
Hyldebærsirup
“Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo”
Dette er åbenbart en gammel talemåde, og den skyldes, at hyld altid har været vigtig for os mennesker. Så er det særligt godt for kæresten og jeg, at der gror så mange, mange, mange hyldetræer på vores grund. Vi er nærmest omringet – det er himmelsk!
Jeg har altid været mere interesseret i hyldeblomsterne, for jeg elsker hyldeblomstsaft! Det skyldes nok også, at jeg blev traumatiseret med hyldebærsuppe, som altid (efter min hukommelse) blev serveret efter, vi havde været ude og svømme med fritidshjemmet – hvis der er noget, man ikke har lyst til, så er det en ikke-mættende hyldebærsuppe med tvebark, når man er hundesulten!
Men nu hvor der er hyldebær hængende på grenene lige meget, hvor jeg vender mig, så har jeg besluttet mig for at drage nytte af dette. Så jeg plukkede nogle af de første modne hyldebær i sidste uge, og jeg lavede denne hyldebærsirup. Og nu jeg har nu fundet ud af, hyldebærsirup smager rigtigt godt! Derudover har jeg også læst, at hyldebærsirup, ifølge folkemedicinen her i Danmark og Norden, skulle være særligt godt mod forkølelse – om man prøver at beskytte sig imod det eller blot gerne vil lindre det. Faktisk har nogle få studier vist, at der kunne være noget om snakken, så det er jo også ganske interessant… men tag det kun, hvis du kan tåle og lide smagen af det 😉
Jeg er i øjeblikket i gang med at læse om folkemedicin, og de planter vi har brugt til dette igennem århundreder her i Danmark – det er spændende, underholdende og dybt forbavsende (både i forhold til hvor mange gange de har ramt plet, og hvilke helt vilde blandinger de har fundet på, som jeg ikke andet end kan forestille mig muligvis har taget livet af et par stykker – historie er sgu spændende!).
Og hvis du skulle have lyst til at læse lidt mere “historie”, så er i år mit 10-års jubilæum som veganer (hvis man kan sige det). Jeps, jeg har i år været veganer i 10 år, og det har jeg snakket nærmere om med kvinden bag velverden – læs artiklen lige HER.
Scroll lidt ned og så er opskriften på min hyldebærsirup lige til at blive brugt, og forhåbentligt kan den hjælpe dig mod kommende forkølelser her i efteråret og vinteren. Hyldebærrene er modne nu, så afsted med dig!
Tag 1 tsk ren hyldebærsirup én gang om dagen i maksimum 5 dage. Hold en pause på et par uger, inden du går i gang med en ny omgang. Du kan også bare nøjes med at tage 1 tsk i ny og næ.
obs!
Sørg for primært at plukke klaser med helt sorte/mørkelilla bær, da det er disse, du skal bruge til siruppen. Grønne og andre ikke-modne bær (aka hårde bær) skal ikke bruges!
Hyldebær kan være svagt giftige, hvis de ikke får et opkog og derefter simrer i mindst 20 minutter. Trods denne simretid kan hyldebær for nogle mennesker stadig være uhensigtsmæssige at indtage, da nogle kan være overfølsomme for dem. Så mærk efter på din krop, om hyldebærsiruppen er god for dig eller ej.
Hyldebærsirup, ca. ½ liter
600 g modne hyldebær – minus stilke
½ liter vand
2 kanelstænger á 6 cm
½ tsk tørret ingefær
170 g lys sirup
Kom alle ingredienser i en 1-1½ liter gryde og giv det et opkog. Når det bobler, skrues der ned, så det simrer – lad bærrene simre i 30 minutter.
Sluk for varmen og lad siruppen stå og trække i 1 time. Si bær og kanelstænger fra.
Hæld på skoldet glas (eventuelt rystet med atamon) og lad det køle af til stuetemperatur, stil derefter i køleskab.
Hyldebærsiruppen kan holde sig 2-3 måneder på køl.
Pssst… Du kan også bruge tørrede hyldebær. Så skal du kun bruge 300 gram til denne portion.

