
Gudindens Grønkålssalat
Det her er en rigtig efterårssalat!
Den er fyldt med blommer, græskar, grønkål, æbler og en masse andet godt. Udover at den smager fantastisk, så er den samtidig fyldt med en masse vitaminer og mineraler. Hvis du vil se, hvor meget af de forskellige vitaminer og mineraler du får – og selvfølgelig hvor meget du skal spise af salaten for at få det – så rul ned til mit pssst…
Nok om det, tilbage til maden!
Den her salat er fantastisk: den mætter, den smager rigtig godt, og den består af sæsonens råvarer.
Jeg kom egentlig på opskriften, da jeg havde køleskabet og køkkenet fyldt med de ingredienser, der er i opskriften. Og det tror jeg, at der er mange af os, som kan genkende: køleskab og køkken er fyldt med en masse forskellige råvarer, og så er det letteste (og ofte også det bedste) at lave en masse af det på en gang og til sidst samle det i en ret; om det så er en gryderet, bagt i et fad i ovnen eller samlet som en salat.
Sådan laver jeg faktisk rigtig tit mad. Det, bedste jeg ved, er så lidt opvask som muligt!
Derfor er noget af det bedste, jeg ved, også at spise mad fra en skål (hvilket denne salat egner sig fantastisk til!). For der er simpelthen noget skønt, hyggeligt og helt nede på jorden ved at spise mad fra en skål. Måske er det, at man kan holde om skålen helt oppe til næse og mund, så man rigtig kan indsnuse de skønne dufte i sig?
Gudindens Grønkålssalat
3 rødløg – i kvarte
½ mellemstort græskar (hokaido, butternut, kabocha) – i medium tern
2 spsk olivenolie
5 blommer (ca. ½ kg med sten) – udstenet, i halve
150 g mandler
100 g perlebyg
100 g perlespelt
250 g grønne bønner – halveret hvis de er lange
2 tsk olivenolie
1 spsk balsamicoeddike
3 fed hvidløg – presset
300 g grønkål – stilkene fjernet, finthakket
3 æbler – i tynde både
Salt & peber
Rødløg, græskar, blommer og mandler
Varm ovnen til 200 grader.
Tag to bageplader frem og kom bagepapir på begge.
På den ene bageplade blandes løg og græskar sammen med de 2 spsk olivenolie og salt. Fordel blandingen på den ene halvdel af bagepladen – på den anden halvdel af bagepladen fordeles de halverede blommer (hvis de er meget syrlige/udmodne, så kan du godt drysses lidt sukker på).
På den anden bageplade kommes mandlerne på. (hvis du alligevel har en ekstra 300 gram mandler, og du har lyst til nøddesmør, hvorfor så ikke lave mandelsmør??)
Kom bagepladen med mandlerne øverst i ovnen (ikke helt i toppen, så forkuller de!). Kom den anden bageplade under.
Mandlerne skal ristes i ca. 10-15 minutter – eller indtil de begynder at dufte og blive let-gyldne.
Bagepladen med rødløg, græskar og blommer skal bages i 40-45 minutter. (hvis du bruger en kabocha squash, så skal du være opmærksom på, at selv om den er klar, så vil den forblive meget fast)
Perlebyg og perlespelt
Imens du venter på at maden i ovnen bliver klar, kan du gå i gang med at koge byg og spelt.
Kom begge kornsorter i den samme gryde (1½ liter) med masser af vand. Giv det et opkog, kom 1 tsk salt i, skru ned og lad det simre i 15 minutter.
Si vandet fra og skyl med koldt vand. Stil til side.
Grønne bønner og grønkål
Steg de grønne bønner i 2 tsk olivenolie og hvidløg.
Når bønnerne begynder at blive bløde, tilføjes balsamicoeddike, salt og peber. Steg videre i et par minutter.
Sluk for varmen og vend grønkålen sammen med bønnerne – enten i panden eller i skålen, hvor det hele skal blandes sammen.
Kom alle ingredienserne undtagen mandlerne i en stor skål og bland det sammen. Server mandlerne ved siden af som topping eller drys dem over.
Pssst… Du kan sagtens spise salaten sammen med 1-2 skiver brød til frokost eller aftensmad. Den mætter!
Pssst… Så er vi ankommet til vitaminer, mineraler og hvor meget du egentlig skal spise.
Hvis du spiser salaten som et hovedmåltid, så vil jeg foreslå dig at spise 500 gram. Jeg anbefaler så mange gram, fordi vegansk mad ofte har stor fylde, men ikke så mange kalorier + for at du faktisk skal blive mæt og forblive mæt indtil næste måltid!
Protein: 15,6 g
B1-vitamin: 31%
B2-vitamin: 50%
B3-vitamin: 38%
B5-vitamin: 20%
B6-vitamin: 42%
Folat: 37%
A-vitamin: 688%
(det ser ud til at være et ekstremt højt tal, men dette er beta-karoten, som laves om til A-vitamin, og det er ikke skadeligt/dårligt i høje doser!!)
C-vitamin: 131%
E-vitamin: 128%
K-vitamin: 616%
Calcium: 31%
Jern: 36%
Magnesium: 61%
Mangan: 122%
Kalium: 26%
Selen: 20%
Zink: 33%
God appetit 🙂

