Opskrifter,  Sødt

Græskar scones m. chokolade ganache

Jeg bestod min køreprøve!

Nu må jeg officielt køre bil – helt alene! Det kommer selvfølgelig ikke til at ske lige med det samme, for jeg vil hellere have en dygtig bilist ved min side (aka kæresten), så han lige kan hjælpe mig, hvis der skulle opstå noget.

Men altså: woohoo og rejehop! Jeg har (midlertidigt) kørekort, og nu er jeg så klar til at flytte på landet. Jeg bestod endda i første forsøg – hvilket jeg slet ikke havde forestillet mig. Men jeg havde også en super-venlig prøvesagkyndig, der fik mig til at slappe af.

Det blev selvfølgelig fejret med Gingerbread kaffe fra Starbucks. Jeg kan lige så godt sige det med det samme: jeg er inkarneret the-drikker, men jeg synes Starbucks’ kaffe lyder så lækker, så jeg har prøvet (2 gange nu), men det eneste jeg kunne smage var kaffe… ikke lækkert. Kæresten kunne derimod blære sig med, at hans kaffe smagte af peberkage/pepparkakor. Jeg holder mig bare til deres veganiserede udgave af den varme chokolade.

Derefter blev det fejret med endnu mere drikkelse fra The Mad Hatter: Bobble tea. Det er altid godt. Denne gang assam the med ingefær og citron-bobler. Mmmmm…

Og så! Blev det endeligt fejret med de her græskar scones, da jeg kom hjem. Lige så snart vi var indenfor, smed jeg alle tingene og gik direkte i køkkenet for at lave de her dejligt bløde, saftige og krydrede scones. De er meget “julede” i smagen på grund af kanel, ingefær, nelliker og kardemomme – der er blevet skruet lidt op for det krydrede, men det passer så godt til! Og fordi chokolade mere eller mindre altid er godt – især sammen med græskarbagværk – lavede jeg også en omgang chokolade ganache til. Planen var faktisk glasur, som jeg også kan forestille mig vil være rigtig lækkert… det vil nok give den krydrede smag mere pizzazz. Så prøv det – det vil jeg i hvert fald gøre næste gang, jeg laver de her labre scones.

Hvis du ikke allerede har bagt græskar liggende, så skal omkring et kvart græskar bages (det står i fremgangsmåden). Den rå vægt skal være ca. 190 gram, og efter bagning vil den være nede omkring 115 gram, som er det, du skal bruge til opskriften. Så der er heldigvis ikke så meget spild – og du kan jo bare bage et halvt/helt græskar ad gangen i stedet for og lave andre græskar lækkerier fra bloggen 🙂


Græskar scones m. chokolade ganache, 8 stk

1 kvart hokkaido græskar, ca. 190 g – rå vægt, skrællet og kerner fjernet ELLER 115 g bagt græskar

115 g plantesmør

75 g brun farin

1½ tsk kanel

1 tsk stødt ingefær

½ tsk stødte nelliker

1/4 tsk kardemomme

½ tsk salt

1½ tsk vaniljesukker

255 g hvedemel (jeg brugte Finax stenkværnet)

1½ tsk bagepulver

½ tsk natron

Chokolade ganache

30 g mørk chokolade (jeg brugte 70%)

5-6 spsk plantemælk

evt ½ tsk vaniljesukker


Tænd ovnen på 200 grader (alm) og gør en bageplade klar med bagepapir
. Skær græskarret ud i små tern og læg det på bagepladen, drys en smule salt over. Dæk med sølvpapir.

Bag midt i ovnen i ca. 30 minutter, eller til græskarret føles mørt. Stil til side. Lad ovnen være tændt.


Pisk plantesmør, brun farin og krydderier sammen
. Når det er cremet, blendes 115 g af græskarret i – blend til det er helt cremet. Det gør ikke noget, hvis plantesmør-blandingen smelter.

Rør hvedemel, bagepulver og natron i. Dejen skal føles lidt fugtig, men den skal kunne formes let uden at klistre.

Læg dejen ovenpå et stykke bagepapir med lidt mel, der passer til en bageplade. Kom lidt mel ovenpå dejen og pres den let ned og form den til en cirkel, der er omkring 20 cm i diameter.

Skær dejen ud i 8 trekanter og spred trekanterne fra hinanden, så der er mindst 2 cm mellem hver trekant. Pensl med lidt plantemælk.

Bag midt i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter. Scones’ene skal føles bløde, men faste – lav eventuelt “kniv-testen”.

Lad scones’ene køle af.


Lav chokolade ganachen imens scones’ene køler af
. Bræk chokoladen i mindre stykker og kom den i en skål, der kan tåle mikroovn, sammen med plantemælken.

Giv skålen omkring 30 sekunder ved højeste varme. Rør rundt – giv kun chokoladen mere tid i mikroovnen, hvis der er store klumper af chokolade. Den varme plantemælk bør hurtigt få chokoladen til at smelte.

Du kan også lave chokoladen over vandbad i stedet for.

Lad ganachen køle af til den er lun. Kom i en frysepose/sprøjtepose med et lille hul og sprøjt over scones’ene. Lad chokoladen ‘størkne’ lidt.

Server!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.