Højtider,  Opskrifter,  Sødt

Vegansk Nytår: Kransekage

Hej igen! Så er jeg vendt tilbage fra min juleferie fra bloggen – en ferie der lige varede en dag længere, end hvad jeg havde lovet. Typisk mig! Så jeg lover, at jeg aldrig lover noget igen.

Jeg håber, du har haft nogle dejlige dage her i julen; at du har fået noget ro på; at du har nydt det selskab, du har været i; og at du har nydt den mad, du har lavet/fået serveret. Hvis du ikke har, så håber jeg, at du har snakket eller kan få snakket med en/nogle, som forstår din situation og er der for dig!

Men hold da op, hvor der sker meget fra lille juleaften helt til nytårsaften – i hvert fald hos mig… men jeg bliver også overvældet så snart, der er mere end to ting i løbet af 7 dage. Jeg er åh-så-sart. Kidding, not kidding.

Men at der sker en masse i juledagene og til nytårsaften, sådan har de fleste det nok. Lille juleaften forberedes der til juleaften. Juleaften laves det sidste, og så nydes selskabet ellers med aggressiv rafleleg, dansen rundt om juletræet og i hele huset og Disney’s Juleshow. Første juledag slappes der fuldstændig af – medmindre man skal til julefrokost. Anden juledag er der (endnu en) julefrokost. Den 27-29 december er det enten tilbage til arbejdet, eller også er det tid til at bruge julegavekort eller bytte julegaver – måske er der flere julefrokoster. Hvor mange julefrokoster kan vi lige have folkens? Og så den 30 og 31 december forberedes der til nytårsaften, inden den fejres.

Uh! Jeg har ikke haft specielt meget på programmet… men inde i mit hoved bliver der planlagt, tænkt, overvejet og funderet til den store guldmedalje. En af de ting, jeg har tænkt over, er menuen til nytårsaften! Jeg elsker at planlægge mad, især når det er en menu. Og i år har jeg besluttet mig for, at nytårsaften skal være præget af det mexikanske køkken. Yummmmm!

Det fortæller jeg lidt mere om i næste indlæg, som også kommer i dag – hele to indlæg på en dag! Og du kan godt glæde dig til næste indlæg, for der har jeg sammensat to menuer, som du enten kan lave eller lade dig inspirere af 🙂

Men nok om det! For nu er det tid til det vigtigste: Kransekagen, der bliver spist lidt efter kl.00.00


Den første opskrift til en vegansk nytårsaften, du får her, er kransekage! Endnu en klassiker der formåede at undgå at komme med i min nye bog Vegansk til højtider og fest. Jeg tror godt, at jeg ved, hvad der skete i forhold til kransekagen. I min kogebog har jeg lavet to menuforslag (to forskellige forretter, hovedretter og desserter), der er inspireret af henholdsvis det franske og det “asiatiske” køkken… og der hører kransekage bare ikke rigtig til.

Heldigt for dig, hva? For så kan du nemlig få min elskede og meget enkle kransekage lige her!

Men lige en disclaimer: Min kæreste synes, at det er underligt og helt forkert, at jeg smører lidt mørk chokolade i bunden på kransekagerne. Ja, jeg er jo af en anden mening. Og så er der også det, at jeg har gjort det før, og der har han ikke brokket sig over chokoladen… hmmmmm, han må bare have proppet kransekagen i sig uden at tænke over det. Sådan noget sker 😉

Men hvis du også synes, at det er underligt med chokoladebunde (og jeg er underlig for at gøre det), så behøver du selvfølgelig ikke at gøre det. Hvis du derimod har prøvet det og elsker det eller gerne vil prøve det, så velkommen min fellow!

Jeg er, som du nok har lagt mærke til, ikke én af dem med de evner, der gør, at maden kommer til at se super fin og smuk ud. Jeg har bare ikke finessen. Så jeg serverer altid min kransekage i 5 ordentlig store stykker – medmindre der er flere end 5, så bliver stykkerne bare skåret over. Hvis du gerne vil prøve kræfter med et kransekage-tårn, så skal du i hvert fald fordoble opskriften, tegne cirkler på bagepapir (hvor cirklerne diameter-mæssigt overlapper hinanden) og så ellers bage og smække tårnet sammen. Du kan måske gætte dig til, at jeg aldrig har fået lavet sådan et tårn 😉 Måske til næste år.


Kransekage, 5-10 personer

300 g marcipan – groft revet

120 g flormelis

1 knsp salt

2 spsk vand

2 spsk hvedemel

Pynt

Glasur: 50 g flormelis + lidt vand

evt 50 g mørk chokolade, gerne 70-75%


Tænd ovnen på 180 grader
. Gør en bageplade med bagepapir klar.


Pisk marcipan, flormelis og salt sammen til det er ensartet i konsistensen
. Pisk derefter vand og hvedemel i. Marcipanmassen vil stadig være ret våd i det.

Del marcipanmassen i 5 stykker og rul hvert stykke ud til en rulle, der er omkring 15 cm lang (du skal nok vaske hænderne for at fjerne det klistrede marcipan en gang imellem – ellers bliver det svært at rulle dem pænt).

Kom rullerne på bagepladen og pres let på siderne af toppen, så du ender med kransekager, der er let “pyramide-formede”.

Bag midt i ovnen i ca. 13 minutter. Kransekagerne skal være let-gyldne, når de tages ud af ovnen.

Lad dem køle af eller stil på køl natten over (hvis du f.eks laver dem dagen før) i en frysepose.


Hvis du bruger chokolade
.

Når kransekagerne er kølige/kolde, smeltes chokoladen. Smør bunden af kransekagerne med chokoladen, vend kransekagerne om på “ryggen” og lad chokoladen størkne.

Følg derefter fremgangsmåden for glasuren nedendunder i “Hvis du ikke bruger chokolade”.


Hvis du ikke bruger chokolade
.

Når kransekagerne er kolde, røres glasuren sammen. Rør flormelis sammen med lidt vand; start med omkring 2-3 tsk vand og tilføj lidt mere ad gangen, hvis der er brug for det.

Glasuren skal være meget tyk; når den rette konsistens er nået, vil glasuren være “hård” at røre.

Kom glasuren i en frysepost, klip et lille hul og pynt kransekagerne med glasur.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.