Opskrifter,  Tilbehør

Abrikos BBQ sauce

BBQ sauce! Så kan det ikke blive mere amerikansk, og det har jeg slet ikke noget imod.

De kan jo finde ud af det med maden… og de mere tvivlsomme af slagsen vælger jeg glædeligt at ignorere. Men BBQ det kan de!

Nu hvor solen skinner, og det er (latterligt/dejligt) varmt, og stenfrugterne har kronede dage, er det på tide at lave en masse BBQ-inspireret mad… eller bare på go’ gammeldaws dansk: grillmad.

(selv om det egentlig ikke er det samme, men skidt være med det)

Det vigtigste ved en BBQ er: saucerne og marinaderne. Du kan ikke komme udenom det, og hvorfor skulle du også have lyst til det? Det tager måske lige lidt længere tid, når man skal marinere og sauce ind, inden man kan komme i gang, men det er forberedelserne værd. Jeg er selv gået i gang med at marinere min tofu, tempeh og grøntsager, hver gang jeg smækker dem på grillen eller ind i ovnen med grillfunktionen tændt. Det smager bare bedre.

Anyways, jeg stødte på den her opskrift i en af mine kogebøger (Veganomicon), og jeg var, som jeg nærmest altid er, en anelse skeptisk. Jeg ved sgu ikke… men jeg synes, at det lyder lidt spøjst med frugt i en BBQ sauce. Men så husker jeg mig selv på, at jeg har prøvet nektariner og ferskener i de mere salte (savoury) retter, og det er altid lækkert. Så hvad er der så forfærdeligt ved abrikos i en BBQ sauce? Dog vil jeg godt gøre opmærksom på, at jeg indtil videre sætter grænsen ret fast ved at putte blåbær i en BBQ sauce – det lyder helt forrykt i mine ører, men det smager garanteret virkelig lækkert.

Det handler dog ikke om blåbær i dagens indlæg, men om abrikoser i BBQ sauce. Jeg prøvede det, og jeg blev hooked! Det er så lækkert, og nu hvor man alligevel kan få friske abrikoser, hvorfor så ikke prøve dem af på denne måde?

Så jeg tweakede lidt på opskriften og satte mit eget præg, så den har endnu mere knald på smagen.

Og lige inden du tænker, at den her BBQ sauce godt kunne lyde som lidt af et projekt: det tager maks. 30 minutter at lave den, og det er jo altid perfekt.

Her er opskriften – god fornøjelse rundt om i haverne og på altanerne 🙂


Abrikos BBQ sauce, ca. 8 dl/800 g

1 spsk olivenolie

1 lille løg – hakket

3 fed hvidløg – hakket

840 g abrikoser – sten fjernet, i kvarte

1 dl grøntsagsbouillon

85 g sirup

3 spsk ahornsirup

1 spsk sukker

3 spsk sojasauce

2½ tsk røget paprika – efter smag

1½-2 tsk salt – efter smag


Steg løg i olivenolien i en 1-1½ liter gryde
. Steg ved middelhøj varme indtil løget begynder at blive brunet visse steder, ca.5-7 minutter.

Tilføj hvidløg, abrikoser og grøntsagsbouillon.

Giv det et opkog og lad det simre under låg i 10 minutter.

Tilføj de resterende ingredienser og lad det simre videre i 10 minutter, denne gang uden låg.

Husk at røre regelmæssigt i det, så det ikke brænder fast.

Smag til.

Blend til den ønskede konsistens. Jeg kan godt lide en helt cremet BBQ sauce, men den er også ret lækker med lidt chunky-hed 😉

Server som dip til kartoffelbåde, i burger, i sandwich, som marinade til tofu eller tempeh – hvad du end kunne tænke dig!

Nyd din hjemmelavede, alt for lækre BBQ sauce og nyd dermed sommeren!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.