Hovedret,  Opskrifter

Vegansk Pot pie (reklame)

Regnen slår ned på ruden. Skyerne udenfor er grå, og det bliver langsommere mørkere og mørkere. Stearinlysene lyser stuen op.

Tæpperne er gravet frem og kastes over skuldrene. Der dufter godt af the og kaffe. De tykke sokker varmer fødderne.

Sweaterne er mørke grønne, bordeaux røde og karrygule. Vinterstøvlerne stilles frem. Bladene falder stille og roligt af træerne.

Det er efterår. Det er magisk.

Det er i hvert fald sådan, at efteråret og vinteren er for mig. Mørk, kold, våd, men i den grad også hyggelig, varm og beskyttende.

Og så er der maden – maden og råvarerne gør efteråret endnu mere stemningsfuldt, hyggeligt, varmt og beskyttende. Naturen bugner af de skønneste æbler, pærer, bær og nødder. Grønthandlerne og supermarkederne har igen græskar, persillerødder, pastinakker, knoldselleri og andre bastante og nærende grøntsager. Der er smag og næring.

Det, jeg altid tænker på, når efteråret nærmer sig for til sidst at tage over for sommeren, er, hvor meget jeg har brug for efterårsmad. Mad der er cremet, varmt og krydret med jordens toner.

Det er præcis, hvad en vegansk pot pie er. Det er en cremet tærte med låg af butterdej, der vil varme din sjæl! Denne veganske pot pie er inspireret af den amerikanske comfort food Chicken pot pie – men selvfølgelig er alt her på bloggen dyrevenligt og af ren kærlighed til dyrene og deres liv, så kylling er skiftet ud med det perfekte alternativ: Seitan!

Jeg elsker seitan. Det har et fantastisk bid, og det er helt klart det mest “kødfulde” veganske alternativ. Hvis du savner kødet (eller bare godt kan lide seitan-konsistensen), så er seitan perfekt. Alt efter producenten (du kan også lave dit eget seitan!), så kan seitan være alt mellem gummi-agtig, fast og lidt blødere i det.

Selve tærtefyldet er ligesom tarteletfyld. Jeg ville nok bruge samme fremgangsmåde til tarteletter som til den her tærte; forskellen er bare, at fyldet i denne tærte bliver bagt under et butterdejslåg. Smagen er den samme: der er ikke knald på smagen, men det er alligevel præcist, som det skal være 😉 Og ligesom tarteletter bestemmer du helt selv, hvilke grøntsager der skal i. Har du blomkål, så kom det i – har du lyst til porre i stedet for løg, så følg dit vilde hjerte – vil du gerne have endnu flere kulhydrater, så kom da kartofler i. Du bestemmer helt selv.

Og endnu en gang har jeg været så flink/doven og sørget for, at denne opskrift er super-nem og let at lave.

Og så er den også total 80/90’er-agtig. Prøv lige at se kombinationen i ingredienslisten – nostalgi-trip! Måske er det ret perfekt til sådan en Stranger Things-maraton?


Anyways, så har jeg været så heldig at få tilsendt en natural seitan fra
Edgy Veggie. Det gode ved en natural seitan er, at du kan bruge det til alt. Alt, siger jeg dig – undtagen kage.

Du bestemmer helt selv, hvordan smagen skal være – for selv om seitan tit har fået lidt krydderier, så tager det smage rigtig fint til sig; lidt ligesom tofu. Det er rigtig godt i sandwiches, ovenpå pizza, sprødstegt på panden, svitset i en wok og kastet i en gryderet, for det holder sin fasthed og konsistens.

Selve Edgy Veggies natural seitan er ret fast i konsistensen, tæt på gummi-konsistensen (men denne gang på den gode måde). Den er fuldstændig natural – den smager faktisk ikke rigtig af noget… til at starte med var jeg lidt bekymret for, hvordan retten så ville blive, men jeg synes, at det virkede til, at seitanen sugede godt med smag til sig (så alt endte godt).

Jeg tror ikke, at natural seitan fra Edgy Veggie er kommet ud i butikkerne endnu, men der går vist ikke så lang tid. Indtil det er til at købe, kan du jo bruge en anden seitan. Hvis du ikke har seitan eller ikke kan spise det, så kan du erstatte det med marineret tofu/røget tofu, kikærter eller dine yndlingsbønner.

Du kan selvfølgelig også bare kigge bloggen igennem for efterårs-inspirerede retter med tagsene: efterår, vintermad, hyggemad – eller slå et smut forbi arkivet.


Vegansk Pot pie, 4-6 personer

2 spsk olivenolie

1 løg – finthakket

3 fed hvidløg – presset

3 gulerødder – små/mellemstore tern

175 g majs

150 g grønne ærter

400-500 g seitan

1 dåse kokosmælk

3 spsk gærflager (med top)

1 spsk sojasauce

½ tsk timian

½ tsk rosmarin

1½ grøntsagsbouillon

2½ spsk majsstivelse

evt lidt citronsaft

1 rulle butterdej, 250 g – husk at tjekke at der anvendes margarine og ikke smør

salt&peber


Tænd ovnen på 200 grader
. Tag en bageform (25×35 cm) frem.


Steg
løg og hvidløg i en 1½ liters gryde med olivenolien. Steg ved middelhøj varme i ca. 5 minutter, til løgene bliver bløde.

Tilsæt gulerødder, majs, grønne ærter og seitan – steg videre i 8 minutter.

Kom kokosmælk, gærflager, sojasauce, timian og rosmarin i. Giv det et opkog og lad det derefter simre i 3-5 minutter.

Pisk grøntsagsbouillon og majsstivelse sammen og rør det i gryden. Sørg for at røre godt rundt, så det ikke danner klumper i sovsen.

Når det er blevet mere fast og cremet, slukkes for varmen. Smag til med salt, peber og eventuelt lidt citronsaft.


Fordel fyldet i bageformen
. Du kan enten skære butterdejen ud i passende “portionsfirkanter” og lægge på fyldet – eller du kan lægge den hel på.

Bages lidt over midten i ovnen (så bliver butterdejen dejlig gylden og sprød) i ca. 20 minutter.

Butterdejen skal være gylden og sprød.

For at fuldende 80/90’er temaet kan du servere med gulerodsstave/agurkestave, eventuelt en gulerodsråkost med appelsin og rosiner. Eller du kan gøre det hele lidt mere moderne med en 2010’er salat og avokado. Jeg valgte at gå 50/50 🙂

   Send article as PDF   

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.