Højtider,  Opskrifter,  Tilbehør

Vegansk Jul: Brunede kartofler

Endnu en ret der desværre aldrig kom med i bogen… igen havde jeg fuldstændig glemt, at jeg altid laver brunede kartofler til juleaften. Men så er det jo heldigt, at du kan få min opskrift helt gratis herpå bloggen 😉

Jeg har haft det lidt op og ned med brunede kartofler. Eller… det startede med at være ned og er blevet mere og mere op. Da jeg var helt lille, kunne jeg slet ikke snuppe brunede kartofler. Ad-bad, tænkte min barnehjerne, og sådan havde jeg det i en del år. Så blev jeg lidt ældre og ville gerne være lidt mere voksen. Det handlede dengang selvfølgelig om at efterabe, hvad de voksne gjorde og spiste – og det betød, at jeg også tog lidt brunede kartofler ovenpå tallerkenen. For det gjorde de voksne jo – og jeg ville jo gerne være lidt mere voksen! Og med nogle jul i træk gik jeg fra at “hade” brunede kartofler til at kunne acceptere nogle få på min tallerken.

I dag er det en lidt anden sag. Jeg skovler ikke brunede kartofler op på min tallerken, men jeg tager da gerne en stor ske eller to. Og jeg ser altid frem til at spise dem.

At lave dem har været en anden sag… af en eller anden grund er det her nok den “sværeste” del af julemåltidet. Det skyldes måske, at de brunede kartofler først laves til allersidst, når maden er klar til at blive serveret (sådan har det altid været hos os – så det tager jeg bare udgangspunkt i her). Så der er stress på, for de skal gerne blive færdige NU, for resten af maden skal jo ikke nå at blive kold. Oh ve, at maden bliver kold!

Nu hvor jeg er veganer og har været det i lidt over 7 år, har jeg dog ikke haft den samme stress over de brunede kartofler – for jeg laver dem Lille juleaften, sætter dem på køl og varmer dem bare op i ovnen på Juleaften.

Og de er 95% af tiden perfekte. Når man bare lader karamelliseringen passe sig selv, svinger lidt med panden en gang imellem og ellers lade kartoflerne være, så er brunede kartofler bare nemme og lette. De 5%, hvor de ikke bliver perfekte, er fordi, at jeg stresser over dem og ikke lader dem passe sig selv eller lader dem være på panden i alt for lang tid… og så klumper de eller sukkeret brænder på.

Så hyg dig med at lave dem her, og du ender med de perfekteste brunede kartofler 😉


Brunede kartofler, 4 personer

1 kg små kartofler – kogt, kolde

100 g sukker

4 spsk vand

40 g plantesmør


Pil kartoflerne
. Stil til side.


Rør sukkeret ud i vandet
. Kom det på en pande og varm panden op ved middelhøj varme.

Sving panden en gang imellem for at sikre en jævn karamellisering. Lad være med at anvende en ske, da det kan få karamelliseringen til at klumpe.

Når karamellen kun har små bobler og er let-gylden, tilføjes plantesmørret.

Det vil hurtigt skumme op. Tilsæt kartoflerne. Sving panden for at give kartoflerne en jævn karamellisering (igen, ikke nogen ske eller andet).

Skru lidt ned for varmen og sving panden en gang imellem. Lad kartoflerne karamellisere i 5-10 minutter.

Jo længere tid kartoflerne karamelliserer på panden, jo mere vil karamelliseringen blive som et sukkerlag ovenpå kartoflerne – hvis du derimod kun lader kartoflerne blive på panden i 5 minutter, så vil karamelliseringen blive mere “fudge”-agtig.

Jeg elsker den mere “fudge”-agtige karamellisering, og som et plus vil karamelliseringen aldrig brænde på, som der er risiko for, hvis du lader kartoflerne være på panden i længere tid.

   Send article as PDF   

4 kommentarer

  • Ditte

   Hej Astrid
   Det kommer selvfølgelig helt an på, hvad ens brunede kartofler-tradition er 😉 Hjemme hos os, inden jeg blev veganer, lavede vi det med smør – og så er der jo også nogle margariner, der ikke er veganske.

   • Astrid

    Hej Ditte,
    Ja, selvfølgelig! Haha det kunne jeg have sagt mig selv.
    Tak for svar! 🙂

    Du skriver så positivt og let om dine opskrifter og jeres familietraditioner. Det er meget inspirerende og en leg at læse 🙂

    • Ditte

     Det var så lidt 🙂
     Tusind tak for dine virkelig fine ord om dét, jeg skriver! Det er jeg virkelig glad for, at du synes!
     Rigtig godt nytår til dig 🙂
     Hilsen Ditte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.