Livsstil,  Opskrifter,  Personligt,  Snack,  Sundhed,  Tilbehør

Fysisk aktivitet & træningssnack

Jeg vil gerne gøre det klart med det samme, at jeg ikke er en total fitness-person 😉

Men det betyder jo ikke, at jeg ikke har viden om træning og sportsernæring… men i stedet for at skrive en masse omkring fysisk aktivitet og sportsernæring ud fra al den viden, som eksisterer, så vil jeg i det her indlæg skrive om, hvorfor fysisk aktivitet er vigtigt fra mit synspunkt, hvordan jeg er fysisk aktiv, og hvad jeg elsker at spise efter en hård omgang træning.


Jeg er ikke i superform (what?!). Så kom sandheden for dagen…

Jeg har da et godt nok kondital, jeg er stærk nok, og min smidighed og balance er i tip-top form. Hvilket egentlig er det vigtigste, når det handler om at være sund og rask nok til langt ind i alderdommen.

For en sund krop betyder ikke, at du skal have en sixpack, kunne løbe 10 km på ingen tid og løfte 100 kg. Det kan være en del af en sund krop (og kudos til dig, hvis du har og kan al det!!), men vigtigst af alt er, at du og din krop kan fungere optimalt i løbet af hverdagen.

Du og din krop skal være i god nok form til at gå op på 5 sal uden at gå død på halvvejen.

Du og din krop skal også kunne løfte indkøbsvarerne hele vejen hjem. Selv om et 10 kg indkøb godt kan kræve nogle pauser undervejs..

Du og din krop skal føle sig frisk og fyldt med energi.

Du og din krop skal kunne rejse fra stolen uden at skulle tage fat i armlænene eller bordet for at kunne komme op på fødderne.


Men i sidste ende er det lige meget hvor du er/ikke er på vejen til et godt og langt liv med en sund og rask krop, for din krop kan altid få det bedre!

Med det mener jeg ikke, at du altid skal stile efter at blive bedre og bedre og bedre – især ikke hvis det giver dig stress! Derimod mener jeg, at din krop er utrolig stærk, og der er altid mulighed for, at din krop kan forbedre sig.

Du kan få et bedre kondital.

Du kan blive stærkere.

Du kan blive mere smidig.

Du kan få en bedre balance.

Det, jeg selv gør og laver i løbet af min dag for at gøre mig selv og min krop glad og fyldt med velvære, er:

Yoga. Jeg elsker seriøst yoga… og det skyldes, at jeg på egen krop har oplevet en kæmpe forandring – især i forhold til mit mentale og psykiske velvære.

Jeg har tidligere skrevet om mine oplevelser med angst, og her har yoga givet mig fantastiske redskaber og selvindsigt, så jeg bedre kan håndtere min angst. Samtidig har jeg også lært at kunne håndtere min depression og stress.

Yoga er helt klart det, som jeg laver allermest – tja, sådan omtrent 6 gange om ugen 1 time ad gangen. Man kan vist godt sige, at jeg er hooked!

Hvis du nogensinde møder mig (eller bare skriver til mig) omkring yoga, så vær klar til en passioneret samtale med mig 😉

(Jep, det er mig på billedet: med helt almindelig tøj på, stuen er ikke blevet gjort “yoga-lækker”, og billedet er ikke perfekt taget. Men det er helt i orden, det har jeg nemlig lært fra yoga!)


Gåture
. Ligesom yoga elsker jeg gåture. Måske fordi der er mange af de samme elementer: det kan være meditativt, det giver ro, kroppen røres på en ‘blid’ måde. (hverken yoga eller gåture behøver at føles specielt blidt..)

Jeg har altid elsket at gå. Jo mere jeg kan være ude i naturen, desto gladere bliver jeg.


Cykle.
Det perfekte transportmiddel. Jeg er i forhold til offentlige transport mega-nærig, og derfor cykler jeg i al slags vind og vejr. Men cykling er også perfekt, når man gerne vil ud i naturen. Om sommeren cykler jeg tit længere ture (gerne med pakket picnic), tager nogle pauser undervejs og fortsætter så igen.


Diverse.
Og så er der alt det andet, jeg i løbet af ugen/måneden også laver. Jeg besøger fitness centret omkring 2 gange om ugen, hvor jeg styrketræner og prøver at komme i gang med at løbe (for 20. gang).

Derudover spiller jeg badminton en gang om ugen sammen med min kæreste og hans familie, hvilket er super-hyggeligt. Normalt er jeg ikke en crazy konkurrencemenneske, men til tider skyller “den aggressive vinder” indover mig, når vi spiller, og jeg går helt amok. Selvfølgelig ikke noget med at være aggressiv overfor min medspiller og modstandere, men mere at jeg simpelthen vil vinde… og gerne med nogle høje udbrud undervejs. Måske en anelse irriterende for alle de andre, som er på de forskellige badmintonbaner? 😉


Nå, men nu er det altså tid til en opskrift på en lækker træningssnack.

De her linser er perfekte til alt. Om det er som snack, i en salat eller til hovedretten.

Hvis du har en rest linser, så lav dem her. Jeg er selv blevet så vild med de her linser, at jeg altid laver dobbelt op, når jeg skal bruge nogle i en opskrift. På den måde har jeg altid linser, hvilket også gør madlavning så meget nemmere og hurtigere.

Så hvis du ikke allerede gør det, så lav dobbelt op på linser, når du alligevel er i gang 🙂


Træningssnack: cremede, umami-linser

2½ dl beluga/grønne linser

7 dl vand

3 fed hvidløg – presset

3 laurbærblade

3 spsk gærflager (også kaldet nutritional yeast – ikke almindelig gær!)

1-2 tsk grøntsagsbouillonpulver

1 spsk balsamicoeddike

2 spsk olivenolie


Kog linserne i en gryde med vandet, hvidløg og laurbærblade.

Giv det et opkog og lad det simre, til linserne er møre. Si vandet fra.

I en skål røres linser og de resterende ingredienser sammen.

Ta-daaaa! Så har du en hurtig snack til før eller efter træningen – det er perfekt til efter en god omgang styrketræning.

Derudover er linserne også bare rigtig gode, når lækkersulten melder sig sent på eftermiddagen.


Pssst…
Jeg vil kun opfordre dig til at blande linserne sammen med nogle grøntsager (hakkede eller revet). Så giver det lidt mere fylde og friskhed. Jeg kan personligt godt bare spise linserne, som de er – men det er også meget rart med noget frisk til at bryde den fyldige smag og den cremede konsistens.


Pssst…
Du kan sagtens lade være med at tilføje olivenolien – især hvis du har et andet fedt/cremet element, såsom avokado. Mums!


Pssst…
Gærflager kan købe hos helsekosten eller online.

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.