image featured

Ditte

Categories Opskrifter, Sødt

Veganske Luksus Romkugler

Åh, romkugler!

Jeg har i størstedelen af mit liv spist min del af romkugler… og det er ikke bare noget, jeg skriver for at skrive det. Mig og romkugler har fulgt hinanden fra, jeg var helt lille til i dag – og jeg regner med til langt, langt ind i fremtiden.

Vi havde en periode, hvor vi ikke rigtig sås, eller… jeg så romkuglen ligge i bagerens vindue, men jeg lod mig ikke friste og gik forbi med tænderne løbende i vand. Romkuglen var jo ikke vegansk! Ak, at blive affærdiget på grund af det 😉

Det var triste tider. Især fordi jeg på et tidspunkt spiste en romkugle hver søndag.

Jeg har vel efterhånden skrevet et par gange om, hvor kageglad jeg er? I hvert fald ved du det nu: jeg er kageglad; jeg er kage-afhængig; jeg er kage-fanatiker.

Tilbage til fortællingen. Jeg havde som sagt en periode, hvor jeg ikke spiste romkugler. Men fordi jeg elsker kager, så ville jeg ikke finde mig i det: jeg ville have mine romkugler!

Da jeg fandt ud af, hvor lette de var at lave, var jeg i himlen. Det kræver selvfølgelig lidt arbejde, hvis man ikke lige har 400 gram kagerester liggende (hvilket jeg sjældent har) – men det er et arbejde, som vil blive rigeligt belønnet!

Jeg elskede bagerens romkugler, da jeg spiste den. Men de her romkugler slår dem helt ud af galaksen.

Romkuglerne er snaskede; de smager af chokolade; og de er fyldt med marcipan! Mums 🙂


Luksus Romkugler, 10 stk

400 g kagerester

100 g marcipan – kold, groft revet

2 spsk hindbærmarmelade eller solbærmarmelade

50 g mørk chokolade – smeltet

2 spsk kakao

3-5 spsk romessens

Kokosmel – til at vende romkuglerne i


Hvis du allerede har kagerester liggende, så brug dem! Ellers så lav en kage og lad den køle helt af – her er en oversigt over
søde sager, som er at finde på hjemmesiden. Så er det bare om at vælge en kage.

Smuldr kagen mellem fingrene i en medium-stor skål. Det skal bare smuldres, så kagen bliver til mindre stykker, der er lette at piske.

 Tag fat i en el-pisker og pisk kage-smulder sammen med resten af ingredienserne – start med 3 spsk romessens, hvis du er usikker på, hvor meget det vil komme til at smage af rom; jeg plejer selv at putte 4-5 spsk romessens i. Pisk indtil det bliver til en jævn, sammenhængende “dej”. Det skal føles let klistret, være nemt at forme og have nemt ved at holde formen.

Hvis du er ligesom mig og simpelthen elsker romsmagen i romkugler, så “ælt” et par flere spiseske romessens i “dejen”. Brug hænderne til at arbejde romessensen ind – dejen vil nemlig blive ret bastant, når det hele er blevet pisket sammen.


Lad “dejen” stå på køl i en timer.

Du skal bruge lidt over 1 spsk “dej” til hver romkugle: form til kugler.

Vend kuglerne i en tallerken med kokosmel.

Så er de bedste romkugler i galaksen klar til at blive spist 🙂


Pssst…
Hvis du ikke har en el-pisker (eller en som er god nok), så kan du bruge en foodprocessor med dejkrog. Hvis du heller ikke har en foodprocessor, så kan romkuglerne sagtens laves med håndkraft. Sørg blot for at smuldre kageresterne til så små stykker som muligt og brug en stærk ske til at røre det hele sammen med.

Pssst… Hvis du ikke har kagerester liggende, så kan du lave en af kagerne herfra bloggen, som du finder her – kig under søde sager. Jeg vil anbefale at lave en helt almindelig kagedej, som f.eks battenberg kage (bare en af kagedejene, du behøver ikke at lave helt kagen), brombær muffins (eventuelt uden brombær) eller cupcakes 🙂

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.