Livsstil,  Sundhed

Kræft – spiller kosten en rolle?

Så er det tid til ernæringsvidenskab på en letforståelig måde.

Da jeg læser Ernæring og Sundhed er det måske ikke så underligt, at jeg interesserer mig for mad, kosten og sygdomme – og derfor er jeg gået i gang med at skrive en serie, der vil handle om sygdomme og kosten (selvfølgelig med udgangspunkt i en vegansk kost).

Denne gang er det kræft og kosten.


Ifølge Kræftens Bekæmpelse levede 245.655 danskere med diagnosen kræft i 2014 (dette var personer, som både var i behandling; som gik til kontrol; og som var blevet erklæret raske) – gennemsnitligt får 34% af mænd og 31% af kvinder under 75 år kræft i Danmark.

Det værste af det hele? Antallet af kræfttilfælde stiger.

Det kan der være mange grunde til, men en af de største er vores livsstil.

Det er vigtigt for mig at gøre opmærksom på, at kræft kan ramme alle. Så selv om jeg skriver om livsstil, som værende en af de største faktorer, så betyder det desværre ikke, at en “perfekt” livsstil vil beskytte dig mod kræft.


Hvad har kræft og veganisme at gøre med hinanden?

Generelt beskytter en plantebaseret kost (dette er både vegetarisk og vegansk) bedre mod kræft end en kost med kød.

Det er selvfølgelig noget af en påstand, men der er efterhånden mange studier, som bakker op om, at en grøn(nere) kost simpelthen er bedre, når man kigger på risikoen for at udvikle kræft.


Ifølge dette studie kan en vegansk kost i høj grad beskytte mod kræft – og det er alle former for kræft!

Hvordan kan det være?

Generelt lever veganere sundere (der er selvfølgelig også usunde veganere).

De er mere fysisk aktive.

De spiser en kost fyldt med kostfibre, fuldkorn, grøntsager og bælgfrugter (bønner, linser og kikærter).


Men hvordan beskytter den her levemåde mod kræft?

Kostfibre: De her vidundere sørger for, at din tarm fungerer optimalt – hvis du altså får nok, som er mindst 25-35 gram om dagen.

Når din tarm fungerer optimalt, sørger den for, at du kan komme af med affaldsstoffer, såsom tungmetaller, overskydende kolesterol og østrogen. Så når du sørger for at få nok kostfibre, som der findes masser af i grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter, så mindsker du risikoen for både tarmkræft.


Fedt
: Er godt når du ikke får for meget, for så kan risikoen for prostata- og brystkræft øges (hormonbetingede kræftformer) – men hvorfor?

Fedt har en vigtig rolle i hormonproduktionen, og derfor er det vigtigt at få nok, så hormonerne fungerer optimalt; men når du får for meget fedt, kan du risikere at få for mange østrogener i blodet (som kan øge risikoen for brystkræft).

Det er særligt fedt fra kød, der kan øge risikoen for kræft – hvordan har man fundet ud af det? Studier fra både England og Tyskland har vist, at vegetarer var omkring 40% mindre tilbøjelige til at udvikle kræft i forhold til kødspisere. Og ikke nok med det så kan fedtet fra kød også øge hormonproduktionen, som dermed kan øge risikoen for prostatakræft.


Vegansk kost er fyldt med “kræft-bekæmpere”

Hvis du sørger for at få en masse grøntsager, frugter, bønner og moderat med nødder indenbords, så får du også en masse antioxidanter og phytoøstrogener med i købet.


Antioxidanter:
Antioxidanter er nogle stoffer, der hindrer for meget oxidation i kroppen. Oxidation er en naturlig del af livet, det sker hele tiden i kroppen – men hvis du ikke får nok antioxidanter ind, så kan der ske for meget oxidation i kroppen, og dét er ikke godt.

Oxidation ødelægger cellerne, og når cellerne bliver ødelagt, kan det ske, at en celle begynder at mutere sig – og så kan du have starten på en kræftcelle.

Så antioxidanter er supergode til at sørge for en god balance af oxidanter i kroppen – hvis det vel at mærke er naturlige antioxidanter. Lad være med at begynde at tage høje doser af antioxidanter såsom A- og E-vitamin på piller, for de vil ikke hjælpe (og nogle studier har endda vist at for meget kunstigt E-vitamin øger risikoen for kræft).

Phytoøstrogener: Hvad er det?? Det er ikke ligefrem det, vi læser allermest om i medierne – desværre.

Phytoøstrogener findes blandt andet i bælgfrugter og grøntsager – og som du måske kan læse af navnet, så indeholder det østrogen.

Men det er en svag form for østrogen, og de har den fantastiske egenskab, at de sætter sig fast på de receptorer, der gør, at østrogen kan komme ind i cellerne. På den måde nedsætter phytoøstrogener østrogens effekt, hvis der er for meget af det i blodet = phytoøstrogener nedsætter risikoen for kræft.


Et studie lavet om phytoøstrogener og lungekræft viste, at jo flere phytoøstrogener man spiser, jo lavere er risikoen for at udvikle lungekræft – helt op til 46% mindre risiko!


Faktisk viste et studie fra Holland, at det er ligegyldigt hvilke slags grøntsager, du spiser – når du spiser en masse grøntsager, så nedsættes risikoen for kræft.


Så en plantebaseret kost kan virkelig gøre meget for dit liv og din sundhed – hvis du vel og mærke sørger for at spise en masse grøntsager, nok med frugt, en masse fuldkorn og bælgefrugter og moderat med fedt, gerne i form af nødder.


Det er virkelig vigtigt for mig at skrive, at du ikke skal blive besat af vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i kosten – det vigtigste er, at du gør dit bedste!

Spis varieret og rør dig – så skal du nok kunne mærke en fantastisk forskel og blive glad på grund af det!

   Send article as PDF   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.