Livsstil,  Sundhed

Madens egenskaber – Depression

Som jeg tidligere har skrevet om, så har jeg angst (1 + 2). Derudover kæmper jeg til tider også med depression – der vandt jeg godt nok i lotteriet! Spøg til side, for både angst og depression er forfærdelige lidelser.

For omkring 2 år siden led jeg meget af angst, depression og søvnmangel – og jeg var ved at blive vanvittig. Jeg var frustreret og dårlig til mode, både fysisk og psykisk.

Så jeg valgte at lede efter en naturligt måde, hvorpå jeg måske kunne få det bedre i forhold til min angst, depression og søvnmangel. Da jeg altid har været interesseret i mad (både at spise det og dets egenskaber), og jeg studerer Ernæring og Sundhed, var det oplagt for mig at undersøge, hvilke egenskaber mad/kosten egentlig kan have.

Min rejse viste sig at være frugtbar: der er en masse om, hvordan mad, kosten og dermed specifikke fødevarer kan hjælpe i forhold til angst, depression og søvnmangel.

Men hvorfor fokuserer jeg egentlig på alle disse tre lidelser – udover at jeg har lidt af dem? Jo, det gør jeg, fordi angst, depression og søvnmangel ofte følges ad. Derudover giver angst/depression ofte søvnmangel og omvendt.

(læs lidt mere om det her, her og her)

OBS: Depression ER en psykisk lidelse, og fødevarer kan derfor i sig selv ikke give depression. Der er dog, som jeg kort kommer ind på, visse næringsstoffer, som er særligt forbundet med depression; her menes der om man får nok. Derfor kan “forbedrende” fødevarer være med til at give dig en følelse af overall forbedring! Men du bliver ikke fri for depressionen på grund af det.

Kost er ikke den eneste tilgang til behandling af depression – og bør heller ikke være det! Dog har jeg valgt at fokusere på kost og næringsstoffer, og jeg kommer derfor ikke ind på alle de andre gode tiltag, man kan gøre (psykolog, medicin, fysisk aktivitet osv). Psykiske sygdomme er komplekse.

 

Hvorfor er det lige disse fødevarer, jeg har valgt?

Tryptophan er en aminosyre, der skal til for, at serotonin kan blive produceret. Serotonin menes at have en stor rolle for ens humør, og om man er i risiko for at få en depression eller ej.

Det menes, at B-vitaminerne også spiller en rolle i forhold til depression, da vitaminerne har en vigtig rolle for produktionen af kemikalierne i hjernen. Fx er B6-vitamin med til at producere serotonin, og en signifikant mangel på vitaminet (hvilket dog er sjældent) kan medføre depression.

 

Ifølge et studie kan for lidt magnesium være skyld i depression – særligt når der er tale om en svær depression. Dette skyldes, at magnesium har en vigtig rolle i beskyttelse af nervecellerne; når der ikke er nok magnesium, kan nervecellerne ikke blive optimalt beskyttet, hvilket kan føre til celledød.

Bare rolig, alle dine celler vil ikke dø, men du kan være i større risiko for at udvikle depression.

 

Fødevarer mod depression og for et bedre humør

Avokado: E-, K-, B2-, B3-, B5- og B6-vitaminer, folat og kalium

Bananer: B6- og C-vitaminer, magnesium og kalium

Broccoli: A-, B2-, B6-, C- og K-vitaminer, folat og magnesium

Græskarkerner: B1-, B2-, B3-, B5-, B6- og E-vitaminer, folat, kobber, jern, magnesium, mangan, kalium, selen, zink og tryptophan

Gulerødder: A-, B6- og K-vitaminer og magnesium

Hasselnødder: B1-, B3-, B5-, B6-, E- og K-vitaminer, folat, calcium, jern, magnesium, mangan, kalium, jern og tryptophan

Havregryn: B1-, B2- og B5-vitaminer, folat, jern, magnesium, mangan, zink og tryptophan

Hørfrø: B1-, B2-, B3-, B5- og B6-vitaminer, folat, calcium, jern, magnesium, kalium, selen, zink og tryptophan

Kartofler: B5-, B6- og C-vitaminer, jern, magnesium, mangan, kalium, zink og tryptophan

Mandler: B1-, B2-, B3-, B6- og E-vitaminer, folat, calcium, jern, magnesium, mangan, kalium, zink og tryptophan

Pistacienødder: A-, B1-, B2-, B6-, E- og K-vitaminer, folat, calcium, jern, magnesium, mangan, kalium, selen, zink og tryptophan

Sesamfrø: B1-, B3-, B6- og E-vitaminer, folat, jern, magnesium, mangan, selen, zink og tryptophan

Solsikkekerner: B1-, B2-, B3-, B5-, B6- og E-vitaminer, folat, jern, magnesium, kalium, selen, zink og tryptophan

Valnødder: B1-, B2- og B6-vitaminer, folat, jern, magnesium, mangan, zink og tryptophan

 

Afslutning på første afsnit

Der vil er i alt 3 afsnit i denne serie:

Depression

Bedre søvn

Angst

 

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at hvis du oplever symptomer på depression, angst og/eller lider af søvnmangel så tag til lægen!

Jeg skriver godt nok om fødevarer, der har et højt indhold af visse næringsstoffer, og som kan have en positiv effekt på depression, angst og/eller søvnmangel – men det er ikke ensbetydende med, at jeg mener, at det er en behandling i sig selv, eller at det kan erstatte eksisterende behandlingsformer!

Jeg vil dog sige, at mad/kosten/livsstil kan være et godt supplement til en begyndende eller eksisterende behandling.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.