
Apple cider doughnuts
Aaaah, efterår!
Indtil videre har vi jo haft den skønneste september, som har været utrolig varm. Herhjemme tror forårsblomsterne i hvert fald, at det er ved at være forår, så grønne blade pibler op af jorden i vores højbed.
Men oktober har allerede vist sig fra sin bedste side: faldne blade, mørke skyer og (lidt) regn. Det ser endda ud til, at det vil fortsætte, så jeg gør mig klar til efterår. Det første efterår her på gården!
I morgen har jeg tænkt mig at pynte op foran hoveddøren med græskar (og lidt flere græskar, og lidt flere endnu). Jeg har også tænkt mig at finde min indre Martha Stewart frem og lave en efterårskrans til hoveddøren.
Men vigtigst af alt har jeg lyst til at bage, koge og stege. I dag står det i det bedste tegn, nemlig doughnuts!
(jeg ved godt, at den sætning overhovedet ikke giver mening)
Jeg elsker(!) doughnuts, det er ærlig talt noget af det bedste, jeg ved. Og de her er nogle, som jeg i et par år har haft lyst til at lave, for de lyder lækre, og de ser lækre ud – hvem har ikke lyst til noget dybstegt vendt i krydret sukker?
Apple cider doughnuts er lavet med æblemost – og æblemost er en essentiel del af efteråret! Dejen er krydret med både kanel, muskatnød og kardemomme, så dejen dufter himmelsk, både når den æltes og bagefter steges på panden. Til sidst bliver de vendt i krydret sukker med mere kanel, ingefær og allehånde.
Seriøst, du kan mærke efter én bid, hvordan du bliver viklet ind i sweaters, tykke sokker, kopper med te og visne blade!
Du kan finde flere veganske doughnuts lige HER.
Men hvis du mest af alt har brug for dem her, så finder du opskriften lige nedenunder 🙂
Apple cider doughnuts, 12 stk
3½ dl æblemost
1 dl plantemælk
75 g plantesmør – smeltet
25 g gær
100 g brun farin
1½ tsk kanel
½ tsk kardemomme
1/4 tsk stødt/revet muskatnød
1 tsk vaniljesukker
½ tsk salt
ca. 400 g hvedemel
½ liter neutral olie – til stegning
Krydret sukker
100 g rørsukker
1½ tsk kanel
½ tsk ingefær
1/4 tsk allehånde
Start med at reducere æblemosten. Giv æblemosten et opkog og lad den simre, til der er 1½ dl tilbage – det tager omkring 10 minutter. Hvis du kommer til at reducere den for meget, hælder du bare den manglende mængde op med ikke-reduceret æblemost.
Pisk æblemost, plantemælk og plantesmør sammen. Når det er fingervarmt, piskes gæret i.
Tilføj farin, krydderier, vaniljesukker og salt samt halvdelen af hvedemelet – pisk til det er cremet.
Rør det resterende hvedemel i. Ælt dejen til den er glat og smidig. Dejen må gerne føles en smule fugtig.
Lad dejen hæve i 1 time.
Skær dejen ud i 12 lige store stykker. Ælt stykkerne og rul dem ud til de er cirkelformede og omkring 1 cm høje.
Prik et hul ud i midten af hvert dejcirkel med hovedet på en flaske – gem endelig de udstikkede kugler, dem kan du også stege og spise!
Lad doughnutsene efterhæve i 1 time.
Rør ingredienserne til det krydrede sukker sammen. Kom sukkeret i en dyb tallerken og stil tæt på, hvor du arbejder.
Gør to tallerkener klar. Læg køkkenrulle på den ene af tallerkenerne.
Varm den neutral olie op i en pande (ca. 24 cm diameter). Test om olien er varm nok ved at komme lidt dej i olien – hvis det straks popper op til overfladen, og der er små bobler rundt om, er olien klar.
Steg 2-3 doughnuts ad gangen i ca. 45 sekunder på hver siden – du vil se, at siderne vil blive mere mørkegyldne.
Dryp doughnutsene af på tallerkenen med køkkenrullen og vend dem straks i det krydrede sukker. Pres gerne doughnutsene let ned i sukkeret, så det har lettere ved at sætte sig fast. Stil til side på den anden tallerken uden køkkenrulle.
Fortsæt med denne fremgangsmåde til alle doughnuts er færdigstegte/kogte.
Lav en stor kande te (eller kaffe, jeg ved, at I findes derude) og guf apple cider doughnuts i dig!
Pssst… Lav dejen dagen før, så er noget af arbejdet i hvert fald gjort 🙂
Kom 12 gram gær i stedet for 25 gram. Følg derefter fremgangsmåden.

