Opskrifter,  Tilbehør

Kartoffelsalat m. chili & spidskål

Jeg tror, det bliver en kartoffelsalat sommer. En dejlig varm sommer med kilovis af kartoffelsalat.

Det bliver godt… i hvert fald for mig! Jeg ved ikke, hvor meget kæresten ser frem til, men hey! det er mig, som laver maden, ergo er det mig, som bestemmer. Og jeg har brug for kartoffelsalat, kartoffelsalat, kartoffelsalat – med lidt hyldeblomstsaft, jordbærtærte, is og vandmelon ved siden af. Grillet mad kan også godtages.

Jeg elsker kartofler, men der var først i mine senere veganer-år, at jeg også begyndte at elske kartoffelsalat med mayo. Jeg kunne aldrig lide mayonnaise, da jeg var yngre – smag og konsistens var bare klamt. Da jeg blev veganer og skulle prøve al slags vegansk mad og erstatningsopskrifter, prøvede jeg at lave min egen veganske mayonnaise (for dengang kunne man ikke købe det i butikkerne). Første forsøg var en katastrofe, for på en eller anden måde formåede jeg at bytte om på olie og plantemælk – så i stedet for at emulsifere med olien, gjorde jeg det med plantemælken. Det… blev ikke godt. Men så vendte min hjerneaktivitet tilbage, og jeg kunne finde ud af at læse opskriften og dermed forstå, at det er olien, som skal bruges til emulsifere med. Anyways, da jeg fandt ud af det, blev jeg glad for den veganske mayo. Lidt senere fandt jeg så ud af, at kartoffelsalater med mayo ikke kun er klamme, men at de kan være satans lækre. Det hjælper måske også på det, at jeg selv kan bestemme mængden af mayo – for jeg er ikke til en kartoffelsalat, hvor det er 75% mayo og 25% fyld. Men ja, kartoffelsalat med mayo er i høj kurs herhjemme. Så måske, måske ikke, skal du regne med et par flere kartoffelsalater med mayo her på bloggen. Det kan også være, at jeg deler min opskrift på kartoffelsalaten, jeg altid lavede, inden jeg opdagede, at mayo-kartoffelsalater ikke alle sammen er ækle og forfærdelige – den har en masse balsamicoeddike i, mums!

Nå, men du kom for en opskrift, og i stedet for at give dig den, har du fået en passage, hvor jeg har skrevet kartoffelsalat alt for mange gange. Her er opskriften!

Forresten! Kartoffelsalaten kan serves både lun og kold. Jeg er meget glad for de lune kartoffelsalater, så det er den form, jeg vil anbefale – men den smager også fantastisk, når den er kold.

Server som tilbehør ellers er der i hvert fald ikke nok (og jo, du kan sagtens nøjes med kun at spise kartoffelsalat).


Kartoffelsalat m. chili & spidskål, 4 personer

500 g kartofler

200 g vegansk mayonnaise

2 spsk chilisauce

1-2 chili i adobosauce – finthakket

2 tsk sennep

1 håndfuld frisk dild – finthakket

150 g spidskål – fintsnittet


Hvis kartoflerne ikke er ens i størrelsen, halveres de største kartofler
. Kom kartoflerne i en stor gryde, dæk dem med vand og giv et opkog. Når vandet koger, kommes lidt salt i – lad kartoflerne koge i 7 minutter. Sluk for varmen og lad kartoflerne trække i det varme vand i 7 minutter.

Test kartoflerne om de er møre med en kniv. Hvis en kniv let kan stikkes i og glider ud, er kartoflerne klar – hvis ikke så lad kartoflerne trække i nogle flere minutter.

Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe af.


Når kartoflerne er lune eller kolde, laves dressingen
. Rør mayonnaise sammen med chilisauce, chili og sennep. Vend kartoflerne i og vend dild og spidskål i. Smag til med salt og peber.

Server!


Pssst…
Du kan bruge Aldis veganske chili-mayo i stedet for, den er ganske fin! Mayonnaisen er ikke så stærk, så tilføj eventuelt lidt mere chilisauce.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.