Vegansk Paella m. chorizo (reklame)
Skal vi ikke prøve at få så meget af solens stråler og sommerens kraft ud som overhovedet muligt?
Det bliver jo efterår ifølge kalenderen i overmorgen, og ifølge den astrologiske kalender er det om 3 ugers tid; og så ved vi jo godt, hvad der venter.
Så imens solen stadig skinner og er varm, har jeg besluttet mig for at spise lidt mere mad inspireret fra de sydeuropæiske lande. Jeg spiste forleden den lækreste tomat-avokado salat med feldsalat og balsamico glaze, yum hvor var det lækkert – og helt ligetil, hvis du skulle have lyst til at prøve. I dag står jeg så med benene i det spanske køkken – eller skal jeg nærmere skrive: med smagsløgene i det spanske køkken? Bare ignorer mig og min ikke-eksisterende humor 😉
Jeg har været så heldig at få lidt flere produkter sendt fra Edgy Veggie. Jeg takker selvfølgelig ikke nej til at prøve nogle nye veganske alternativer, og jeg vil da altid gerne give ordet videre om disse produkter.
Jeg har denne gang fået deres veganske bud på en chorizo pølse og en helt neutral seitan. I dag bliver den veganske chorizo pølse selvfølgelig anmeldt! Som jeg har forstået det, er chorizoen stadig i gang med at blive justeret og smagt til, så jeg ved ikke, hvordan det endelige produkt bliver. Men der går vist ikke så længe, før den er at finde på supermarkedets hylder.
Konsistensen er ret lækker, da den er lidt grov i det – så den har noget bid. Smagen er også lækker, og den er heldigvis ikke for salt, som nogle veganske alternativer til chorizo pølser kan være! Dog synes jeg, at den er lidt for tør, og den minder derfor ikke rigtig om en kødbaseret chorizo, som jeg husker den: temmelig fed i det. Men jeg tror, at man snildt kan gøre op for det ved at stege den i olivenolie.
Opskriften kan du sagtens lave uden Edgy Veggie chorizo pølsen, hvis det skal være – men de supplerer hinanden godt. Du kan erstatte det med en marineret/røget tofu, eller bare spise paellaen helt som den er.
Selve paellaen er dejlig mild, men er skønt krydret på en ret underspillet måde. Der er ikke knald på alle mulige krydderier, derimod spiller krydderierne godt sammen, men giver plads til, at man også kan smage tomaterne og peberfrugternes naturlige smag. Du kan selvfølgelig altid spice paellaen op med chili og ekstra hvidløg, hvis det er… men på en varm sommerdag, er det rart med noget, der er mildt, men let krydret.
Og det “bedste”? Paellaen passer mere eller mindre sig selv. Du skal bare lige sørge for at komme ingredienserne på panden, og så er det ellers bare om at smide fødderne op på bordet og nyde pausen.
Du behøver ikke en paella pande (som jeg ikke engang vidste fandtes) – men hvis du har sådan én, så er det vel på tide at hive den frem fra loftet. Det, du derimod behøver, er en relativt højkantet pande på 30 cm i diameter.
Rigtig god fornøjelse!
Paella m. chorizo, 4-6 personer
1 liter grøntsagsbouillon, kogende
½-1 tsk saffron
4 spsk olivenolie
2 løg – finthakket
2 peberfrugt – strimlet
3 fed hvidløg
4 dl parboiled ris/arborio ris
1 tsk røget paprika
1 tsk paprika
2 spsk balsamico eddike
1 tsk salt
1 dåse hakkede tomater (400 g)
200 g grønne ærter
60 g oliven
1 pakke Edgy Veggie Chorizo pølser – 1 cm tykke skiver
Tænd ovnen på 200 grader. Gør en bageplade med bagepapir klar. Læg chorizo pølse-skiverne ovenpå – pensl eventuelt med lidt olivenolie.
Rør grøntsagsbouillon og saffron sammen og lad det stå og trække.
Steg løg i 2 spsk olivenolie på panden. Lad det stege ved middelhøj varme i ca. 3-5 minutter, til løgene er bløde. Tilføj peberfrugt og hvidløg og steg videre, indtil peberfrugten er blevet blød og medgørlig; omkring 5-7 minutter.
Tilføj nu ris, begge paprika, balsamico eddike og salt. Sørg for at røre godt rundt, så risene ikke brænder fast i bunden – steg videre i 3-4 minutter.
Rør til sidst de hakkede tomater og bouillonen med saffron i. Rør det hele godt sammen, så der f.eks ikke er ris, der klumper sig sammen. Lad det passe sig selv herfra: skru ned så det simrer uden at koge og rør ikke i det fra nu af.
Lad risene simre i 18-20 minutter.
Kom chorizo pølserne midt i ovnen. Lad pølserne bage i 15-18 minutter, til de er helt sprøde udenpå. Tag ud.
Når risene har simret i 18-20 minutter, tjekkes de lige. Risene bør være møre, og hvis du er heldig, har der dannet sig en skorpe i bunden, som giver en skøn nøddeagtig smag til retten – hvis du er uheldig, er risene brændt på. Sådan er det med spansk mad: det er meget temperamentsfuldt 😉
Hæld ærterne ovenpå risene og læg derefter et låg på panden. Det gør ikke noget, hvis låget ikke dækker panden helt.
Lad risene stå og trække i 5-7 minutter og rør derefter risene sammen med ærterne.
Server med oliven og chorizo pølser ovenpå – og hvis du har lyst til lidt ekstra guf: soltørrede tomater, artiskok og persille.