Hovedret,  Opskrifter,  Sundt

Ratatouille

Jeg lavede forleden denne ratatouille for børnene i den børnehave, hvor jeg laver mad.

De elskede den!

Jeg vil godt indrømme, at jeg var pænt nervøs for, om de overhovedet gad at smage på den – nogle gange nægter de simpelthen at spise mere end en teskefuld. Men jeg kunne høre ude fra køkkenet, hvordan børnene bare ville have mere – og selv dem som startede med at sige, at dét kunne de i hvert fald ikke lide, faldt pladask for den.

Pyha! Mit hjerte blev let, og jeg blev en kende stolt. Men helt ærligt, den smager kraftedeme mig også bare godt. Så her er den. Den er virkelig nem at lave, den tager omkring 1 time (hvor mindst 45 minutter er ren afslapning med fødderne op), smager guddommeligt og så passer den egentlig bare sig selv. Kan det blive bedre?

Faktisk så kan du lade den stå og simre i 1 time uden at røre rundt i den, hvis varmen er lav nok – hvis du altså har tid og ikke er alt for sulten. Jeg vil mene, at 1 time og 15 minutter er maksimum; den bliver bare meget bedre af at simre i lang tid – 30 minutter er minimum simretid, ved den tilberedningstid har grøntsagerne stadig en del bid.


Jeg serverede den med bulgur til børnene, da jeg lavede den på arbejdet – det var lækkert; men jeg havde mere lyst til polenta derhjemme, for lige nu er polenta bare det bedste i verden. Du kan jo egentlig servere den med præcis det tilbehør, du har lyst til: couscous, bulgur, polenta, pasta, eksempelvis dette brød, hvad du nu engang ønsker dig.

Derudover har jeg serveret en virkelig lækker og helt enkel tomat-avokado salat med feldsalat. Den indeholder præcis det, du læser – i de mængder, som du har lyst til.

For at gøre retten endnu mere “hovedrets-agtig” kan du tilføje en dåse kikærter (240 g) – der er næsten ikke noget mere middelhavs-inspireret end kikærter. Hvis du ikke lige orker kikærter, kan du servere de bedste linser i verden ved siden af – de er bare gode og passer godt til.


Ratatouille
, 4 personer

2 spsk olivenolie

1 løg – finthakket

4 mellemstore gulerødder – små tern

2 peberfrugt – ca. ½x½ cm tern

1 zucchini – ca. ½x½ cm tern

1 tsk frisk timian ELLER 1/4-½ tsk tørret timian

1 spsk balsamico eddike

2-3 tsk grøntsagsbouillonpulver

400 g hakkede tomater

Salt&peber


Steg løget i olivenolien i en højkantet pande ved middelhøj varme
. Lad løgene simre til de bliver bløde, omkring 3-4 minutter.

Tilføj gulerødderne og steg videre i 5 minutter. Tilføj peberfrugt, zucchini og timian og steg videre i 5 minutter.

Tilføj de resterende ingredienser og skru ned til lav varme, så det simrer. Læg et låg over og lad det simre i 45 minutter til 1 time+15 minutter, alt efter hvor bløde du vil have grøntsagerne.

Smag til med salt og peber.

Server med dit ønskede tilbehør.

Bon appétit!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.