Vegansk Jul: Appelsin-fennikel salat
Sne!
Kan man få en bedre næsten-start på ugen?
Det er så skønt at se på sneen, der ligger på hustagene. Og endnu skønnere når man ser, de små snefnug der daler ned fra himlen.
Da jeg vågnede i morges, rullede gardinerne op og så på sneen, der lå, dansede jeg rundt i lejligheden, imens jeg råbte til min kæreste: Har du set, at der er sne?!! Og det første, han spurgte mig / konstaterede, var: Så skal du vel ud og gå en tur?
Selvfølgelig skulle jeg da det. Lige så snart jeg får muligheden for at høre sneen knase og (hvis jeg er heldig) knage under mine støvler, så griber jeg chancen. Så ud på en gåtur i sneen med mig.
Da jeg kom hjem, havde jeg lyst til (efter en god kop the) noget frisk. Så det blev til denne salat.
Det er ikke den typiske julesalat med appelsin. Rødkålssalat eller grønkålssalat med appelsin og en eller mere af de følgende: granatæble, nødder, æble og tørret frugt – eller noget a’la det.
Jeg kan rigtig godt lide den typiske julesalat, men jeg vil også gerne prøve noget nyt. Og det nye blev prøvet i dag – med stor succes. Jeg spiste salaten kort tid efter, rødbeder og fennikel kom ud af ovnen, og det gjorde altså noget ekstra. Appelsinerne var dejligt saftige og havde en god blanding mellem sødlig-surt. Perlebyggene gjorde, at der var noget mere at tygge på og lidt ekstra til at sørge for mæthed.. jeg kan bedst lide, når salater er mættende og et måltid i sig selv. Så der skal kunne tygges, og det skal mætte. Jeg vil ikke være sulten igen en time efter. Og mandlerne… ja, de giver jo den lækre smag.
Så du kan sagtens spise den som et måltid… men jeg synes, at der skal serveres en skive brød for at give den der rigtige mæthedsfornemmelse. Hvilket er derfor, at opskriften står som til 4 personer.
Og hvis du nu skulle have lyst til at prøve en ny opskrift på julebordet eller til julefrokosten, så prøv den!
Eller du kan prøve den mega-lækre bagte knoldsellerisalat med grønkål og kandiserede valnødder fra Vegansk til højtider og fest, som er perfekt til julebordet.
Appelsin-fennikel salat, 4 personer
3 appelsiner – skrællet, skåret i skiver
1 stor fennikel – skåret i ½ cm tykke skiver
400 g rødbeder – skrællet, skåret i skiver på langs
2 spsk olivenolie
2 tsk timian
1 spsk balsamicoeddike
1½ dl perlebyg – kogt efter anvisning
2 håndfuld mandler – ristet
Tænd ovnen på 200 grader. Beklæd en bageplade med bagepapir.
Kom fennikelskiverne på den ene halvdel af bagepladen, fordel den ene spsk olivenolie ovenpå og drys med salt og peber.
Kom rødbedeskiverne på den anden halvdel. Fordel den resterende spsk olivenolie og balsamicoeddiken ovenpå og drys med timian, salt og peber.
Bag midt i ovnen i 25 minutter.
Saml salaten, når fennikel og rødbeder er bagt.
Fordel perlebyg nederst på et fad. Læg derefter fennikel og rødbeder ovenpå og til sidst appelsin og mandler.
Så har du en dejlig vintersalat, der ikke er den helt typiske.
Pssst… Salaten kan serveres både kold og lun. Den smager rigtig lækker, når perlebyg, fennikel og rødbeder er lune – men den smager også skøn, når det er køligt.