Veganske doughnuts: Apple fritters
Jeg har lavet en liste over, hvad jeg rigtig gerne vil lave og spise i løbet af efteråret – veganske doughnuts er en af dem! Man kan vel kalde det en inspirationsliste, og i den indgår derfor: Apple fritters!
Jeg har i nogle år haft mine øjne på netop den her dessert, men af en eller anden grund er det først nu, jeg har fået prøvet den af. Jeg beskylder følgende tre ting for at være grunden til det: gærdej + ælte æbler ind i dejen + dybstegning.
Det sjove er jo bare, at når jeg endelig kommer i gang med et “frygtet” projekt, så indser jeg hver evigt eneste gang, at det jo ikke var så slemt alligevel.
Og det er altså ikke slemt at lave apple fritters! Det er i bund og grund bare en slags doughnuts, hvor æbletern er æltet ind i, som derefter er dyppet i glasur.
Det er ren snask, og det er ren efterår i 6 bidder 😉
Hvis du skulle have lyst til at gå helt amok i doughnuts, kan du også lave en dækket med chokolade, oreos/sprinkles eller med æblemost!
Apple fritters, 8 stk
1 dl lun plantemælk
25 g gær
50 g sukker
½ tsk salt
1½ tsk kanel
½ tsk kardemomme
½ tsk ingefær
60 g æblemos
ca. 250 g hvedemel
1 stort syrlig-sødt æble (f.eks gråsten) – i små tern
ca. ½ liter neutral olie – til stegning
Glasur
100 g flormelis
vand
Rør plantemælk og gær sammen. Når gæret er udrørt, røres 50 g af melet samt sukker, salt, krydderier og æblemos i.
Tilføj det resterende mel i lidt ad gangen. Dejen skal være fast og elastisk, men må gerne være en smule fugtig.
Lad dejen hæve i 1 time.
Når dejen er færdighævet, æltes æbleternerne ind i. Form dejen til 8 aflange, flade boller.
Varm olien op i en højkantet pande. Når olien er varm nok – det er den, når en smule dej kommer hurtigt og boblende op til overfladen – steges 2-3 apple fritters ad gangen.
De skal steges til, de er gyldne. Dryp af på en tallerken med køkkenrulle.
Lad apple fritters’ene køle af.
Rør flormelis sammen med vandet. Glasuren skal være flydende nok til, at det løber af; men at det meste stadig sidder på.
Stil på en tallerken til glasuren er stivnet.
Servér!