image featured

Ditte

Categories Højtider, Opskrifter, Sødt

Vegansk Jul: Brunkager

Der er ingen jul uden brunkager!

Jeg ved godt, at i dag er Lille Julaften (glædelig lille julaften!), og der nok ikke er speciel meget stemning for at lave brunkager med alle forberedelserne til juleaften… men prøv lige at forestil dig det her:

Hvor glad du og dine kære bliver, når du hiver kagedåsen frem. Du åbner dåsen, og den krydrede søde juleduft af brunkager vælter frem. Mmmmmm… Aaaahhhh… Og når du så siger, at det er hjemmelavede brunkager! Jeg kan godt sige dig, at du skal skynde dig at tage en brunkage til dig selv (og have gemt nogle derhjemme), for hjemmelavede småkager ryger hurtigt, rigtig hurtigt!

Og hvem siger, at man ikke kan nyde brunkager dagene efter Juleaften? Der er jo både 1. og 2. Juledag, hvor du vil blive lige så glad for brunkagerne – og dem, du deler brunkagerne med, vil også blive rigtig glade. Og så er der jo det med, at julen varer lige til påske 😉

Så orker du ikke lige at lave dem? Lav dem alligevel. Så har du i det mindste sørget for lidt mere juleguf, og de her brunkager en den sprødeste, sødeste og knasende juleguf, du kan lave og spise.

De tager jo heller ikke særlig lang tid at lave. Dejen er bakset sammen på omkring 20 minutter, fra du går i gang til dejen er kommet på køl. Bagetiden dagen efter (jo, jo du kan godt bruge tid på at bage dem juleaften!) er på kun 8 minutter. Orker du det ikke? Jamen, så halver opskriften og du vil have nok brunkager til, at alle er glade + bageriet vil være rigtig hurtig overstået + den lifligste juleduft breder sig i hele hytten, og hvem vil ikke gerne have sådan en duft op i næsen?

Det betyder dog også, at det her er den sidste juleopskrift for i år. Den her december gik lidt for hurtigt efter min smag… jeg fik slet ikke delt alle de lækre sager (både søde og sunde), som jeg gerne ville. Men de kommer bare til december næste år. Don’t you worry about that!


MEN det betyder ikke, at det er det sidste, du hører fra mig herpå bloggen i år. Næh du! Jeg har tænkt mig at holde lidt juleferie efter det her indlæg, og den ferie vil vare til d.26 eller 27. Jeg kan ikke love 100%, hvornår jeg er tilbage – men jeg kan love, at det bliver en af de to dage!

Og når jeg er tilbage, så er det med inspiration til nytårsmenuen. Forret, hovedret og dessert – og selvfølgelig også den klassiske og næsten uundgåelige kransekage. Mums!

Glæd dig.

Og husk lige at der stadig er 20% rabat + fri fragt på min nye kogebog Vegansk til højtider og fest – men kun t.o.m. i morgen!! Så du kan få bogen for 200 kr i stedet for 250 kr – perfekt som en julegave til dig selv, eller som en fremtidig gave til en, som du holder af 🙂 Husk at bruge koden: JUL2017.

Indtil vi ses:

Rigtig, rigtig glædelig jul!


Brunkager, ca. 130 stk

250 g plantesmør

125 g lys sirup

250 g sukker

75 g mandler – smuttede, finthakkede

1½ spsk kanel

2 tsk stødte nelliker

½ tsk kardemomme

1 tsk ingefær

1 knsp salt

1½ tsk potaske

ca. 500 g hvedemel


Varm plantesmør, sirup og sukker op i en gryde
. Giv det et opkog og sluk for varmen.

Når sukkerlagen er fingervarm (pas på når du tester!), røres mandler, krydderier og salt i.

Rør derefter hvedemel og potaske i.

Ælt dejen på en meldækket bord til den er elastisk og fast – dejen må ikke smuldre! (så er der kommet for meget mel i)

Rul dejen til en rulle og pak den ind i husholdningsfilm. Stil på køl i mindst 12 timer.


Tænd ovnen på 180 grader
. Beklæd to bageplader med bagepapir.

Når dejen har stået på køl, skæres rullen i tynde skiver. Skiverne skal være omkring 2-3 mm tykke – hvis de bliver tykkere, gør det ingenting. Så ender du bare med lidt tykkere brunkager.

Fordel brunkagerne på bagepladerne og bag en plade ad gangen midt i ovnen.

Brunkagerne skal bage i ca. 8-9 minutter. Men hold alligevel øje med brunkagerne, så de ikke brænder på eller får for lidt.

Køl brunkagerne af og kom i en lufttæt beholder.

PDF24    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *