand
. Bland op i det forhold som du bedst kan lide – jeg kan godt lide min saft relativ stærk, så jeg kommer altid en del syrensaft i.

Server med isterninger – og hvis syrenerne stadig er pæne, kan du også servere med lidt plukkede syrenblomster i.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.