Polenta m. mexi-inspirerede sorte bønner & majs
Sommeren er over os – eller det var den i hvert fald indtil i går. I dag er det nok den køligste dag i lang, lang tid. Det er nu meget rart, for selv om jeg er et sommerbarn og elsker sol og varme, så er det også meget rart med lidt kølig vind – for når solen og varmen kommer igen, så bliver jeg endnu mere glad for det! Man må se det positive ved situationen… men jeg kan godt love dig for, at hvis solen og varmen ikke er tilbage og godt på plads igen indenfor de næste to dage, så vanker der 😉
Men nu hvor det er blevet lidt køligere, så er det en god undskyldning til at hive panden frem og tænde for ovnen, for nu skal der laves varmende, farverig og mættende mexi-inspireret mad.
Polenta m. mexi-inspirerede sorte bønner & majs, 4 personer
Polenta
200 g majsgryn
1 liter vand – kogende
1 tsk salt
1 tsk basilikum
2 spsk olivenolie (valgfri)
Mexi-inspirerede sorte bønner
2 rødløg – tynde halvmåne skiver
4 fed hvidløg – presset
2 chili – finthakket
1 spsk olivenolie
480 g sorte bønner, kogt (2 dåser)
2 røde peberfrugter – tynde strimler
2 tsk spidskommen
2 tsk paprika
3 dl vand
Saft fra ½ citron
Salt & peber
Majs
½-1 majskolbe pr. person
hvidløgspulver
paprika
salt
olivenolie
Tænd ovnen på 200 grader. Gør en bageplade med bagepapir klar.
Fold majsenes blade ned og pil de hvide hår af. Pensl majsene med olivenolie, kom lidt salt på og hvidløgpulver samt paprika. Fold bladene op over majsen, så den er “dækket ind” igen.
Bag midt i ovnen i ca. 20 minutter.
Kom majsgrynene i en gryde sammen med salt og basilikum. Hæld det kogende vand over og giv det et opkog. Skru derefter ned for varmen indtil, det lige akkurat simrer/bobler. Sørg for at piske godt i polentaen jævnligt – jo mere du pisker polentaen, jo mere cremet vil den blive.
Lad den simre indtil majsene er færdige.
Imens polentaen simrer, laves de sorte bønner. Steg rødløg, hvidløg og chili i olivenolien til løgene bliver klare, ca. 2-3 minutter. Tilføj de sorte bønner og peberfrugten og steg videre i et par minutter.
Tilføj spidskommen og paprika og rør rundt i det, når det begynder at se ud som om, krydderierne “brænder sig fast” på bunden af panden, tilføjes vandet. Giv det et opkog og lad det simre indtil det meste af vandet er væk, men det stadigvæk er cremet.
Saml
Skær majskernerne af majskolberne.
Kom polentaen på en tallerken. Fordel mexi-bønnerne og majskerner ovenpå. Server med salsa og eventuelt nogle friske salatblade.
Pssst… Hvis du ikke orker at bage majsene i ovnen, så kan du i stedet stege majskernerne sammen med de sorte bønner.
Pssst… Hvis du har meget polenta tilovers, så kan du komme det i en beholder og lave polenta-fritter af det dagen efter. Polentaen vil være fast, men “gummi-agtig”. Pensl med olivenolie og drys lidt salt og peber over. Bag midt i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter.