image featured

Ditte

Categories Livsstil, Sundhed

Vegansk sundhed: B12-vitamin

Velkommen til sjette afsnit af serien: Vegansk Sundhed.

I denne serie vil jeg skrive om den veganske kost i forhold til det ernæringsmæssige, såsom mineraler, vitaminer, proteiner osv.

Serien “Vegansk Sundhed” har jeg valgt at skrive, fordi der er så mange myter – både fra folk som ikke er veganere og veganere selv.

For kan man overhovedet få nok calcium uden mælk?

Kan man få nok protein og det “rigtige protein” fra planter?

Er det helt vildt let at være veganer i forhold til vitaminer og mineraler og alt det andet, vi også skal have?

Der er mange spørgsmål, når man overvejer/vælger at blive veganer eller møder en veganer… og det er derfor jeg har lavet denne serie, så man hurtigt kan få et overblik over, hvad der er sandt, og hvad der er en myte – og selvfølgelig også få fif til, hvor man kan få mest af en given vitamin/mineral/andet næringsstof.


Hvorfor er B12 vigtigt?

B12-vitamin har en visse vigtige roller i kroppen.

Det sørger for at omdanne homocystein til methionin, hvilket er rigtig godt, da for meget homocystein kan øge risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Methionin er derudover vigtigt for dannelsen og vedligeholdelsen af nerverne.

Og så er b12 vigtigt for stofskiftet, da det betydning for omsætningen af fedt og protein.


B12-mangel

Mangel på nok b12-vitamin kan have en visse række alvorlige konsekvenser.

Det kan give blodmangel.

Nerveskader. Når først skaderne er sket, kan de være uoprettelige, hvis du kommer for sent i behandling.

Derudover er b12-mangel også sat i forbindelse med Alzheimers og depression hos ældre.


Kan man så få for meget B12?

Nej, det kan du ikke.

Der er i hvert fald indtil videre ikke blevet påvist negative konsekvenser ved høje doser. Dette skyldes, at b12 er en del af de vandopløselige vitaminer og overskydende b12 skylles altså ud med urinen.


Kan man få nok B12-vitamin på en vegansk kost?

Et mindre dansk studie, der blev udgivet i 2015, undersøgte danske veganeres indtag af vitaminer, mineraler og makronæringsstoffer (kulhydrat, fedt og protein).

Et af de næringsstoffer, som de undersøgte veganere typisk manglede at få nok af, var b12. Så ligesom med selen og jod virker b12-vitamin til at være “problematisk” at få nok af for danske veganere.

Grunden til at det kan være “problematisk” er, tror jeg, at mange gerne vil undgå at skulle tage tilskud + der er lidt for mange “woo-woo” tendenser i veganske kredse. Jeg har efterhånden stødt en del gange på følgende udtalelser:

1) Siden b12-vitamin findes i jorden, så kan man da bare lade være med at vaske jorden af.

2) B12-vitamin findes i visse veganske fødevarer, såsom visse alger og gærflager.

Please! Lad være med at følge eller tro på sådanne udtalelser.


Her er grundene til, at du ikke skal tro på de udtalelser:

1) Lad os få det helt på det rene: vask jord af alle dine grøntsager. For det første er det ikke engang sikkert, at det b12, der måske er tilstede i jorden, overhovedet er brugbart for mennesker. For sagen er den, at ikke al b12 kan bruges af mennesker.

For det andet så risikerer du bare at få en masse skadelige bakterier og snyltere indenbords, hvis du ikke fjerner jord fra grøntsagerne. Du har vel ikke lyst til at have besøg af en bændelorm, vel?


2) B12-vitamin skal være være ‘aktivt’, førend at vi mennesker kan have gavn af det. I visse veganske fødevarer er der b12, men det er ikke aktivt, og kroppen kan derfor ikke optage det b12, der er tilstede.

Det er super ærgerligt, men ja, sådan er det nu engang. Så lad være med at spise disse fødevarer for at få b12 – spis kun veganske produkter, der har fået tilsat b12-vitamin, såsom f.eks visse yoghurt mælk.


Og så er det bare sådan, at når du vælger at blive og være veganer, så bliver du nødt til at tage b12-vitamin tilskud (samt d-vitamin). Du kan ikke komme uden om det. Og ja, der er mange, som siger, at de ikke har taget tilskud i mange år, og de lider ikke af for lidt b12. Lad mig gøre det meget klart: de mennesker kan være heldige, at de har et stort “lager” af b12, som kroppen er rigtig god til at bruge igen og igen, men sådan et lager kan godt på en meget kort periode blive tømt, og så er der ikke langt fra at have nok b12 til at have for lidt til at have mangel på det!


Pssst…
nogle gange findes brugbar b12 i plantebaserede fødevarer. Det er særligt i asien, at man har set, at miso og tempeh har indeholdt b12. Og hvordan kan det så være?

Tjo, man mener, at det skyldes, at det er fordi, hygiejnen ikke er speciel god, så disse fødevarer er blevet kontamineret. Lige så snart misoen og tempeh’en fremstilles med fokus på hygiejne, forsvinder b12 fra disse fødevarer.

Jeg kan huske, at jeg læste det i en lærebog på studiet og fandt det virkelig interessant og spændende! Så jeg skrev til forfatteren og fik så det her svar 🙂

Så spis b12-vitamin i pilleform!


Behov

Kvinde 18-60 år: 2 mikrogram b12-vitamin dagligt

Mand 18-60 år: 2 mikrogram b12-vitamin dagligt


Fordi du ikke kan få b12-vitamin fra nogle planter, vil jeg anbefale én ting:

Spis B12-vitamin i pilleform. Dette er essentielt!

Du kan også supplere pillen med veganske produkter, der har fået tilføjet b12-vitamin.


Jeg håber, du har fået svar på nogle af de spørgsmål eller tanker, du kan have haft omkring en vegansk kost og jod – hvis ikke? Så læg en kommentar 🙂

Første afsnit: Calcium

Andet afsnit: Jern

Tredje afsnit: Zink

Fjerde afsnit: Selen

Femte afsnit: Jod

www.pdf24.org    Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.